Σήμερα, ο άνθρωπος που έχει γίνει θρυλικός για τις προβλέψεις του για το QE και τις ιστορικές κινήσεις σε νομίσματα και μέταλλα προειδοποίησε το King World News ότι αυτή η παγκόσμια κατάρρευση θα χαρακτηρίσει ελλείψεις τροφίμων, κραχ του χρηματιστηρίου και πρωτοφανή πανικό.

Κάθε εβδομάδα τα άρθρα του Egon von Greyerz δημοσιεύονται πρώτα στο King World News

25 Σεπτεμβρίου  (King World News ) – Egon von Greyerz , Ιδρυτής της Matterhorn Asset Management (με έδρα στην Ελβετία) :  Καθώς τα σκοτεινά χρόνια πλησιάζουν, ο κόσμος πλησιάζει τώρα τη λειτουργία επιβίωσης. Ομολογουμένως, αν πάτε σε ένα εστιατόριο υψηλής ποιότητας στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο ή τη Ζυρίχη, δεν υπάρχουν σημάδια δυστυχίας αλλά  απίστευτη ευμάρεια. 

Αυτό που συμβαίνει στη Μέση Αμερική ή την Αγγλία δεν έχει φτάσει ακόμη στη Wall Street ή στο City του Λονδίνου όπου το εκλεκτό φαγητό είναι άφθονο και τα εξαιρετικά κρασιά ρέουν.

Αυτό φυσικά δεν διαφέρει από το τέλος εποχών με μεγάλες υπερβολές και παρακμή. Ήταν το ίδιο στην κορύφωση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας πριν από 2000 χρόνια ή το 1929 λίγο πριν ο Dow συντριβεί κατά 90%. 

Η Main Street βρίσκεται ήδη σε κατάσταση επιβίωσης με αυξήσεις στο κόστος διαβίωσης τέτοιου μεγέθους που οι απλοί άνθρωποι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά. Η ενέργεια, τα καύσιμα, τα τρόφιμα, τα επιτόκια στεγαστικών δανείων, τα ενοίκια και τα περισσότερα πράγματα έχουν αυξηθεί κατά 10-20% ή περισσότερο τον τελευταίο χρόνο. 

Ακούστε τη μεγαλύτερη ηχητική συνέντευξη του Egon von Greyerz που έγινε ποτέ
κάνοντας 
 ΚΛΙΚ ΕΔΩ Ή ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΚΟΝΑ.


Η Fed και άλλες αποκαλούμενες «ανεξάρτητες» κεντρικές τράπεζες κάνουν ό,τι μπορούν για να επιδεινώσουν την κρίση. Τα δύο επίσημα καθήκοντα της Fed είναι ο σταθερός πληθωρισμός και η πλήρης απασχόληση. 

Σταθερός πληθωρισμός η Fed έχει ορίσει τα τελευταία χρόνια στο 2%. Πώς έφτασαν σε αυτό, μάλλον δεν το γνωρίζουν οι ίδιοι αφού δεν υπάρχει τίποτα καλό για το 2%. Επειδή ένας ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού 2% σημαίνει ότι οι τιμές διπλασιάζονται κάθε 36 χρόνια, κάτι που είναι εξαιρετικά ανεπιθύμητο.

Τέλος πάντων, με την άντληση της προσφοράς χρήματος M1 κατά 19 τρισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2006 και Δεκεμβρίου 2021 και τη διατήρηση των επιτοκίων στο 0%, δεν είχαν ιδέα γιατί ο πληθωρισμός ανέβαινε. 

Πολλοί από εμάς γελούσαμε με τον Πάουελ και τη Λαγκάρντ όταν χαρακτήρισαν την αύξηση του πληθωρισμού παροδική!

Υπερπληθωριστικός πύραυλος
Είναι απολύτως απίστευτο ότι οι επικεφαλής της Fed και της ΕΚΤ, των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών στον κόσμο, δεν είχαν τη βασική γνώση για να καταλάβουν ότι το απεριόριστο δωρεάν χρήμα για πάνω από 10 χρόνια είναι σαν ένα σπιρτόξυλο για να ανάψει τον μεγαλύτερο πληθωριστικό πύραυλο στην ιστορία .

Ναι, φαινόταν ότι χρειάστηκε πολύς χρόνος για να βάλει φωτιά ο πύραυλος του πληθωρισμού. Η εξήγηση είναι αυτονόητη. Υπήρχαν διαφορετικά διαμερίσματα στον πύραυλο. Πριν ανάψουν οι τιμές καταναλωτή, η φλόγα του πληθωρισμού έφτασε σε όλα τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, όπως μετοχές, ομόλογα και ακίνητα.

Μεταξύ 2009 και Ιανουαρίου 2021, ο Nasdaq για παράδειγμα αυξήθηκε 16 φορές , ο S&P 7X και οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν 2 φορές .

Αλλά βολικά για τη Fed, αυτός ο υπερπληθωρισμός στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων δεν υπολογίζεται ως πληθωρισμός.

Έτσι, η Fed θα μπορούσε να συνεχίσει να εκπληρώνει τον κύριο σκοπό της που είναι να κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους. Καθώς η Fed σχεδιάστηκε από ιδιώτες τραπεζίτες στο νησί Τζέκιλ το 1910 με κύριο σκοπό τον εμπλουτισμό των τραπεζιτών και των φίλων τους, είναι σαφές ότι αυτή η ελίτ ομάδα πρέπει να φροντιστεί πρώτα. 

ΜΗΔΕΝΙΚΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΗΔΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ
Το φθινόπωρο του 2021, καθώς η φλόγα του πληθωρισμού έφτασε στους καταναλωτές, η Fed, η ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες είχαν κολλήσει στον λήθαργο του μηδενικού πληθωρισμού και των μηδενικών επιτοκίων. 

Αλλά καθώς προχωρούσε το 2022, πολλές κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο ξύπνησαν με το γεγονός ότι ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει. Δεδομένου ότι οι πλούσιοι πιθανότατα έχουν διαφοροποιηθεί σε πραγματικά περιουσιακά στοιχεία σε αυτό το στάδιο, ήρθε τότε η ώρα για τους τραπεζίτες να αρχίσουν να σφίγγουν. 

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Fed και οι άλλες τράπεζες βρίσκονται χωρίς εξαίρεση πάντα πίσω από την καμπύλη. Έτσι πλημμύρισαν τις αγορές σε όλο τον κόσμο με άχρηστο έντυπο χρήμα με μηδενικό κόστος για πάρα πολύ καιρό. 

Και τώρα ξυπνούν με το γεγονός ότι η επιταχυνόμενη  εκτύπωση χρήματος (δημιουργία χρέους) από το 2019 δεν είναι απλώς πληθωριστική αλλά υπερπληθωριστική. Έτσι, ο πύραυλος του πληθωρισμού έχει πλέον αναφλεγεί πλήρως και μόλις ξεκίνησε το ταξίδι του. 

Ο Πάουελ, η Λαγκάρντ και τουλάχιστον 32 άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες στον κόσμο έχουν περάσει από τον λήθαργο σε κατάσταση πανικού και έτσι συντονίζουν μια σειρά από αυξήσεις επιτοκίων παγκοσμίως. 

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΑΠΕΙΡΟ
Δεδομένου ότι οι απλοί άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν πλέον σημαντικά λόγω του τεράστιου  πληθωρισμού των καθημερινών εξόδων, δεν μπορούν πλέον να τα βγάλουν πέρα. 

Η επόμενη κίνηση που θα δούμε σε πολλές χώρες είναι η επανέναρξη της εκτύπωσης χρημάτων ή QE. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο νέος καγκελάριος Kwarteng  (υπουργός Οικονομικών), αποφάσισε να παράσχει σημαντική υποστήριξη σε επιχειρήσεις και άτομα με χαμηλότερους φόρους και κοινωνικές επιβαρύνσεις, επιδοτήσεις ενέργειας κ.λπ. Το συνολικό κόστος θα είναι εκατοντάδες δισεκατομμύρια λίρες τα επόμενα χρόνια. Η ήδη αδύναμη λίρα υποχώρησε κατά 5% και τα επιτόκια αυξήθηκαν. Η λίρα έχει υποχωρήσει τώρα 24% από τον Μάιο του 2021.

Έτσι, οι συνέπειες αυτού του χαρισματικού προϋπολογισμού του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι υψηλότερος πληθωρισμός και υψηλότερο κόστος ζωής για τους ανθρώπους. Αυτός είναι ένας φαύλος κύκλος που θα ακολουθήσουν τα περισσότερα έθνη καθώς μπαίνουν στον αγώνα της απώλειας.

ΑΥΤΗ Η ΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ!
Οι επενδυτές στο χρηματιστήριο έχουν για δεκαετίες τόσο μεγάλη αυτοπεποίθηση για τους φίλους τραπεζίτες τους που τους σώζουν από οποιεσδήποτε σημαντικές απώλειες που κάθε πτώση στην αγορά είναι μια ευκαιρία αγοράς. 

Έτσι, έχουμε μια ολόκληρη γενιά επενδυτών που δεν έχουν δει ποτέ μια σταθερή bear market, καθώς πάντα σώζονταν από τις κεντρικές τράπεζες. 

Αυτή τη φορά όμως είναι διαφορετική!  Πάρε τον λόγο μου. Οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται τώρα σε μια πορεία αποπληθωρισμού όλων των αγορών περιουσιακών στοιχείων. Ως συνήθως, θα συνεχίσουν για περισσότερο από όσο περιμένει κανείς. 

Και τελικά γίνεται ένας φαύλος κύκλος με υψηλότερα επιτόκια, υψηλότερο πληθωρισμό, ακόμη υψηλότερα ποσοστά, περισσότερο πληθωρισμό έως ότου τόσο οι κεντρικές τράπεζες όσο και οι αγορές πανικοβληθούν καθώς ο κόσμος εισέρχεται σε ύφεση υπερπληθωρισμού. 

Ίσως είναι δύσκολο να καταλάβουμε ότι μπορεί να έχουμε κατάθλιψη και υπερπληθωρισμό ταυτόχρονα. Αλλά καθώς οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων καταρρέουν (θυμηθείτε ότι δεν μετρώνται στους αριθμούς του πληθωρισμού), οι τιμές των καταναλωτικών προϊόντων θα αυξηθούν. 

Και αυτό ακριβώς βλέπουμε στην αρχή του τώρα. 

Οι μετοχές έχουν υποχωρήσει περίπου 25% μέχρι στιγμής, τα ομόλογα πέφτουν, οι αγορές ακινήτων υπό πίεση και τα επιτόκια τροφίμων, ενέργειας, καυσίμων, στεγαστικών δανείων κ.λπ. αυξάνονται κατά 15-50%. 

ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΕΙ Η ΧΟΝΤΡΑ ΚΥΡΙΑ
Αυτή είναι η τέλεια καταιγίδα. Αλλά να θυμάστε ότι μόλις ξεκίνησε και όπως έχω δηλώσει σε πολλά άρθρα και συνεντεύξεις, αυτό δεν θα τελειώσει μέχρι να τραγουδήσει η χοντρή κυρία. 

Πότε θα τραγουδήσει; Λοιπόν, αν αυτό είναι το τέλος ενός πολύ μεγάλου κύκλου, όπως πιστεύω ότι θα μπορούσε να είναι, μπορεί να περάσει μια δεκαετία ή περισσότερο μέχρι να τραγουδήσει. 

Πρέπει φυσικά να θυμόμαστε ότι τίποτα δεν πάει κατευθείαν και θα υπάρξουν βίαιες διορθώσεις που αρχικά θα προκαλέσουν ευφορία στους επενδυτές. Αλλά οι περισσότερες αντιδράσεις θα είναι βραχύβιες, οπότε η αγορά των ντιπ μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη.

Θα πρέπει πρώτα να δούμε τον υπερπληθωρισμό να επικρατεί σωστά και οι αγορές μετοχών και ακινήτων να μειώνονται κατά τουλάχιστον 75% και πιθανώς 95%. Τα ομόλογα δεν θα σταματήσουν να πέφτουν μέχρι τα επιτόκια να είναι 20%+. Πολλά ομόλογα θα πάνε στο ΜΗΔΕΝ καθώς οι δανειολήπτες χρεοκοπούν, συμπεριλαμβανομένων πολλών κυρίαρχων κρατών. 

Οι ΗΠΑ ή η ΕΕ δεν θα το χαρακτηρίσουν ως προεπιλογή. Απλώς θα δημιουργήσουν ένα νέο νόμισμα όπως ένα CBDC (Ψηφιακό νόμισμα της Κεντρικής Τράπεζας) και με ένα μαγικό ραβδί θα εξαφανίσουν όλο το χρέος που δημιούργησαν. 

Αλλά δεν μπορείς να εξαφανίσεις το χρέος χωρίς συνέπειες. Εάν το χρέος διαγραφεί ή σαρωθεί κάτω από το χαλί, η αξία των περιουσιακών στοιχείων που υποστήριξε το χρέος θα εκραγεί επίσης. Και έτσι ο κόσμος περνά από έναν ύφεση υπερπληθωρισμού σε μια αποπληθωριστική ύφεση. Σε εκείνο το σημείο, μεγάλο μέρος του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα χρεοκοπήσει. 

Το παραπάνω σενάριο είναι η αναπόφευκτη συνέπεια ενός κόσμου που ζει πάνω από τις δυνατότητές του για έναν αιώνα και ειδικά από το 1971. Λίγοι συνειδητοποιούν, για παράδειγμα, ότι οι ΗΠΑ έχουν ζήσει πάνω από τις δυνατότητές τους και έχουν αυξήσει το χρέος τους για 90 χρόνια με λίγα μόνο χρόνια εξαίρεση. 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΧΡΕΟΣ 2,5 ΤΕΤΡΑΔΙΣΚΙΑΜΜΥΡΙΟ δολαρίων
Με παγκόσμιο χρέος, ενδεχόμενες υποχρεώσεις και παράγωγα περίπου 2,5 τετρασεκατομμυρίων δολαρίων, υπάρχουν πολλά περιουσιακά στοιχεία/υποχρεώσεις που πρέπει να εκραγούν για να μπορέσει ο κόσμος να παρουσιάσει ξανά υγιή ανάπτυξη χωρίς χρέος.

ΕΠΙΚΗ ΜΠΟΝΑΝΖΑ ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
Πριν από την αποπληθωριστική κατάρρευση, ο κόσμος θα βιώσει την πιο επική εκτύπωση χρήματος και δημιουργία χρέους στην ιστορία. Αυτό θα σηματοδοτήσει την τελευταία απέλπιδα προσπάθεια από τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις να λύσουν ένα πρόβλημα χρέους με πιο άχρηστο χρέος. 

Αυτή η μπουνάτσα θα είναι ένα μεγάλο φινάλε των πυροτεχνημάτων που θα σηματοδοτήσει το τέλος μιας άλλης εποχής οικονομικής και οικονομικής αποτυχίας. 

Οι εκρήξεις και οι αποτυχίες είναι φυσικά χαρακτηριστικό των οικονομικών κύκλων και συνέβαιναν πάντα στην ιστορία. Αυτό που βιώνει ο κόσμος, για πρώτη φορά, είναι ένα παγκόσμιο γεγονός με κάθε χώρα και κάθε κεντρική τράπεζα να συμμετέχει. Έτσι, το μέγεθος είναι πολύ μεγαλύτερο αυτή τη φορά και αυτό με τεράστια διαφορά. 

Όπως με όλες τις προβλέψεις, έτσι και εδώ μιλάμε για πιθανότητες. Όπως όλοι γνωρίζουμε, υπάρχουν λίγες βεβαιότητες στη ζωή. Αλλά γνωρίζουμε ότι ο κίνδυνος είναι υψηλότερος από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία. Ποτέ πριν ο κόσμος δεν γνώρισε επικές φούσκες αυτού του μεγέθους σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Όπως λέει ένας φίλος μου, μπορεί να συμβεί αλλά όχι στη ζωή μου. Αυτή η στάση είναι μέρος της υγιούς ανθρώπινης αισιοδοξίας ότι «δεν θα συμβεί στο ρολόι μου».

Τέλος πάντων, μιλάμε για ρίσκο και όχι για βεβαιότητες. Και όταν ο κίνδυνος είναι υψηλός, πρέπει να είμαι προετοιμασμένος και να προστατευτώ. Να θυμάστε ότι κανείς δεν θα σας πουλήσει ασφάλεια πυρκαγιάς μετά την έναρξη της πυρκαγιάς.

Αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι οι μελλοντικοί ιστορικοί θα πουν στον κόσμο τι πραγματικά συνέβη και πότε. Θα ήθελα πολύ να επιστρέψω στη γη για λίγο για να βιώσω μελλοντικούς ειδικούς και ιστορικούς να λένε ότι αυτή ήταν η πιο προφανής κατάρρευση στην παγκόσμια ιστορία. Και ακόμα σχεδόν κανείς δεν το βλέπει σήμερα. 

Λοιπόν, όπως λέω συχνά: "Η εκ των υστέρων είναι η πιο ακριβής από όλες τις επιστήμες!" 

ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΚΤΑΚΤΗ ΠΡΟΣΟΧΗ
Μετοχές
Στα άρθρα μου από τα μέσα Αυγούστου, έχω προειδοποιήσει για επικές καταρρεύσεις μετοχών, χρεών, νομισμάτων κ.λπ.  και κατάρρευση μετοχών 30% .

Λοιπόν η συντριβή είναι εδώ και τώρα. Ο S&P υποχωρεί 15% από τα μέσα Αυγούστου και μια νέα πτώση του ίδιου μεγέθους είναι αρκετά πιθανή τις επόμενες δύο εβδομάδες. Αλλά ακόμα κι αν συμβεί αυτή η πτώση και δούμε μια προσωρινή παύση και διόρθωση, η κοσμική bear market μόλις ξεκίνησε. 

Νομίσματα
Από το 1971, το δολάριο και όλα τα άλλα νομίσματα έχουν χάσει 97-99%. Αυτό μετριέται σε πραγματικούς όρους έναντι του μοναδικού νομίσματος που έχει επιβιώσει στην ιστορία - του ΧΡΥΣΟΥ.

Έτσι, τα νομίσματα βρίσκονται σε κούρσα προς τα κάτω και δεν υπάρχει βραβείο για την πρώτη θέση σε αυτήν την κούρσα. Όλα τα νομίσματα προφανώς δεν μπορούν να πέφτουν ταυτόχρονα μεταξύ τους και επομένως εναλλάσσονται. Έχει περάσει ένας αγώνας μισού αιώνα και κανένα νόμισμα δεν έχει την αντοχή να είναι πάντα στο προβάδισμα. 

Συνολικά, το ελβετικό φράγκο ήταν ο πρωταγωνιστής λόγω, πιθανώς, της καλύτερα διαχειριζόμενης οικονομίας στον κόσμο. Όταν άρχισα να δουλεύω στη Γενεύη το 1969 ένα δολάριο μου κόστισε 4,30 ελβετικά φράγκα. Σήμερα το ίδιο δολάριο μου κοστίζει 0,98 ελβετικά φράγκα. Αυτό σημαίνει ότι το δολάριο έχει χάσει 77% έναντι του Ελβετού. 

Το να μιλάμε για ισχυρό δολάριο σε αυτή την περίπτωση είναι ξεκάθαρα γελοίο. Έτσι, προς το παρόν το δολάριο παρουσιάζει προσωρινή ισχύ. Αλλά αυτό είναι πιθανό να αλλάξει σχετικά σύντομα, καθώς πιάσει την αρνητική πλευρά. 

Όταν η τρέχουσα νομισματική εποχή φτάσει στο τέλος της εντός πιθανώς 5-8 ετών, όλα τα νομίσματα θα αξίζουν ΜΗΔΕΝ. Αυτό δεν διαφέρει από οποιαδήποτε νομισματική εποχή στην ιστορία. 

Χρυσός
Από τεμπελιά και συμβατικό χρυσό μετριέται κυρίως σε δολάρια ΗΠΑ. Ακόμη και στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία ή  άλλα ευρωπαϊκά  μέσα ενημέρωσης για παράδειγμα,  είναι πάντα η τιμή του χρυσού σε δολάριο. 

Αλλά όπως οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο ή τη Γερμανία δεν αναγράφονται σε δολάρια, ούτε και ο χρυσός. Εάν η λίρα ή το ευρώ είναι το βασικό σας νόμισμα, θα πρέπει να μετρήσετε το χρυσό σε αυτό το νόμισμα. 

Ο απόλυτος σωστός τρόπος είναι φυσικά η αναφορά του χρυσού σε γραμμάρια. Ποιος είναι ο σκοπός της μέτρησης των ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ χρημάτων – ΧΡΥΣΟΥ – σε ένα νόμισμα fiat όταν τα νομίσματα fiat πηγαίνουν πάντα στο ΜΗΔΕΝ με την πάροδο του χρόνου. Ναι, μπορεί να είναι καλό να μετράτε τον χρυσό σε ένα νόμισμα που υποτιμάται, αλλά σίγουρα δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική αξία του χρυσού. 

Ο χρυσός μετρούμενος σε δολάρια είναι προσωρινά αδύναμος, αλλά αυτό έχει πολύ μικρή σχέση με τον χρυσό. Αντίθετα, έχει να κάνει με το δολάριο που αυτή τη στιγμή είναι υπερτιμημένο. 

Εάν μετράτε τον χρυσό σε ευρώ, λίρες, γιεν, δολάρια Αυστραλίας κ.λπ., ο χρυσός είναι πολύ κοντά στα υψηλά όλων των εποχών. Σύντομα θα είναι στα υψηλά όλων των εποχών και σε δολάρια ΗΠΑ.

Η Wall Street Journal μόλις είχε ένα σημαντικό άρθρο με τίτλο «Ο χρυσός χάνει την κατάσταση ως καταφύγιο».

Χωρίς εξαίρεση, αυτά τα είδη εμφανίζονται πάντα στο κάτω μέρος μιας αγοράς.

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΠΛΟΥΤΟΥ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ
Η οικονομική υγεία των επενδυτών δέχεται τώρα σοβαρή επίθεση. 

Αν, όπως πιστεύω, οι μετοχές εισέρχονται σε μια κοσμική bear market και δεν θα σταματήσουν μέχρι να πέσει 75-95%, οι περισσότεροι επενδυτές αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Και αν τα ομόλογα και τα ακίνητα επίσης καταρρεύσουν, απομένουν λίγες ασφαλείς κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. 

Οι μετοχές χρυσού και ασημιού έχουν σημαντικές ανοδικές δυνατότητες. Αλλά εάν διατηρούνται εντός του χρηματοπιστωτικού συστήματος υπόκεινται σε κίνδυνο θεματοφυλακής. Καλύτερα να κρατήσετε αυτές τις μετοχές με απευθείας εγγραφή . 

Με τα τρέχοντα προβλήματα στις χρηματοοικονομικές αγορές σε συνδυασμό με τα παγκόσμια επίπεδα χρέους, συμπεριλαμβανομένων των παραγώγων, το τραπεζικό σύστημα με μεγάλη μόχλευση και διάσπαση είναι επίσης εξαιρετικά επικίνδυνο. 

Η απόλυτη μορφή διατήρησης του πλούτου είναι ο φυσικός χρυσός και το ασήμι. 

Αλλά δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό να κρατήσετε τα περιουσιακά στοιχεία διατήρησης του πλούτου σας σε ένα επικίνδυνο τραπεζικό σύστημα. Ακόμα χειρότερο, φυσικά, είναι να διατηρείτε χαρτί χρυσό ή ασήμι σε ETF ή άλλες δομές κεφαλαίων. 

Σημαντικές ποσότητες φυσικών πολύτιμων μετάλλων διατηρούνται στις μεγάλες ελβετικές τράπεζες. Οι δύο μεγαλύτερες ελβετικές τράπεζες έχουν ισχυρή μόχλευση και τρέχουν από μία σημαντική πιστωτική ή παράγωγη ζημιά σε δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα. Και αλλάζουν ανώτατα στελέχη σχεδόν τόσο γρήγορα όσο οι απλοί άνθρωποι αλλάζουν πουκάμισο. Σίγουρα δεν είναι σημάδι υγείας. 

Ο χρυσός και το ασήμι θα πρέπει να φυλάσσονται σε φυσική μορφή στο όνομά σας με τη δυνατότητα να έχετε πρόσβαση σε αυτά προσωπικά. 

Τα πολύτιμα μέταλλα που διατηρούνται σε τράπεζες δεν είναι ασφαλισμένα. 

Οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι πιθανό να υποστούν σημαντικές απώλειες στα περιουσιακά τους στοιχεία καθώς οι πρωταρχικές επενδύσεις τους σε μετοχές και ομόλογα πέφτουν σε αξία. Επομένως, είναι απαραίτητο να κρατάτε μέταλλα σε θησαυροφυλάκια που είναι ασφαλή χωρίς ασφάλιση. 

Θυμηθείτε ότι θα υπάρξουν ελλείψεις σε πολλά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και άλλων βασικών ειδών, οπότε κρατήστε κάποια αποθέματα . 

Δυστυχώς ο κόσμος μπαίνει τώρα στα σκοτεινά χρόνια, όπως έχω συζητήσει σε πολλά άρθρα. Αφού λοιπόν προετοιμαστείτε, θυμηθείτε ότι τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή είναι η οικογένεια και οι φίλοι. Αυτός είναι ένας κύκλος υποστήριξης που θα είναι ο πιο κρίσιμος τα επόμενα χρόνια… Αυτό θα σας συνδέσει απευθείας με περισσότερα φανταστικά άρθρα από τον Egon von Greyerz  ΚΛΙΚ ΕΔΩ.


Συναγερμός μεγάλης συντριβής στο Χρηματιστήριο!
Για να ακούσετε τον Michael Oliver να συζητά τι να περιμένετε για τον χρυσό, το ασήμι, το δολάριο ΗΠΑ, τις μετοχές εξόρυξης, τον Dow, τον S&P, τον NASDAQ και άλλα, ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ Ή ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΚΟΝΑ.

Η Ρωσία και η Κίνα κάνουν κινήσεις
Για να ακούσετε τον Alasdair Macleod να συζητούν τη Ρωσία και την Κίνα να δηλώνουν την αλήθεια για τα τεράστια αποθέματά τους σε χρυσό καθώς και τι να περιμένουμε μετά από μια άγρια ​​εβδομάδα συναλλαγών ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ Ή ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ.

AΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com