Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

Ο τυφώνας Φιόνα πλήττει τις Βερμούδες: άνεμοι με ταχύτητα 125 μίλια την ώρα ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ τα γιοτ, τις επαύλεις και αφήνουν το 70% του νησιού χωρίς ρεύμα.

 Ο τυφώνας Φιόνα συνεχίζει να πλήττει τις Βερμούδες με ανέμους ταχύτητας 125 μιλίων/ώρα και παλιρροϊκά κύματα 30 μέτρων, καθώς η καταιγίδα της κατηγορίας 3 ανατρέπει σκάφη κατά μήκος των λιμανιών του νησιού και αφήνει το 70% του νησιού χωρίς ρεύμα. 
Τα παλιρροϊκά κύματα έχουν προκαλέσει χάος στο λιμάνι του Χάμιλτον, όπου ο Rob Marciano του ABC News αναφέρει ότι τα σκάφη είτε πετιούνται στη στεριά είτε βυθίζονται. 'Ορισμένες από αυτές τις βάρκες δεν βγαίνουν απλώς στη στεριά, αλλά βυθίζονται', δήλωσε ο Marciano. 'Είναι απλά τρελό εδώ'. Παρόμοια κατάσταση συνέβαινε και στον κοντινό κόλπο Pitts Bay, όπου εικονίζονται σκάφη αναποδογυρισμένα από τα ορμητικά κύματα. Λόγω των μανιασμένων νερών, η Norwegian Cruise Line ακύρωσε την κρουαζιέρα της με προορισμό τις Βερμούδες, αλλάζοντας το ταξίδι που αναχωρούσε από τη Νέα Υόρκη για να κατευθυνθεί βόρεια προς το New Brunswick του Καναδά. Ο Marciano πρόσθεσε ότι τα πολυτελή σπίτια στο Hamilton Harbor πλήττονται από τον τυφώνα και δεν θα πρέπει να έχουν κανένα πρόβλημα να αντέξουν τους ισχυρούς ανέμους και τις βροχοπτώσεις, καθώς είναι τσιμεντένια και φτιαγμένα για να αντέχουν αυτές τις καταιγίδες και μάλιστα διαθέτουν αγωγούς συλλογής ομβρίων υδάτων για να μετατρέπουν τη βροχή σε πόσιμο νερό.  Η Φιόνα έπληξε το νησί την Πέμπτη ως καταιγίδα κατηγορίας 4, αλλά παρά την υποβάθμισή της, ο τυφώνας συνεχίζει να απειλεί τα νησιά της Καραϊβικής καθώς κατευθύνεται και προς τον Καναδά. Η καταιγίδα έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής πέντε ανθρώπους -δύο στο Πουέρτο Ρίκο, δύο στη Δομινικανή Δημοκρατία και έναν στο γαλλικό νησί Γουαδελούπη- πριν φτάσει στις Βερμούδες, όπου οι κάτοικοι εθεάθησαν να κλείνουν τα παράθυρα και να βρίσκουν καταφύγιο πριν από την άφιξη του τυφώνα. 


Το απόγευμα της Πέμπτης, η Φιόνα είχε μέγιστους διατηρούμενους ανέμους 130 μίλια την ώρα και βρισκόταν περίπου 410 μίλια νοτιοδυτικά των Βερμούδων και κινούνταν βόρεια-βορειοανατολικά με ταχύτητα 13 μίλια την ώρα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων στο Μαϊάμι. Ένα τρομακτικό βίντεο δείχνει τεράστια κύματα να κατακλύζουν τις Βερμούδες καθώς ο τυφώνας Φιόνα αρχίζει να χτυπά το νησί στο δρόμο του προς τον Καναδά - λίγες μόλις ημέρες μετά την καταστροφή του Πουέρτο Ρίκο.


Το βίντεο, που τραβήχτηκε από ένα Saildrone, δείχνει την κάμερα να παλεύει να μείνει στην επιφάνεια καθώς τα κύματα κουνιούνται μπρος-πίσω, με μια δύναμη αρκετά ισχυρή ώστε να κάνει οποιονδήποτε να νοσήσει από τη θάλασσα.Η προειδοποίηση για τυφώνα παρέμεινε σε ισχύ για όλες τις Βερμούδες, όπου ζουν περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι, και το μάτι της καταιγίδας αναμένεται να περάσει ακριβώς δυτικά των Βερμούδων το βράδυ της Πέμπτης, δήλωσε το κέντρο.

Οι αξιωματούχοι έχουν πλέον εκδώσει ταξιδιωτική προειδοποίηση και προειδοποίησαν τους κατοίκους των ΗΠΑ που επιθυμούν να εγκαταλείψουν το νησί να το πράξουν αμέσως πριν από τη μεγάλη άφιξη της Φιόνα, σύμφωνα με την ταξιδιωτική συμβουλή των Βερμούδων. 


Ο πρωθυπουργός David Burt έστειλε μάλιστα ένα tweet προτρέποντας τους κατοίκους να "προσέχουν τον εαυτό τους και την οικογένειά τους". Ας θυμηθούμε όλοι να ελέγχουμε καθώς και να προσέχουμε τους ηλικιωμένους, την οικογένεια και τους γείτονές σας".

Η καταιγίδα στις Βερμούδες αναμένεται να φέρει έντονες βροχοπτώσεις και αστραπιαίες πλημμύρες, μαζί με "σφυροκόπημα του κύματος", σύμφωνα με το The Weather Channel.  

Καθώς η καταιγίδα πλησίαζε τις Βερμούδες, ορισμένοι κάτοικοι εγκατέλειψαν το νησί, ενώ άλλοι αντέχουν την τρομερή καταιγίδα. 

Πάρτε μερικές μπαταρίες και νερό και μερικές κονσέρβες', δήλωσε ένας κάτοικος στο Fox Weather. 'Αν λειτουργεί η γεννήτρια, τώρα θα πρέπει να είστε εντάξει'.

'Είμαστε τυχεροί που έχουμε νερό για οικιακή χρήση κάτω από το σπίτι μας σε μια δεξαμενή', είπε ένας άλλος κάτοικος. 'Οπότε εφόσον έχετε έναν κουβά και ένα σχοινί και μπορείτε να βυθίσετε τη δεξαμενή σας για να το χρησιμοποιήσετε για τις οικιακές σας ανάγκες, είστε έτοιμοι να φύγετε'. 

Άλλοι είπαν ότι πολλοί κάτοικοι έχουν ετοιμάσει τις κουζίνες ή τις ψησταριές τους με φυσικό αέριο.   

Είμαστε πάντα έτοιμοι', είπε. 

Εν τω μεταξύ, το Καναδικό Κέντρο Τυφώνων εξέδωσε προειδοποίηση για τυφώνα σε εκτεταμένες παράκτιες εκτάσεις της Νέας Σκωτίας, της Νήσου Πρίγκιπα Εδουάρδου και της Νέας Γης. Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ δήλωσε επίσης ότι η Φιόνα θα φτάσει στην περιοχή ως "μεγάλος και ισχυρός μετατροπικός κυκλώνας με ανέμους ισχύος τυφώνα".'Θα είναι μια καταιγίδα που όλοι θα θυμούνται όταν όλα θα έχουν τελειώσει', δήλωσε ο Bob Robichaud, μετεωρολόγος προειδοποίησης ετοιμότητας του Καναδικού Κέντρου Τυφώνων.

Η καταιγίδα αναμένεται να φθάσει στον βορειοανατολικό Καναδά μέχρι το Σάββατο και έχει χαρακτηριστεί, 'Μία από τις ισχυρότερες καταιγίδες του Καναδά', σύμφωνα με το The Weather Channel. Την Παρασκευή αναμένονται βροχοπτώσεις στον Καναδά καθώς η καταιγίδα κινείται βόρεια. 

Η Νήσος Πράις Έντουαρντ, η κεντρική και δυτική Νέα Σκωτία και τμήματα της δυτικής Νέας Γης έχουν λάβει συμβουλές παρακολούθησης τυφώνα. Οι περιοχές αυτές έχουν επίσης ενημερωθεί να "αναμένουν παρατεταμένες διακοπές ρεύματος, πολυάριθμα κομμένα δέντρα, δομικές ζημιές, ξεπλυμένους δρόμους και σημαντική διάβρωση των ακτών. Οι επιπτώσεις της καταιγίδας αναμένεται επίσης να φτάσουν στο ανατολικό Μέιν και στο Νέο Μπράνσγουικ, στο Κεμπέκ και στο Λαμπραντόρ.

Οι τυφώνες στον Καναδά είναι κάπως σπάνιοι, εν μέρει επειδή μόλις οι καταιγίδες φτάσουν σε ψυχρότερα νερά, χάνουν την κύρια πηγή ενέργειας και γίνονται εξωτροπικές. Όμως αυτοί οι κυκλώνες μπορούν ακόμα να έχουν ανέμους ισχύος τυφώνα, αν και με ψυχρό αντί για θερμό πυρήνα και χωρίς ορατό μάτι. 


Το σχήμα τους μπορεί επίσης να είναι διαφορετικό. Χάνουν τη συμμετρική τους μορφή και μπορεί να μοιάζουν περισσότερο με κόμμα.

Ο Robichaud δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η μοντελοποίηση προέβλεπε χαμηλές πιέσεις "όλων των εποχών" σε όλη την περιοχή, οι οποίες θα έφερναν κύματα καταιγίδας και βροχοπτώσεις από τέσσερις έως οκτώ ίντσες.

Η Amanda McDougall, δήμαρχος του περιφερειακού δήμου του Cape Breton, δήλωσε ότι οι υπάλληλοι ετοιμάζουν ένα καταφύγιο για να εισέλθουν οι άνθρωποι πριν από την άφιξη της καταιγίδας.'Έχουμε περάσει τέτοιου είδους γεγονότα στο παρελθόν, αλλά ο φόβος μου είναι ότι όχι σε αυτή την έκταση', είπε. 'Οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες, πραγματικές και άμεσες'.Ο Dave Pickles, επικεφαλής της Nova Scotia Power, δήλωσε ότι αναμένονται εκτεταμένες διακοπές ρεύματος.

Πριν φτάσει στις Βερμούδες, η Φιόνα προκάλεσε σοβαρές πλημμύρες και καταστροφές στο Πουέρτο Ρίκο, οδηγώντας τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να δηλώσει την Πέμπτη ότι όλη η δύναμη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι έτοιμη να βοηθήσει την αμερικανική επικράτεια να ανακάμψει.

Μιλώντας σε μια ενημέρωση με αξιωματούχους της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών στη Νέα Υόρκη, ο Μπάιντεν δήλωσε: "Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό.Ο πρόεδρος σημείωσε ότι εκατοντάδες υπάλληλοι της FEMA και άλλοι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι βρίσκονται ήδη επί τόπου στο Πουέρτο Ρίκο, όπου η Φιόνα προκάλεσε μπλακάουτ σε όλο το νησί.

Από την Πέμπτη, περισσότερα από ένα εκατομμύριο σπίτια και επιχειρήσεις εξακολουθούσαν να μην έχουν ρεύμα και περισσότεροι από 450.000 άνθρωποι παρέμεναν χωρίς νερό. 


Ευτυχώς, ο ρυθμός αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης των σπιτιών είναι ταχύτερος από τις προσπάθειες που πραγματοποιήθηκαν μετά το χτύπημα του τυφώνα Μαρία το 2017, όταν και τα 1,5 εκατομμύρια σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα για μια εβδομάδα.

Η πτωχευμένη πλέον Αρχή Ηλεκτρικής Ενέργειας του Πουέρτο Ρίκο χρειάστηκε 11 μήνες για να αποκαταστήσει την ηλεκτροδότηση σε όλους τους πελάτες. Η LUMA Energy, η οποία προΐσταται τώρα της ηλεκτροδότησης του νησιού, δήλωσε ότι "η πλήρης αποκατάσταση μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες". Στη Δομινικανή Δημοκρατία, εν τω μεταξύ, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι είναι χωρίς τρεχούμενο νερό, ενώ λίγο κάτω από 350.000 σπίτια και επιχειρήσεις ήταν χωρίς ρεύμα από την Τετάρτη.Ο υποστράτηγος Juan Méndez García, διευθυντής του κέντρου επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης της ΛΔ, δήλωσε στο CNN ότι περισσότερα από 600 σπίτια έχουν καταστραφεί, ενώ ορισμένες κοινότητες δεν έχουν πρόσβαση σε βοήθεια.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Τετάρτη την έγκριση της κήρυξης μείζονος καταστροφής για την περιοχή, η οποία θα επιτρέψει στους Πορτορικανούς να έχουν πρόσβαση σε επιχορηγήσεις για προσωρινή στέγαση και επισκευές σπιτιών, εκτός από χαμηλότοκα δάνεια για την κάλυψη ζημιών περιουσίας.'Αυτό διασφαλίζει ότι ο λαός μας θα έχει πρόσβαση σε πρόσθετη βοήθεια από τη FEMA για να ανακάμψει από τις ζημιές που προκάλεσε αυτό το γεγονός', έγραψε στο Twitter ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο Πέδρο Πιερλουίσι.


Συμπληρώνοντας τις προσπάθειες του προέδρου, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς έστειλε προσωπικό από υπηρεσίες της πόλης για να βοηθήσει τους αξιωματούχους του Πουέρτο Ρίκο να καταγράψουν τις ζημιές.'Η ομάδα θα περιλαμβάνει εκπροσώπους από τη Διαχείριση Εκτάκτων Αναγκών της Νέας Υόρκης (NYCEM), το Τμήμα Κτιρίων της Νέας Υόρκης, το Τμήμα Πάρκων και Αναψυχής της Νέας Υόρκης και το Τμήμα Σχεδιασμού και Κατασκευών της Νέας Υόρκης', σύμφωνα με δελτίο τύπου του γραφείου του δημάρχου.

Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες άνθρωποι στο Πουέρτο Ρίκο παρέμειναν απομονωμένοι από αποκλεισμένους δρόμους, πέντε ημέρες μετά την καταστροφή του νησιού από τον τυφώνα. Η απογοήτευση αυξανόταν για ανθρώπους όπως η Nancy Galarza, η οποία προσπαθούσε να κάνει σήμα για βοήθεια από τα συνεργεία εργασίας που εντόπισε στο βάθος.

'Όλοι πάνε εκεί πέρα', είπε δείχνοντας προς τα συνεργεία στη βάση του βουνού που βοηθούσαν άλλους που επίσης είχαν αποκοπεί από την καταιγίδα. Κανείς δεν έρχεται εδώ για να μας δει. Ανησυχώ για όλους τους ηλικιωμένους σε αυτή την κοινότητα".

Τουλάχιστον πέντε κατολισθήσεις κάλυψαν τον στενό δρόμο προς την κοινότητά της στα απόκρημνα βουνά γύρω από τη βόρεια πόλη Καγκούας. Ο μόνος τρόπος για να φτάσει κανείς στον οικισμό ήταν να σκαρφαλώσει πάνω από παχιά αναχώματα λάσπης, βράχων και συντριμμιών που άφησε πίσω της η Φιόνα, τα νερά της οποίας συγκλόνισαν τα θεμέλια των κοντινών σπιτιών με δύναμη που έμοιαζε με σεισμό.

Τουλάχιστον οκτώ από τις 11 κοινότητες της Καγουάς απομονώθηκαν πλήρως, δήλωσε ο Λουίς Γκονζάλες, δημοτικός επιθεωρητής αποκατάστασης και ανοικοδόμησης.Ήταν ένας από τους τουλάχιστον έξι δήμους όπου τα συνεργεία δεν είχαν ακόμη φτάσει σε ορισμένες περιοχές. Οι άνθρωποι εκεί συχνά εξαρτώνται από τη βοήθεια των γειτόνων, όπως έκαναν και μετά τον τυφώνα Μαρία, μια καταιγίδα κατηγορίας 4 το 2017 που σκότωσε σχεδόν 3.000 ανθρώπους.


Ο Danciel Rivera έφτασε στην αγροτική Caguas με μια εκκλησιαστική ομάδα και προσπάθησε να φέρει λίγη χαρά, ντυμένος κλόουν.


'Αυτό είναι πολύ σημαντικό σε αυτές τις στιγμές', είπε, σημειώνοντας ότι οι άνθρωποι δεν είχαν ποτέ συνέλθει πλήρως από τον τυφώνα Μαρία. 'Πολλά μετατραυματικά στρες έχουν κάνει την εμφάνισή τους αυτές τις μέρες'.


Τα τεράστια παπούτσια του κλόουν πατούσαν στη λάσπη καθώς χαιρετούσε τον κόσμο, τα πρόσωπα του οποίου φωτίζονταν καθώς του χαμογελούσαν. Υπολογίζεται ότι η Φιόνα έριξε έως και 30 ίντσες βροχής σε ορισμένα μέρη του Πουέρτο Ρίκο, καθώς περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι βρίσκονται σε καταφύγια.

Δύο θάνατοι καταγράφηκαν στην αμερικανική επικράτεια ως αποτέλεσμα του μπλακάουτ, μεταξύ των οποίων ένας 70χρονος άνδρας που κάηκε μέχρι θανάτου αφού γέμισε τη γεννήτρια του με βενζίνη ενώ αυτή ήταν σε λειτουργία και ένας 78χρονος άνδρας που εισέπνευσε τοξικά αέρια που εκλύονταν από τη δική του γεννήτρια.

'Οι ζημιές που βλέπουμε είναι καταστροφικές', δήλωσε ο Pierluisi. 'Αυτό που δεν θέλουμε είναι η απώλεια ανθρώπινων ζωών'.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έστειλε τη Δευτέρα μήνυμα προς το Πουέρτο Ρίκο: "Είμαστε μαζί σας και θα το ξεπεράσουμε αυτό μαζί".

Καφέ νερό εισέβαλε στους δρόμους, σε σπίτια και κατανάλωσε ακόμη και έναν διάδρομο προσγείωσης αεροδρομίου στο νότιο Πουέρτο Ρίκο.

Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ορμητικούς χείμαρρους, καθώς η Φιόνα έσκισε επίσης την άσφαλτο από τους δρόμους και παρέσυρε μια γέφυρα στην κεντρική ορεινή πόλη Ουτουάδο, η οποία, σύμφωνα με την αστυνομία, είχε εγκατασταθεί από την Εθνική Φρουρά μετά τον τυφώνα Μαρία.

Η καταιγίδα ξήλωσε επίσης τις στέγες αρκετών σπιτιών, μεταξύ των οποίων και αυτή του Νέλσον Σιρίνο στη βόρεια παράκτια πόλη Λοΐζα.

'Κοιμόμουν και είδα όταν το κυματοειδές μέταλλο πέταξε μακριά', είπε καθώς παρατηρούσε πώς η βροχή μούσκεψε τα υπάρχοντά του.Η Ada Vivian Román, μια 21χρονη φοιτήτρια φωτογραφίας, δήλωσε ότι η καταιγίδα έριξε δέντρα και φράχτες στη γενέτειρά της Toa Alta.

'Είμαι πραγματικά πολύ ανήσυχη επειδή είναι ένας τυφώνας που κινείται πολύ αργά', είπε.

Είπε ότι ανησυχεί επίσης για το αν τα μέσα μαζικής μεταφοράς στα οποία βασίζεται για να πηγαίνει στη δουλειά της σε ένα γραφείο δημοσίων σχέσεων θα λειτουργούν μέχρι τη στιγμή που θα πρέπει να επιστρέψει στο γραφείο.

Αλλά στα Τερκς και Κάικος, οι αξιωματούχοι ανέφεραν ελάχιστες ζημιές και κανέναν θάνατο, παρά το γεγονός ότι το μάτι της καταιγίδας πέρασε κοντά στο Γκραντ Τερκ, το νησί της πρωτεύουσας του βρετανικού εδάφους.'Ο Θεός ήταν καλός μαζί μας και μας κράτησε ασφαλείς κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που θα μπορούσαμε να είχαμε πολύ χειρότερη έκβαση', δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνήτης Anya Williams.

Καθώς κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να επισκέπτονται τα νησιά για να κάνουν επισκευές, πολλές περιοχές σε όλη την επικράτεια εξακολουθούν να μην έχουν ρεύμα από την Τετάρτη, συμπεριλαμβανομένων των Grand Turk, South Caicos, Salt Cay, North Caicos και Middle Caicos.

Εν τω μεταξύ, μια δεύτερη καταιγίδα που περνάει πίσω από τον τυφώνα Φιόνα έχει πλέον αναβαθμιστεί σε τροπική καταιγίδα Gaston από την Τρίτη, σύμφωνα με το AccuWeather.com.

Ο Gaston δεν αναμένεται να αποτελέσει απειλή για την Καραϊβική ή τη Βόρεια Αμερική.

Οι μετεωρολόγοι αναμένουν ότι το τροπικό κύμα, το οποίο άρχισε να σχηματίζεται την Τετάρτη, "είναι η πιο σημαντική απειλή για την ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ που είχαμε αυτή την εποχή των τυφώνων".

Η τροπική καταιγίδα έχει χαρακτηριστεί Invest 98L από το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων και βρίσκεται κοντά στις βορειοκεντρικές ακτές της Νότιας Αμερικής.

'Αν το κύριο κύριο μέρος της τροπικής καταιγίδας αποφύγει να παρασυρθεί πάνω από τη Νότια Αμερική, μπορεί να εξελιχθεί σε κανονική τροπική καταιγίδα οποιαδήποτε στιγμή μέχρι την Παρασκευή, ενώ βρίσκεται πάνω από την ανατολική Καραϊβική', δήλωσε ο μετεωρολόγος Πολ Πάστελοκ.

Εάν η καταιγίδα συνεχίσει να αναπτύσσεται, η βροχόπτωση θα εξελιχθεί σε τυφώνα κατηγορίας 3 που θα περάσει προς το κέντρο του Κόλπου του Μεξικού, προβλέπει το AccuWeather.

'Σε αυτό το πρώιμο στάδιο, τα συμφέροντα των ΗΠΑ από το Μαϊάμι έως τη Νέα Ορλεάνη θα πρέπει να παρακολουθούν στενά την εξέλιξη αυτού του συστήματος', δήλωσε ο Pastelok.

dailymail.co.uk

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου