Κυριακή 26 Ιουνίου 2022

Ανησυχία για τεράστια ΗΛΙΑΚΗ ΚΗΛΙΔΑ που «κοιτάει» προς της Γη! Διπλασιάστηκε σε μέγεθος μέσα σε ένα 24ωρο.


Μεγάλος ντόρος έχει προκληθεί στην επιστημονική κοινότητα τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας μίας τεράστιας ηλιακής κηλίδας, η οποία «κοιτάει» προς την κατεύθυνση της Γης!

Μάλιστα η κηλίδα, που έχει πάρει το όνομα AR3038, έχει ήδη διπλασιάσει μέσα στις τελευταίες 24 ώρες τη διάμετρό της, φτάνοντας να είναι 2,5 φορές μεγαλύτερη από εκείνη της Γης!

Το σάιτ Spaceweather, ειδικό για τον διαστημικό καιρό, ανέφερε τα εξής επί τους θέματος:

«Χθες η ηλιακή κηλίδα AR3038 ήταν μεγάλη. Σήμερα είναι τεράστια η ταχύτατα αυξανόμενη ηλιακή κηλίδα έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος μέσα σε μόλις 24 ώρες. Η AR3038 έχει ένα μαγνητικό πεδίο “βήτα-γάμμα” με ενέργεια από ηλιακές εκλάμψεις κλάσης Μ, και “κοιτάει” απευθείας προς τη Γη».

Οι ηλιακές κηλίδες είναι παροδικά φαινόμενα που εμφανίζονται στην επιφάνεια του Ηλίου, τη λεγόμενη φωτόσφαιρα, της οποίας και θεωρούνται οι περισσότερο εντυπωσιακοί και ενδιαφέροντες σχηματισμοί της. Είναι ορατές ως σκοτεινές μικρές ή μεγαλύτερες κυκλικές επιφάνειες – κηλίδες, σε σχέση με τις γειτονικές περιοχές της φωτόσφαιρας, που περιβάλλονται από λιγότερο σκοτεινές στεφάνες ινώδους υφής. Οι περισσότερες ηλιακές εκλάμψεις και στεμματικές εκτοξεύσεις μάζας γεννώνται σε μαγνητικώς ενεργές περιοχές γύρω από ορατές ομάδες κηλίδων.

Σε μία ηλιακή έκλαμψη, αφού χτυπηθεί το ανώτατο στρώμα της ατμόσφαιρας της Γης, οι ακτίνες Χ και η υπεριώδης ακτινοβολία της έχουν ως αποτέλεσμα τον ιονισμό ατόμων, κάνοντας αδύνατη την ανάκλαση ραδιοκυμάτων υψηλών συχνοτήτων προκαλώντας εν τέλει ένα «radio blackout».

Σήμερα η AR3038 βρίσκεται λίγο πιο βόρεια από τον ισημερινό του Ήλιου και αναμένεται ο πλανήτης μας να παραμείνει στο στόχαστρο για λίγες ακόμα ημέρες.

Ο μέσος χρόνος ζωής μιας ηλιακής κηλίδας είναι περίπου δύο εβδομάδες.

(φωτο:pixabay)

el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου