Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

Στο στόχαστρο τα τουρκικά Στρατηγεία: Φορτώνονται με διατρητικές βόμβες τα μαχητικά της ΠΑ – Έρχονται MM40 Exocet Block 3 για το ΠΝ.

Σε μείζονος σημασίας εξοπλιστικά προγράμματα προχωρά το υπουργείο Άμυνας για όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.Η ΠΑ θα μπορεί να φορτώσει με διατρητικές βόμβες τα μαχητικά της βάζοντας στο στόχαστρο τα θωρακισμένα Στρατηγεία των Τούρκων, αποθήκες και θωρακισμένα υπόστεγα αεροσκαφών.

Ταυτόχρονα, ενεργοποιήθηκε το πρόγραμμα προμήθειας κατευθυνόμενων βλημάτων επιφανείας – επιφανείας MM40 Exocet Block 3.

Η πυραυλάκατος (ΤΠΚ) «Βλαχάκος», το ταχύ σκάφος με το «βαρύ» όνομα, ενός εκ των ηρώων που έπεσαν στα Ίμια, θα εξοπλιστεί σύντομα με τους 8 πυραύλους Exocet Block III.

“Έξυπνες Βόμβες” στην ΠΑ

Στην έγκριση της πώλησης «έξυπνων» βομβών σε χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, προχώρησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της υπηρεσίας Συνεργασίας για την αμυντική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Όπως μετέδωσε το MEGA, οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση «έξυπνων» βομβών σε χώρες του ΝΑΤΟ, αλλά και σε φιλικές χώρες προς τις ΗΠΑ, με εκτιμώμενο κόστος 22,7 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι χώρες όπου θα κατευθυνθούν οι «έξυπνες» βόμβες είναι:

το Βέλγιο
η Τσεχία
η Δανία
η Φινλανδία
η Ουγγαρία
η Ιταλία
η Ολλανδία
η Νορβηγία
η Πολωνία
η Πορτογαλία
η Ισπανία
το Ηνωμένο Βασίλειο
η Ελλάδα.

«Έξυπνες» βόμβες: Στα 15 εκατ. δολάρια το κόστος 

Σύμφωνα με πηγές του MEGA, η Πολεμική Αεροπορία πρόκειται να αποκτήσει «έξυπνες βόμβες» με εκτιμώμενο κόστος 15 εκατομμύρια δολάρια.

Πρόκειται κυρίως για διατρητικές βόμβες, που ως στόχο έχουν να καταστρέφουν θωρακισμένα στρατηγεία, θωρακισμένες αποθήκες και θωρακισμένα υπόστεγα αεροσκαφών.

Επιπλέον, πρόκειται να αποκτήσει ελαφρύτερου τύπου «έξυπνες βόμβες», με στόχο λιγότερο θωρακισμένων στόχων.

Δείτε το ρεπορτάζ

Πυρομαχικά αρμάτων, εκσυγχρονισμός RM70, HELLFIRE, Exocet 

O ΥΕΘΑ Νικόλαος Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε στις 22 Ιουνίου τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων & Συμβάσεων της Βουλής, αναφορικώς με την διαδικασία εξέλιξης 6 εξοπλιστικών προγραμμάτων αρμοδιότητος ΓΕΣ και άλλων 7 αρμοδιότητος ΓΕΝ. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο ΥΦΕΘΑ Νικόλαος Χαρδαλιάς, ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ και ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ Αριστείδης Αλεξόπουλος.

Του Σάββα Βλάσση, αναδημοσίευση από το doureios.com

Τα προγράμματα αρμοδιότητος ΓΕΣ αφορούσαν τα παρακάτω:

 • Ενεργοποίηση προγράμματος «Εκσυγχρονισμός – αναβάθμιση Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων RΜ-70», συνολικού εκτιμώμενου κόστους 83.000.000 €.
 • Ενεργοποίηση προγράμματος «Αναβάθμιση Ρουκετών 122 χιλ.», συνολικού εκτιμώμενου κόστους 87.912.500 €.
 • Ενεργοποίηση προγράμματος «Προμήθεια πυρομαχικών μάχης (Κινητικής και Χημικής ενεργείας) αρμάτων 120 mm», συνολικού εκτιμώμενου κόστους 150.000.000 €, που αφορά περί τα 30.000 βλήματα με δικαίωμα προαίρεσης για άλλα 30.000 περίπου.
 • Ενεργοποίηση προγράμματος «Προμήθεια πυραύλων HELLFIRE με καθοδήγηση Laser για τα ΕΕ/Π ΑΗ-64 και τα Ε/ΠΑΝ OH-58», συνολικού εκτιμώμενου κόστους 20.000.000 €.
 • Ενεργοποίηση προγράμματος προμήθειας 12 μεταχειρισμένων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης Μηχανικού (ΤΟΜΜΧ) από τα γερμανικά αποθέματα. Το πρόγραμμα αφορά διερεύνηση της υπάρξεως διαθέσιμων ΤΟΜΜΧ που χρησιμοποιούν το σκάφος αρμάτων Leopard 1 ή Leopard 2. Έγκυρες πηγές αμφισβητούν την ύπαρξη τέτοιων οχημάτων, ιδίως επί σκάφους Leopard 2, ως απόθεμα στον Γερμανικό Στρατό.
 • Διάθεση πιστώσεων προς χρηματοδότηση LOA προγραμμάτων προμήθειας διαφόρων υλικών (αλεξίπτωτα, είδη ιματισμού κ.ά.) μέσω της Υπηρεσίας Υποστηρίξεως & Προμηθειών ΝΑΤΟ (NSPA).

Τα προγράμματα ενδιαφέροντος ΓΕΝ, αφορούν τα παρακάτω:

 • Ενεργοποίηση προγράμματος προμήθειας 16 κατευθυνόμενων βλημάτων επιφανείας – επιφανείας MM40 Exocet Block 3 και παροχής FOS, συνολικού εκτιμώμενου κόστους 33.000.000 €. Τα βλήματα προορίζονται για εξοπλισμό και συμπλήρωση αποθέματος των ΤΠΚ κλάσεως ΡΟΥΣΣΕΝ.
 • Αύξηση προϋπολογισμού για FOS των ελικοπτέρων S-70B από τα περίπου 80 σε 150 εκατ. €. Η σύμβαση FOS είχε υπογραφεί στις 26 Οκτωβρίου 2021 αλλά εν τω μεταξύ αναδείχθηκαν οι μεγαλύτερες ανάγκες για την υποστήριξη των 11 ελικοπτέρων.
 • Επέκταση προγράμματος Δικτύου Επικοινωνιών Υψηλής Ταχύτητας ΑΙΓΑΙΑΣ (ΑΙΓΑΙΑΣ ΙΙΙ), συνολικού εκτιμώμενου κόστους 17.005.198 €.
 • FOS συσκευών Ηλεκτρονικού Πολέμου EDO CS-3701, συνολικού εκτιμώμενου κόστους 2.350.000 €.\
 • FOS αεριοστροβίλων Rolls-Royce φρεγατών.
 • Διάθεση πιστώσεων 170-180 εκατ. € για έργα υποδομής του Ναυστάθμου Κρήτης.

Λόγω απουσίας του Α/ΓΕΑ Αντιπτεράρχου (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά, δεν έγινε ενημέρωση για προγράμματα σχετικού ενδιαφέροντος. Αυτό αναμένεται να γίνει σε νέα διαδικασία την ερχομένη Δευτέρα 27 Ιουνίου.

warnews247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου