Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Κορονοϊός: Ανοίγει τη Δευτέρα η πλατφόρμα για την 4η δόση εμβολίου στις ηλικίες 30-59 ετών.


Ανοίγει τη Δευτέρα η πλατφόρμα για την 4η δόση εμβολίου στις ηλικίες 30-59 ετών

Την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τον προαιρετικό εμβολιασμό με δεύτερη αναμνηστική δόση στα άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών, αποδέχτηκε το Υπουργείο Υγείας, το οποίο και ανακοίνωσε ότι η πλατφόρμα εμβολιασμού θα ανοίξει για όλους όσους το επιθυμούν από τη Δευτέρα 27 Ιουνίου. Επίσης η Επιτροπή απηύθυνε ισχυρή σύσταση όσον αφορά τη χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης (4η δόση) για τους άνω των 60 ετών.

Αναλυτικά σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας αναφέρει:

«Στο πλαίσιο της εφαρμογής της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών όσον αφορά τη χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης (4η δόση), παραμένει η ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60.

Αναφορικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας κάτω των 60 ετών η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια.

Ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται να δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών εφόσον το επιλέξουν.

Η πλατφόρμα θα ανοίξει για όλους όσους το επιθυμούν την Δευτέρα 27-06-22».

Η εισήγηση της επιτροπής έρχεται ενώ οι επαναλοιμώξεις αυξάνονται διαρκώ. Ή δη στην Ελλάδα ξεπερνούν το 10% σε κάθε ημερήσια καταγραφή κρουσμάτων και συχνά νοσούν για δεύτερη και τρίτη φορά οι ίδιοι άνθρωποι, παρότι έχουν κάποια φυσική ανοσία από τις προηγούμενες λοιμώξεις. Ο Γιώργος Παυλάκης επισημαίνει επίσης ότι με την Όμικρον 5 βλέπουμε να νοσούν συχνά οι πολυεμβολιασμένοι - δηλαδή οι άνθρωποι που έχουν κάνει και τις δύο αναμνηστικές δόσεις, κάτι που συνέβαινε σπάνια με τις προηγούμενες μεταλλάξεις.

Στη λοίμωξη με τις μεταλλάξεις Όμικρον 4 και την Όμικρον 5, οι ασθενείς κάνουν υψηλούς πυρετούς που φτάνουν και τους 39οC και τους 40oC και παράλληλα παραπονιούνται για δυνατούς πονοκεφάλους που διαρκούν ημέρες ενώ επίσης δεν μπορούν να πάρουν τα πόδια τους, από την κούραση που νιώθουν.

«Η κούραση είναι τόσο έντονη που δεν μπορούν να σηκωθούν από το κρεβάτι τα πρώτα 24ωρα» επισημαίνει ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, προσθέτοντας πως η μεγάλη αύξηση των λοιμώξεων με τις νέες υποπαραλλαγές έχει φέρνει ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων το ενδεχόμενο να χαμηλώσουν τα όρια ηλικίας για τον εμβολιασμό των ενηλίκων, ώστε να προστατευθούν περισσότερα άτομα λαμβάνοντας την 4η δόση.

liberal.gr

1 σχόλιο:

  1. Θά ανοίξει ή πλατφόρμα ΚΑΙ γιά 5η ΚΑΙ γιά 6η ΚΑΙ γιά 7η
    δόση εμβολίων.
    Οσοι πιστοί (μελλοθάνατοι)
    προσέλθετε...μετά μα@@@ίας διαβόλου, αθε'ί'ας καί μίσους.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή