Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Ρωσικά βομβαρδιστικά ικανά να μεταφέρουν πυρηνικά εντοπίστηκαν κοντά στη Φινλανδία.

 Η ισραηλινή εταιρεία πληροφοριών ImageSat International (ISI) εντόπισε μια «παράτυπη παρουσία» ρωσικών στρατηγικών βομβαρδιστικών TU-160 και TU-95 που έχουν αναπτυχθεί στην αεροπορική βάση Olenya κοντά στη Φινλανδία.
Σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες που λήφθηκαν από την εταιρεία, τέσσερα TU-160 εντοπίστηκαν στις 21 Αυγούστου και τρία TU-95 εντοπίστηκαν στις 25 Σεπτεμβρίου. Δεν υπήρχαν στρατηγικά βομβαρδιστικά στην αεροπορική βάση στις 12 Αυγούστου.

«Μέσω των συνεχιζόμενων Patterns-of-Life, το σύστημα υποδεικνύει ότι η αεροπορική βάση Ένγκελς είναι το πιθανό σημείο αναχώρησης των στρατηγικών βομβαρδιστικών που εντοπίστηκαν στην αεροπορική βάση Olenya», αναφέρει η έκθεση.

Η αεροπορική βάση Ένγκελς φιλοξενεί τα μόνα στρατηγικά βομβαρδιστικά της Ρωσίας που σταθμεύουν κοντά στην Ουκρανία και είναι η βάση για το 121ο Σύνταγμα Αεροπορίας Βαρέων Βομβαρδιστικών (121 TBAP) που πετά με τα TU-160 και TU-95.

Τα βομβαρδιστικά, ικανά να μεταφέρουν πυραύλους κρουζ και στρατηγικά πυρηνικά όπλα, είναι ενεργά στον πόλεμο της Ουκρανίας από την εισβολή της Μόσχας τον Φεβρουάριο. Καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου κατά της Ουκρανίας, η ρωσική Πολεμική Αεροπορία δεν μπόρεσε να αποκτήσει αεροπορική υπεροχή και έχασε πολλά αεροσκάφη. 

Τέσσερα TU-160 και τρία TU-95 εντοπίστηκαν από την ισραηλινή εταιρεία πληροφοριών ImageSat International (πίστωση: IMAGESAT INTERNATIONAL)Τέσσερα TU-160 και τρία TU-95 εντοπίστηκαν από την ισραηλινή εταιρεία πληροφοριών ImageSat International (πίστωση: IMAGESAT INTERNATIONAL)

Σύμφωνα με το The Drive, στο σύνταγμα απονεμήθηκε ο τιμητικός τίτλος «Φρουράι» - ένας τίτλος κύρους για τις ρωσικές στρατιωτικές μονάδες - για «μαζικό ηρωισμό που επιδείχθηκε από το προσωπικό του συντάγματος σε επιχειρήσεις μάχης».

Αν και δεν είναι σαφές γιατί τα βομβαρδιστικά μεταφέρθηκαν στην αεροπορική βάση, έρχεται καθώς ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχίζει να απειλεί τη Δύση ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει στρατηγικά πυρηνικά όπλα, ακόμη και αφού ανακοίνωσε μια μερική κινητοποίηση στη χώρα, λέγοντας ότι «αυτό είναι όχι μπλόφα».

Η αεροπορική βάση Olenya βρίσκεται στη χερσόνησο Kola κοντά στο Murmansk. Στεγάζει τον βόρειο στόλο της Ρωσίας και σημαντικό αριθμό όπλων και στρατιωτικού υλικού, συμπεριλαμβανομένων τακτικών και στρατηγικών πυρηνικών όπλων.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο πλαίσιο της συνθήκης New START για τη μείωση των όπλων μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον, η Ρωσία διαθέτει 5.977 πυρηνικές κεφαλές για τις στρατηγικές της δυνάμεις.

Η αεροπορική βάση είναι επίσης μια σημαντική ρωσική αεροπορική βάση με τεράστια ικανότητα κρούσης που θα έστελνε ένα σήμα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ. Η βάση είναι επίσης εκτός εμβέλειας των ουκρανικών όπλων που έχουν χτυπήσει ρωσικές αεροπορικές βάσεις με όπλα που παραδίδονται από την Ουάσιγκτον και άλλα ευρωπαϊκά έθνη.

Ο εκπρόσωπος των στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας Vadym Skibitsky δήλωσε σε συνέντευξή του στην The Guardian την Τρίτη ότι το Κίεβο αξιολογεί την απειλή της Μόσχας που χρησιμοποιεί τακτικά όπλα εναντίον της χώρας ως «πολύ υψηλή».

Σύμφωνα με τον Skibitsky, τα τακτικά πλήγματα πιθανότατα θα στόχευαν τοποθεσίες κατά μήκος της πρώτης γραμμής όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός ατόμων, εξοπλισμού, καθώς και κέντρα διοίκησης και κρίσιμης σημασίας υποδομή.

jpost.com

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου