Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

Το ρήγμα κατά μήκος της ακτής του Λος Άντζελες θα μπορούσε να προκαλέσει σεισμό στην κλίμακα του Σαν Αντρέας, δείχνει μελέτη.

 SALVADOR HERNANDEZ.

Ένα σύστημα ρηγμάτων που εκτείνεται σχεδόν 70 μίλια κατά μήκος των ακτών του Λος Άντζελες και των κομητειών Orange έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που είναι η πιο πρόσφατη για να τονίσει τις σεισμικές απειλές που αντιμετωπίζει η Νότια Καλιφόρνια.

Γνωστή ως ζώνη ρηγμάτων Palos Verdes, το σύστημα εκτείνεται βαθιά κάτω από τη χερσόνησο Palos Verdes. Παλαιότερα πίστευαν ότι ήταν ένα κατακερματισμένο δίκτυο μικρότερων ρηγμάτων, αλλά μια πιο προσεκτική ματιά από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ υποδηλώνει ότι πρόκειται για ένα σύστημα διασυνδεδεμένων, σε κοντινή απόσταση επίπεδων καταγμάτων που εκτείνονται από τον κόλπο της Σάντα Μόνικα μέχρι τα νερά του Dana Point.

Η ανάλυση προσδιόρισε το σύστημα ρηγμάτων, το οποίο εκτείνεται κάτω από πολλές γειτονιές, καθώς και τα λιμάνια του Long Beach και του LA, έχει πολύ μεγαλύτερη επιφάνεια που θα μπορούσε να σπάσει στο ίδιο σεισμικό γεγονός, καθιστώντας το ικανό για έναν πολύ ισχυρότερο σεισμό από ό,τι στο παρελθόν. γνωστός.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το ρήγμα θα μπορούσε να προκαλέσει σεισμό μεγέθους συγκρίσιμου με εκείνον από το ρήγμα του San Andreas . Προηγούμενες εκτιμήσεις ανέφεραν ότι η ζώνη του ρήγματος θα μπορούσε να προκαλέσει σεισμό μεγέθους έως και 7,4 Ρίχτερ, αλλά η νέα μελέτη δείχνει ότι θα μπορούσε να προκαλέσει σεισμό μεγέθους 7,8.

Η διαφορά μπορεί να είναι μόνο μερικές δεκαδικές μονάδες, αλλά η ενέργεια ενός σεισμού μετράται εκθετικά . Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ , ένας σεισμός μεγέθους 7,8 Ρίχτερ παράγει τετραπλάσια ενέργεια από ένα μέγεθος 7,4 Ρίχτερ.Σε ένα χειρότερο σενάριο, το σύστημα ρηγμάτων Palos Verdes θα μπορούσε να εξαπολύσει έναν σεισμό που συνδυάζει τις πιο καταστροφικές ιδιότητες του σεισμού του 1994 στο Northridge , έναν σεισμό μεγέθους 6,7 Ρίχτερ και τον σεισμό Ridgecrest 7,1 που έπληξε το 2019, δήλωσε ο John H. καθηγητής δομικής και οικονομικής γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και ένας από τους τρεις συγγραφείς της νέας μελέτης.

Ο σεισμός του Northridge, ο οποίος σκότωσε 57 ανθρώπους, είχε μια καταστροφική συνδυασμένη κίνηση από πλευρά με πλευρά και πάνω-κάτω που αποδείχθηκε ιδιαίτερα καταστροφική για τις κατασκευές. Η ίδια συνδυασμένη πλευρική και κάθετη κίνηση των ρηγμάτων είναι δυνατή κατά μήκος του δικτύου Palos Verdes.

Ο σεισμός Ridgecrest ήταν μια παρατεταμένη σειρά κατά μήκος πολλαπλών διασυνδεδεμένων ρήξεων, παρόμοια με εκείνα του συστήματος Palos Verdes.

«Αντί για μια γραμμή στον χάρτη, θα μπορούσαμε να δούμε μια ρήξη [σειρά] που θα μπορούσε να συμβεί σε μια ευρεία περιοχή», είπε ο Shaw για έναν μεγάλο σεισμό κατά μήκος της ζώνης ρηγμάτων Palos Verdes. Οι μετασεισμοί θα ήταν σαν να πέφτουν ντόμινο, είπε.

Ο James Dolan, καθηγητής επιστημών της γης στο USC που εξέτασε την έκθεση του Χάρβαρντ, είπε ότι η μελέτη είναι «με διαφορά η πιο λεπτομερής ματιά που είχαμε για την εσωτερική δομή και τη συνδεσιμότητα του συστήματος ρηγμάτων Palos Verdes».

Οι επιστήμονες είχαν προηγουμένως τη δυνατότητα να μελετήσουν μόνο τμήματα του συστήματος ρηγμάτων Palos Verdes, το οποίο τρέχει κυρίως υποβρύχια. Όμως ο Shaw και οι συνεργάτες του Franklin D. Wolfe και Andreas Plesch συγκέντρωσαν προηγούμενες μελέτες καθώς και πληροφορίες από αισθητήρες γεωτρήσεων και εδάφους εταιρειών πετρελαιοειδών, τους οποίους ο Shaw και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν για να δημιουργήσουν ένα νέο μοντέλο της ζώνης ρήγματος.

Οι μελέτες πετρελαίου μπορούν να είναι χρήσιμες για τους επιστήμονες σεισμού, επειδή προσφέρουν πληροφορίες για το πώς φαίνεται η Γη κάτω από την επιφάνεια, όπου βρίσκονται τα ρήγματα σεισμών.

"Ιστορικά, αυτό το ρήγμα έχει θεωρηθεί ως ένα ρήγμα σε τμήματα - πολλά μικρά κομμάτια", είπε ο Shaw. «Αυτό φαινόταν σαν μια κατασκευή που δεν επρόκειτο να σπάσει σε έναν μεγάλο σεισμό».

Η νέα μελέτη, ωστόσο, προτείνει ότι το σύστημα είναι συνδεδεμένο, εκτείνεται 68 μίλια και τρέχει κάτω από τη νοτιοδυτική κομητεία του Λος Άντζελες και τα λιμάνια του Λος Άντζελες και του Λονγκ Μπιτς και κατά μήκος των ακτών της κομητείας Λος Άντζελες και Όραντζ.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε από το Bulletin of the Seismological Society of America, βρήκε επίσης ότι το ρήγμα Palos Verdes γλιστρά με πολύ ταχύτερο ρυθμό από τις περισσότερες ενεργές ζώνες θραύσης στην κομητεία του Λος Άντζελες, κινούμενος 1 έως 6 χιλιοστά το χρόνο. Περισσότερα από 50 ενεργά ρήγματα τρέχουν κάτω από την κομητεία του Λος Άντζελες και τα περισσότερα κινούνται 1 χιλιοστό ή λιγότερο ετησίως, είπε ο Shaw.

Καθώς τα ρήγματα γλιστρούν, αυτή η ενέργεια αποθηκεύεται με την πάροδο του χρόνου, είπε ο Shaw, προσθέτοντας ότι η συσσωρευμένη τάση περιμένει να σπάσει και τελικά απελευθερώνεται με τη μορφή σεισμών.

Τα αποτελέσματα ενός σεισμού μεγέθους 7,8 Ρίχτερ - ο οποίος θα ήταν 45 φορές ισχυρότερος από τον σεισμό του Northridge - εξαρτώνται από τη θέση του ρήγματος.

Ένας σεισμός αυτού του μεγέθους στο νότιο ρήγμα του San Andreas, που σπάει μεταξύ της Θάλασσας Salton κοντά στα σύνορα με το Μεξικό και περνά από το Palm Springs και στη λίμνη Hughes, βόρεια της Santa Clarita στην κομητεία LA, θα μπορούσε να προκαλέσει 1.800 θανάτους, με εκατοντάδες νεκρούς σε καταρρεύσεις κτιρίων. , σύμφωνα με μια προσομοίωση ενός τέτοιου σεισμού που κυκλοφόρησε από το USGS το 2008.

Σύμφωνα με το σενάριο της προσομοίωσης, οι αυτοκινητόδρομοι που συνδέουν την περιοχή με το Λας Βέγκας και το Φοίνιξ θα μπορούσαν να καταστραφούν, όπως και τα υδραγωγεία που φέρνουν το μεγαλύτερο μέρος του νερού της κομητείας LA. Ευάλωτοι αγωγοί που μεταφέρουν καύσιμα και φυσικό αέριο και εναέριες γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του περάσματος Cajon στην κομητεία San Bernardino θα μπορούσαν να εκραγούν, απειλώντας το ηλεκτρικό δίκτυο.

Ένας τέτοιος τεράστιος σεισμός που συμβαίνει στη διάρκεια της ζωής μας είναι ιδιαίτερα εύλογος επειδή το San Andreas είναι το ταχύτερα κινούμενο ρήγμα στην πολιτεία, με ρυθμό ολίσθησης 15 έως 35 χιλιοστών το χρόνο. Οι επιστήμονες το έχουν παρομοιάσει με κάποιον που οδηγεί με επικίνδυνες ταχύτητες - αυτοί είναι οι πιο πιθανό να φέρουν σύγκρουση.

Η τελευταία φορά που η Νότια Καλιφόρνια επλήγη από σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών ήταν το 1857 , όταν το ρήγμα του San Andreas έσπασε από την κομητεία Monterey μέσω των βουνών San Gabriel βόρεια του Λος Άντζελες και στο πέρασμα Cajon. Οι σεισμολόγοι εκτιμούν ότι το ρήγμα του νότιου San Andreas είναι ικανό για σεισμό 8,2 Ρίχτερ.

Σε ένα τμήμα του ρήγματος του San Andreas κατά μήκος του Grapevine, οι επιστήμονες βρήκαν στοιχεία ότι μεγάλοι σεισμοί συμβαίνουν εκεί κατά μέσο όρο κάθε 100 χρόνια. Αλλά το χάσμα μεταξύ των σεισμών μπορεί να ποικίλλει: Σε μια περίοδο 1.000 ετών, υπήρχε κάποτε ένα κενό 20 ετών μεταξύ των μεγάλων σεισμών και μία φορά ένα χάσμα 200 ετών.

Αντίθετα, η ζώνη ρηγμάτων Palos Verdes δεν έχει προκαλέσει μεγάλο σεισμό κατά την ίδια χρονική περίοδο. Η περιοχή προκάλεσε σεισμούς μεγέθους 2 έως 3 Ρίχτερ, που μόλις και μετά βίας ήταν αισθητός από τους περισσότερους ανθρώπους.

Οι επιστήμονες δεν έχουν διερευνήσει πλήρως τις συνέπειες ενός σεισμού 7,8 Ρίχτερ στη ζώνη ρηγμάτων Palos Verdes. Αλλά το USGS έχει μελετήσει τις συνέπειες ενός λιγότερο ισχυρού σεισμού 7,3 Ρίχτερ εκεί, και θα μπορούσε να είναι ακόμα καταστροφικός. Ένας τέτοιος σεισμός θα μπορούσε να σκοτώσει περισσότερους από 200 ανθρώπους και να καταστρέψει περισσότερα από 2.000 κτίρια. Θα μπορούσε να ρευστοποιήσει την τεχνητή γη κάτω από το μεγαλύτερο λιμενικό συγκρότημα της χώρας και να προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στις υποδομές.

Ο σεισμολόγος του Caltech Egill Hauksson είπε ότι ένας σεισμός 7,8 στο ρήγμα του Palos Verdes θα καταστρέψει τη Νότια Καλιφόρνια. Αλλά ο Hauksson, ένας από τους πιο σεβαστούς ειδικούς της περιοχής σε αυτόν τον τομέα, είπε επίσης ότι είναι απίθανο να συμβεί στη ζωή μας.

«Θα ήταν αρκετά καταστροφικό, αλλά είναι μάλλον απίθανο», είπε ο Hauksson. «Δεν είναι πολύ ενεργό ρήγμα».

Ομοίως, ο Shaw είπε ότι οι νέες πληροφορίες δεν αποτελούν σημαντική αιτία συναγερμού, ειδικά στην επιρρεπή σε σεισμό Καλιφόρνια.

«Η Καλιφόρνια είναι ήδη κέντρο σεισμών και ο κίνδυνος για μεγάλο σεισμό υπάρχει συνεχώς», είπε. «Αυτό μας βοηθά να κατανοήσουμε τη συγκεκριμένη θέση του συστήματος ρηγμάτων, όπου μπορεί να συμβούν μεγάλοι σεισμοί. Μας βοηθά να κατανοήσουμε τους κινδύνους που μπορεί να δημιουργήσουν αυτοί οι σεισμοί, ώστε να προετοιμαστούμε καλύτερα για αυτούς.

«Η τοποθεσία έχει σημασία. Και ενώ οι μελλοντικοί σεισμοί του ρήγματος του San Andreas είναι ανησυχητικοί και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, οι μικρότεροι σεισμοί που βρίσκονται σε αστικό περιβάλλον έχουν αποδειχθεί ότι δημιουργούν εξίσου - αν όχι περισσότερους - κινδύνους».

Ο συγγραφέας του προσωπικού των Times Rong-Gong Lin II συνέβαλε σε αυτήν την έκθεση.

latimes.com

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ LOS ANGELES TIMES : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου