Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

Πέντε πλανήτες ευθυγραμμίζονται τέλεια, ορατοί μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Ο Ερμής, η Αφροδίτη, ο Άρης, ο Δίας και ο Κρόνος θα είναι ορατοί κάθε πρωί μέχρι τα τέλη Ιουνίου σε μια ευθυγράμμιση που δεν έχει παρατηρηθεί από το 1864.
Ο Ερμής, η Αφροδίτη, ο Άρης, ο Δίας και ο Κρόνος έχουν παραταχθεί σε μια σπάνια ευθυγράμμιση που δεν θα συμβεί ξανά μέχρι το 2040, σύμφωνα με το AccuWeather .

Αν και είναι σύνηθες να βλέπουμε μερικούς πλανήτες μαζί ανά πάσα στιγμή, η ευθυγράμμιση πέντε πλανητών ταυτόχρονα είναι ένα σπάνιο φαινόμενο που συνέβη για τελευταία φορά το 1864 και δεν θα συμβεί ξανά για σχεδόν 20 χρόνια.

Η ευθυγράμμιση προβάλλεται καλύτερα νωρίς το πρωί περίπου μία ώρα πριν την ανατολή του ηλίου και θα παραμείνει ως έχει μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Δεδομένου ότι ο Ιούνιος έχει τις πρώτες ανατολές του έτους, η καλύτερη στιγμή για να δείτε την ευθυγράμμιση είναι πριν από τις 5 το πρωί στον ανατολικό ουρανό.

Τι να ψάξω

Μια γυναίκα κοιτάζει μέσα από ένα τηλεσκόπιο το βράδυ πριν από μια ηλιακή έκλειψη στο Madras, Oregon, ΗΠΑ (credit: JASON REDMOND/REUTERS)Μια γυναίκα κοιτάζει μέσα από ένα τηλεσκόπιο το βράδυ πριν από μια ηλιακή έκλειψη στο Madras, Oregon, ΗΠΑ (credit: JASON REDMOND/REUTERS)

Αν και ένα τηλεσκόπιο δεν είναι απαραίτητο για την προβολή της ευθυγράμμισης, ορισμένοι από τους πλανήτες μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν με γυμνό μάτι - όπως ο Ερμής που δεν είναι καθαρά ορατός λόγω της εγγύτητάς του στον ήλιο και μπορεί να είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί επειδή βρίσκεται χαμηλότερα στον ορίζοντα.

Σύμφωνα με το AccuWeather, οι πιο εύκολοι πλανήτες να εντοπιστούν θα είναι ο Άρης, ο Δίας και ο Κρόνος επειδή ήταν ψηλότερα στον ουρανό και επομένως δεν θα εμποδίζονται από δέντρα και κτίρια.

Ενώ ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας δεν θα είναι ορατοί με γυμνό μάτι, τα κιάλια ή ένα τηλεσκόπιο και οι ουρανοί χάρτες θα αποκαλύψουν τους άλλους δύο πλανήτες στο ηλιακό σύστημα.

Σύμφωνα με το Space.com, τα πρωινά της Πέμπτης έως του Σαββάτου, 23-25 ​​Ιουνίου, η φθίνουσα ημισέληνος θα βρίσκεται μεταξύ του Άρη και της Αφροδίτης, διευκολύνοντας τον εντοπισμό των πλανητών ακόμα και για άτομα που δεν γνωρίζουν καλά την αστρονομία.

Ο Ερμής θα φύγει από τον πρωινό ουρανό όταν φτάσει ο Ιούλιος, αλλά οι υπόλοιποι πλανήτες θα παραμείνουν για την αρχή και θα εξαπλωθούν περαιτέρω καθώς προχωρά ο μήνας.

jpost.com

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου