Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Τομή στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Συμφώνησε η Τουρκία για να ενταχθούν Σουηδία και Φινλανδία-10 αποφάσεις-Αίρεται το εμπάργκο όπλων.

 Υπεγράφη τριμερές μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας σχετικά με τις διαδικασίες ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Κι ενώ νωρίτερα οι πληροφορίες που έφταναν στα δημοσιογραφικά γραφεία ήταν με το σταγονόμετρο και υποστήριζαν πως η Τουρκία, η Σουηδία και η Φινλανδία θα προετοιμάσουν ένα κοινό μνημόνιο με το δείπνο της Συνόδου ήρθε κα ιτο κυρίως πιάτο. 

Η Τουρκία συμφώνησε να στηρίξει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο.

Σύμφωνα με τον Νιινίστο, η πρόοδος αυτή επιτεύχθηκε αφού οι τρεις χώρες υπέγραψαν ένα κοινό μνημόνιο συνεργασίας με το οποίο δεσμεύονται να στηρίξουν η μία την άλλη «απέναντι σε απειλές για την ασφάλειά τους».

Αναλυτικότερα, συμφωνία επιτεύχθηκε στην πολύωρη συνάντηση μεταξύ Σουηδίας,Φινλανδίας ΝΑΤΟ και Τουρκίας, ως προς  την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Σε ειδική μίνι τελετή υπεγράφη το σχετικό μνημόνιο που προαναφέραμε και που αίρει το τουρκικό βέτο. 

Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Pekka Haavisto και η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Anne Linde.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Φινλανδός πρόεδρος Sauli Niinisto και η πρωθυπουργός της Σουηδίας Magdalena Andersson παρευρέθηκαν στην τελετή υπογραφής στο Εκθεσιακό Κέντρο IFEMA στη Μαδρίτη, όπου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινιστό και η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον είχαν συνάντηση νωρίτερα. Με ανακοίνωσή της η τουρκική προεδρία διόρθωσε το αρχικό της λάθος και γνωστοποίησε ότι η συνάντηση δεν τελείωσε, αλλά οι συμμετέχοντες έκαναν ένα διάλειμμα.

 "Η Ελλάδα, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στηρίζει τις υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας, καθώς θεωρεί ότι η ένταξή τους θα ενισχύσει τη Συμμαχία. "Όταν υπάρχει σύρραξη στην καρδιά της Ευρώπης, το τελευταίο που χρειάζεται η περιοχή είναι η ένταση σε άλλα σημεία της. Η Ελλάδα είναι υπέρ της ενίσχυσης της Συμμαχίας, και διαδραματίζει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο και ως μέλος της ΕΕ με σειρά πρωτοβουλιών που ενισχύουν την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο" τόνιζαν νωρίτερα κυβερνητικές πηγές. 

 

Δηλώσεις Στόλτενμπέργκ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν έρθει σε συμφωνία με την Τουρκία για ένταξη στο ΝΑΤΟ και ότι οι ανησυχίες της Τουρκίας θα επιλυθούν.

Ανέφερε ότι οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ θα λάβουν αύριο απόφαση να προσκαλέσουν τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Για το μνημόνιο που υπογράφηκε είπε:  «Σουηδία και Φινλανδία υποσχέθηκαν πλήρη υποστήριξη στην Τουρκία».

Πανηγυρίζει ο τουρκικός τύπος 

Χωρίς να ξέρουμε τα ανταλλάγματα ο τουρκικός τύπος πανηγυρίζει ήδη. 

Η Τουρκία πήρε αυτό που ήθελε! Επιτεύχθηκε κοινή συμφωνία, αναφέρει με μικρές αποκλίσεις σύσσωμος ο τουρκικός τύπος και προσθέτει πως οι όροι που ζήτησε η Τουρκία σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ έγιναν δεκτοί.

10 αποφάσεις

1. Οι εκπρόσωποι της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας, που συγκεντρώθηκαν σήμερα υπό τη διευκόλυνση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, συμφώνησαν στα ακόλουθα θέματα.

2. Το ΝΑΤΟ είναι μια Συμμαχία που βασίζεται σε κοινές αξίες, με τις αρχές της κοινής άμυνας και το αδιαίρετο της ασφάλειας. Η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία εκφράζουν τη δέσμευσή τους στις αρχές και τις αξίες που ορίζονται στη Συνθήκη της Ουάσιγκτον.

3. Ένα από τα πιο θεμελιώδη στοιχεία της συμμαχίας είναι η πλήρης αλληλεγγύη και συνεργασία για την καταπολέμηση κάθε μορφής και εκδήλωσης τρομοκρατίας, η οποία αποτελεί άμεση απειλή για την εθνική ασφάλεια των κρατών μελών καθώς και για τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα.

4. Ως μελλοντικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία και η Σουηδία παρέχουν πλήρη υποστήριξη στην Τουρκία έναντι όλων των απειλών για την εθνική της ασφάλεια. Σε αυτό το πλαίσιο, η Φινλανδία και η Σουηδία δεν θα υποστηρίξουν το PYD/YPG και την οργάνωση που ορίζεται ως FETO στην Τουρκία. Η Τουρκία παρέχει επίσης πλήρη υποστήριξη στη Φινλανδία και τη Σουηδία έναντι όλων των απειλών για την εθνική τους ασφάλεια. Η Φινλανδία και η Σουηδία απορρίπτουν σθεναρά και καταδικάζουν την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της. Η Φινλανδία και η Σουηδία καταδικάζουν ξεκάθαρα και απερίφραστα τις επιθέσεις που πραγματοποιούνται από όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις κατά της Τουρκίας και εκφράζουν τα βαθύτατα αισθήματα αλληλεγγύης τους προς την Τουρκία και τις οικογένειες των θυμάτων.
5. Η Φινλανδία και η Σουηδία επιβεβαιώνουν ότι το PKK είναι μια απαγορευμένη τρομοκρατική οργάνωση. Η Φινλανδία και η Σουηδία αναλαμβάνουν να αποτρέψουν τις δραστηριότητες του PKK και όλων των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων, τις επεκτάσεις τους και τις δραστηριότητες προσώπων που εμπλέκονται ή συνδέονται με συνδεδεμένες οργανώσεις και οργανώσεις του μετώπου. Η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία αποφάσισαν να αυξήσουν τη συνεργασία τους προκειμένου να αποτρέψουν τις δραστηριότητες αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων. Η Φινλανδία και η Σουηδία απορρίπτουν τις φιλοδοξίες αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων.

6. Επιπλέον, η Φινλανδία πρόσθεσε νέες δραστηριότητες στο πεδίο των αξιόποινων τρομοκρατικών αδικημάτων με μια σειρά τροποποιήσεων στον Ποινικό Κώδικα, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022. Με αυτές τις τελευταίες τροποποιήσεις, που τέθηκαν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022, διευρύνθηκε το εύρος του εγκλήματος της συμμετοχής σε δραστηριότητες τρομοκρατικών ομάδων. Ταυτόχρονα, οι πράξεις υποκίνησης τρομοκρατίας στη δημόσια σφαίρα τιμωρούνταν ως ξεχωριστό αδίκημα. Η Σουηδία επιβεβαιώνει ότι ένας νέος και πιο αποτελεσματικός νόμος για τα τρομοκρατικά αδικήματα θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου και ότι η κυβέρνηση θα ενισχύσει περαιτέρω την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της.

7. Η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει πλέον εθνικό εμπάργκο όπλων μεταξύ τους. Η Σουηδία τροποποιεί την εθνική της νομοθεσία για τις εξαγωγές όπλων στους Συμμάχους του ΝΑΤΟ. Στο μέλλον, οι εξαγωγές αμυντικής βιομηχανίας από τη Φινλανδία και τη Σουηδία θα πραγματοποιούνται σύμφωνα με την αλληλεγγύη των Συμμάχων και στο πνεύμα και το γράμμα του άρθρου 3 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον.

8. Η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία αναλαμβάνουν να λάβουν τα ακόλουθα συγκεκριμένα βήματα μετά τις σημερινές συνομιλίες:

- Δημιουργία δομημένου διακυβερνητικού διαλόγου και μηχανισμού συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και των υπηρεσιών πληροφοριών, για την ενίσχυση της συνεργασίας με βάση τη συναίνεση στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. οργανωμένο έγκλημα και άλλες κοινές προκλήσεις.

- Η Φινλανδία και η Σουηδία θα διεξάγουν τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας με αποφασιστικότητα, σύμφωνα με τις διατάξεις των σχετικών εγγράφων και πολιτικών του ΝΑΤΟ, και θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ενισχύσουν ανάλογα την τοπική τους νομοθεσία.

- Η Φινλανδία και η Σουηδία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Έκδοσης, θα λάβουν υπόψη τις πληροφορίες, τα αποδεικτικά στοιχεία και τις πληροφορίες που παρέχονται από την Τουρκία, για να διεκπεραιώσουν τα αιτήματα απέλασης ή έκδοσης της Τουρκίας σχετικά με υπόπτους τρομοκρατίας άμεσα και σε όλες τις διαστάσεις της, και να αναπτύξουν την έκδοση και την ασφάλεια συνεργασία με την Τουρκία.θα προβεί στις απαραίτητες διμερείς συμβατικές ρυθμίσεις.

- Η Φινλανδία και η Σουηδία θα ξεκινήσουν έρευνα για τις δραστηριότητες συγκέντρωσης κεφαλαίων και στρατολόγησης της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK και όλων των συνδεδεμένων με αυτήν οργανώσεων και των μπροστινών οργανώσεων, εντός του πλαισίου που αναφέρεται στην παράγραφο 5, και θα τις απαγορεύσουν.

- Η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία θα αναλάβουν την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και θα αποτρέψουν την κατάχρηση των νόμων τους για σκοπούς προπαγάνδας τρομοκρατικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων δραστηριοτήτων υποκίνησης βίας κατά της Τουρκίας.

- Η Φινλανδία και η Σουηδία θα διασφαλίσουν ότι η νομοθεσία τους για τις εξαγωγές όπλων επιτρέπει νέες δεσμεύσεις προς τους Συμμάχους και είναι συμβατή με την ιδιότητα μέλους τους στο ΝΑΤΟ.

- Η Φινλανδία και η Σουηδία θα υποστηρίξουν την ευρύτερη δυνατή ένταξη της Τουρκίας και άλλων συμμάχων εκτός ΕΕ στις τρέχουσες και μελλοντικές πρωτοβουλίες της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής της Τουρκίας στο σχέδιο PESCO για τη στρατιωτική κινητικότητα.

9. Για την υλοποίηση αυτών των βημάτων, η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία θα δημιουργήσουν Μόνιμο Κοινό Μηχανισμό με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από τα Υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, Υπηρεσιών Πληροφοριών και Υπηρεσιών Ασφαλείας. Ο Μόνιμος Κοινός Μηχανισμός θα είναι ανοιχτός στη συμμετοχή και άλλων χωρών.

10. Η Τουρκία επιβεβαιώνει τη μακροχρόνια υποστήριξή της στην πολιτική Ανοιχτών Θυρών του ΝΑΤΟ και εκφράζει την υποστήριξή της στην πρόσκληση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης.

pentapostagma.gr

1 σχόλιο:

  1. Η προφητεία λέει ότι ή Φινλανδία καί ή Σουηδία
    ΘΆ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΧΑΡΤΗ.
    Αιτία θά είναι Η ΡΩΣΙΑ πού θά τίς ΑΦΑΝΙΣΕΙ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή