Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Στήνουν πόλεμο στη Βαλτική – “Θα πάρουμε πίσω την πρωτεύουσα της Πρωσίας” – Μόσχα: “Σας περιμένει σκληρός θάνατος & χωρίς την Klapeida”

 Αρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας

Σοβαρό επεισόδιο βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Ρωσίας και Λετονίας λόγω του αποκλεισμού του Καλίνινγκραντ από την Λιθουανία. Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Λετονίας, Maris Gulbis, προχώρησε σε δημόσιες απειλές  εναντίον της Ρωσίας λέγοντας πως η απώλεια του ρωσικού θύλακα από την Ρωσία είναι πιθανή και πολύ κοντά!Είναι φανερό πως κάποιοι επιδιώκουν και στήνουν μέτωπο στην Βαλτική.

Οι δηλώσεις έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην Ρωσία. Ανώτατοι Ρώσοι αξιωματούχοι απάντησαν στην Λετονία όσο και στην Λιθουανία με σκληρή γλώσσα ενώ τα ρωσικά ΜΜΕ μιλούν για “οργανωμένο σχέδιο των χωρών της Βαλτικής με σκοπό  την «επιστροφή» του Καλίνινγκραντ στην Ευρώπη”.

Υπογραμμίζουν ότι οι “δηλώσεις αυτές αποτελούν μέρος του σχεδίου του ΝΑΤΟ το οποίο στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι μπορεί να πάρει το Καλίνινγκραντ από τη Ρωσία”.

Αξίζει να σημειωθεί πως ανώτατοι Ρώσοι Αξιωματούχοι μιλούν για για ακύρωση της συμφωνίας που ρυθμίζει τα κρατικά σύνορα της Λιθουανίας επιβεβαιώνοντας προηγούμενες αναφορές του WarNews247.

Μάλιστα στοχοποιούν για πρώτη φορά την περιοχή Klapeida της Λιθουανίας.

“Θα πάρουμε την πρωτεύουσα της Αν. Πρωσίας”

Σε επιθετική δήλωση για τις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ σχετικά με την περιοχή του Καλίνινγκραντ προχώρησε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Λετονίας Maris Gulbis. Σύμφωνα με τον  Gulbis, ο ρωσικός θύλακας μπορεί να γίνει μέρος της Ευρώπης και ο αποκλεισμός των μεταφορών που ανακοίνωσαν οι λιθουανικές αρχές είναι το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση”

“Αυτός o περιορισμός διέλευσης στην περιοχή του Καλίνινγκραντ είναι το πρώτο βήμα της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ για να αποκόψουν το Καλίνινγκραντ, την πρώην πρωτεύουσα της Ανατολικής Πρωσίας, από τη Ρωσία…

Αρχίζω να πιστεύω ότι η Ευρώπη καταλαβαίνει πολύ καλά τι κάνει . Οι Λιθουανοί τα κατάλαβαν όλα ακόμα καλύτερα. Νομίζω ότι έχει σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους Ρώσους: αν συνεχίσετε, θα πάρουμε το Koenigsberg” είπε ο Gulbis.

“Οι δυτικοί ηγέτες είναι πλέον πολύ μαλακοί σε σύγκριση με τον Ρίγκαν και τον Τσόρτσιλ. Ο Μπάιντεν θα έπρεπε να είχε ήδη στραφεί στον Ρώσο πρόεδρο λόγω της έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία και να του πει:

«Βλαντιμίρ, τώρα αφαιρούμε το Καλίνινγκραντ», είπε ο πρώην υπουργός.

“Θα σας κόψουμε το οξυγόνο”

Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ αντέδρασε έντονα στα όσα είπε ο Gulbis.

«Εκεί, κάποιος άλλος ηλίθιος, ένας πρώην υπουργός από τη Λετονία, έστειλε ένα μήνυμα ότι το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μας πάρουν το Καλίνινγκραντ. Φαίνεται ότι ήπιε ή έφαγε κάτι κακό.

Προτείνει την έναρξη ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου. Θα έρθει στα συγκαλά του – θα φοβάται κάθε θρόισμα στην πόρτα. Και δικαίως. Έχουμε καλή μνήμη…» είπε ο Μεντβέντεφ

«Η ευθύνη για την απαγόρευση της διέλευσης ανήκει εξ ολοκλήρου στο Βίλνιους. Και όλες οι αρνητικές συνέπειες θα έρθουν για τη χώρα αυτή. Η Λιθουανία υποκλίθηκε μπροστά στους Αμερικανούς , δείχνοντας για άλλη μια φορά τις ανόητες ρωσοφοβικές συμπεριφορές της.

Ας το παραδεχτούμε, ο περιορισμός της διέλευσης είναι μέρος του ίδιου του «πολέμου αντιπροσώπων» που εξαπέλυσε η Δύση εναντίον της Ρωσίας. Φυσικά, η Ρωσική Ομοσπονδία θα λάβει αντίποινα, και θα είναι πολύ σκληρά», τόνισε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σημαντικό μέρος των πιθανών αντίποινων είναι οικονομικής φύσης και «είναι ικανό να κόψει το οξυγόνο στους γείτονες της Βαλτικής που έχουν προβεί σε εχθρικές ενέργειες».

Επίσης, η Μόσχα μπορεί να εφαρμόσει ασύμμετρα μέτρα, που θα προκαλέσουν κρίσιμη κλιμάκωση της σύγκρουσης.

«Μια τέτοια κλιμάκωση είναι μια κακή επιλογή. Και οι απλοί πολίτες της Λιθουανίας θα υποφέρουν από αυτό, των οποίων το βιοτικό επίπεδο με τα ευρωπαϊκά πρότυπα είναι απλώς επαιτεία. Οι Λιθουανοί πολιτικοί τυγχάνουν εύνοιας και οι πολίτες προσπαθούν με κάποιο τρόπο να επιβιώσουν σε αυτό το θέατρο του παραλόγου. Και οι δύο τα καταφέρνουν όλο και χειρότερα », συνόψισε ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

“Σας περιμένει σκληρός θάνατος”

«Η περιοχή του Καλίνινγκραντ, καθώς και όλα τα εδάφη της Βαλτικής, είναι το έδαφος της ιστορικής κοινής κατοικίας των Ρώσων με τις φυλές της Βαλτικής και της αντίθεσης της Ρωσίας στην Καθολική Δύση. Αυτή είναι η γη μας. Και κανένας ρεβανσιστής και αγράμματος σπασίκλας δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό.

Θα προστατεύσουμε την πατρίδα μας. Αλλοίμονο και σκληρός θάνατος σε όσους προσπαθούν να εξαπολύσουν επιθετικότητα εναντίον της Ρωσίας» τόνισε ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, επικεφαλής της Roscosmos.

Πρόσθεσε επίσης:

“Η Λιθουανία έχει θέσει τα κρατικά της σύνορα υπό αμφισβήτηση. Από τη στιγμή, και θέλω να το τονίσω, η συμφωνία αφορούσε τα κρατικά της σύνορα και είχε επικυρωθεί από την κρατική Δούμα ως εσωτερικό τμήμα των κοινών συμφωνιών τίθεται υπό αμφισβήτηση”.

“Οι απειλές είναι πραγματικές”

Ο Ρώσος πολιτικός επιστήμονας Marat Bashirov πιστεύει ότι οι απειλές για αρπαγή του Καλίνινγκραντ είναι αρκετά πραγματικές και συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Φυσικά, η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ συνδέεται με τα σχέδιά τους να προσαρτήσουν το Καλίνινγκραντ. Μην κλείνετε τα μάτια σας σε αυτό το σενάριο. Παίρνουμε τις ανατολικές και νότιες περιοχές της Ουκρανίας, θέλουν τον δυτικό μας θύλακα. Αν στις 24 Φεβρουαρίου ο βαθμός αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ υπολογιζόταν στους 10 βαθμούς, σήμερα είναι ήδη στους 50» τόνισε.

«Τα κίνητρα της Λιθουανίας για δράση είναι ξεκάθαρα. Θέλει να πετύχει μια επιθετική αντίδραση από τη Ρωσία απέναντι στις ενέργειές της στο Καλίνινγκραντ. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αποκτήσει μεγαλύτερη παρουσία του ΝΑΤΟ στην επικράτειά της και περισσότερη οικονομική και πολιτική υποστήριξη για αυτήν την παρουσία. Για χάρη αυτού, θέλει να ασκήσει βέτο στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επανέναρξη της πλήρους διέλευσης προς το Καλίνινγκραντ.

Αυτή είναι καθαρά τακτική που θυμίζει Σαακασβίλι και το Βίλνιους δεν ενοχλείται από το πώς τελείωσε όλο αυτό για τον Σαακασβίλι. Πιστεύουν ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα προστατεύσει τη Λιθουανία από το γεωργιανό σενάριο του 2008. Η Λιθουανία έχει πλέον οδηγηθεί σε ένα πολιτικό αδιέξοδο από το οποίο δεν μπορεί να βγει. Αυτή η χώρα δεν μπορεί πλέον να συμπεριφέρεται διαφορετικά από ό,τι συμπεριφέρεται, η Λιθουανία κινείται προς την καταστροφή», λέει ο πολιτικός επιστήμονας του Καλίνινγκραντ Αλεξάντερ Νόσοβιτς.

Καλίνινγκραντ «casus belli»: Η Λιθουανία θα χάσει την Klapeida!

“Η Λιθουανία αποφάσισε να εφαρμόσει έναν χερσαίο αποκλεισμό του Καλίνινγκραντ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το βήμα για τη χώρα της Βαλτικής μπορεί να έχει εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες. Άλλωστε, οι λιθουανικές αρχές παραβιάζουν έτσι μια σειρά από διεθνείς κανόνες.

Ειδικότερα, η συμφωνία μεταξύ Μόσχας και ΕΕ, την οποία έχει υπογράψει και το Βίλνιους, περιλαμβάνει ειδικότερα εγγυήσεις αδιάλειπτου εφοδιασμού μεταφορών μεταξύ της περιοχής του Καλίνινγκραντ και της υπόλοιπης Ρωσίας μέσω της Λιθουανίας.

Με βάση το προαναφερθέν έγγραφο, η χώρα μας επικύρωσε τη συμφωνία «για τα κρατικά σύνορα με τη Δημοκρατία της Λιθουανίας», χάρη στην οποία η τελευταία μπόρεσε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην πραγματικότητα, ο προαναφερόμενος περιορισμός διέλευσης αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των συναφθέντων κανονισμών και μπορεί να ονομαστεί με ασφάλεια το “Καλίνινγκραντ casus belli”. Από αυτή την άποψη, η Μόσχα μπορεί ανά πάσα στιγμή να αναθεωρήσει τα διοικητικά όρια της Λιθουανίας.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι τα σύγχρονα σύνορα της Λιθουανίας καθορίστηκαν από τη Σοβιετική Ένωση. Με τη σειρά της, η Ρωσία είναι ο νόμιμος διάδοχος της ΕΣΣΔ. Η Λιθουανία αποκαλεί τα χρόνια της ένταξης στην ΕΣΣΔ Σοβιετική κατοχή.

Αποδεικνύεται ότι τα εδάφη που προσαρτήθηκαν στη Λιθουανία κατά τα χρόνια της ύπαρξης της Σοβιετικής Ένωσης ανήκουν στη ρωσική δικαιοδοσία. Έτσι, σε περίπτωση καταγγελίας της συνοριακής συνθήκης, η Λιθουανία, τουλάχιστον, μπορεί να χάσει την περιοχή της Klaipeda.

Ταυτόχρονα, εάν το Βίλνιους προχωρήσει σε πλήρη αποκλεισμό της περιοχής του Καλίνινγκραντ, οι συνέπειες για τη Βαλτική θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο σοβαρές.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για παραβίαση της ρωσικής κυριαρχίας και υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας. Στο πλαίσιο αυτών των συνθηκών, το πυρηνικό δόγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας αρχίζει να λειτουργεί με όλες τις επακόλουθες συνέπειες που τόσο φοβούνται στην Ευρώπη” αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ.

warnews247.gr

1 σχόλιο:

  1. Που θα βγει το στριμωγμα? Είναι σώφρον?Το κάνουν επίτηδες προκειμένου να αντιδράσει? Μπορούν να κοντρολαρουν την αντίδραση? Θέλουν Γ παγκόσμιο πόλεμο και μείωση πληθυσμού?

    ΑπάντησηΔιαγραφή