Σάββατο 25 Ιουνίου 2022

I-mall: Νέος παίκτης με το πρώτο σούπερ μάρκετ - ρομπότ στην Ελλάδα.

 Του Γιώργου Λαμπίρη.

Ένα νέο μοντέλο ρομποτικού σούπερ μάρκετ εισέρχεται στην ελληνική αγορά προϊόντων σούπερ μάρκετ. Βασικός μέτοχος είναι ο επικεφαλής της εταιρείας DK Consultants Group, Δημήτρης Καραβασίλης, ο οποίος διατηρεί ποσοστό, καθώς και ορισμένοι ακόμα μέτοχοι με μικρότερα ποσοστά. Το πρώτο ρομποτικό σούπερ μάρκετ βρίσκεται στην Νέα Σμύρνη. Όπως αναφέρει στο Capital.gr ο Δ. Καραβασίλης, το σύνολο της αρχικής επένδυσης για το λογισμικό, τα μηχανήματα και την έναρξη της επιχειρηματικής προσπάθειας ανήλθε στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Στο πλάνο είναι η επέκταση στην Ελλάδα με έως 80 καταστήματα εντός της επόμενης τριετίας, αλλά και στο εξωτερικό μέσω της μητρικής εταιρείας I-mall holding και πιο συγκεκριμένα σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ρουμανία. Τα επόμενα σημεία στην Ελλάδα θα βρίσκονται στο σύνολο της Αττικής, στην Κρήτη, στη Θεσσαλία, στην Πελοπόννησο και στην Κεντρική Μακεδονία.

Το κατάστημα της Νέας Σμύρνης είναι εταιρικό, ενώ το μοντέλο ανάπτυξης θα βασιστεί στο franchise. Σύμφωνα με τον κύριο Καραβασίλη ο μέσος χρόνος απόσβεσης της επένδυσης ανέρχεται στα τρία χρόνια, ενώ ο χώρος που απαιτείται είναι 50 τετραγωνικά με άνοιγμα στην πρόσοψη περί τα 5 μέτρα. Στον τομέα των logistics και της προμήθειας των προϊόντων υφίσταται συνεργασία με μεγάλο όμιλο σούπερ μάρκετ που έχει δραστηριότητα και στη χονδρική.

Στρατηγικές συνεργασίες με skroutz και Panic Records.

Η I-Mall διατηρεί στρατηγική συνεργασία με τη skroutz, η οποία θα τοποθετεί lockers για την παραλαβή των προϊόντων που διανέμει από τους πελάτες της. Στρατηγική συνεργασία υφίσταται και με την Panic Records των Πάρι Κασιδόκωστα και Γιώργου Αρσενάκου, όπου σε οθόνες του καταστήματος προβάλλονται βίντεοκλιπ της δισκογραφικής εταιρείας, ενώ σε εγκαίνια των νέων καταστημάτων θα πραγματοποιούνται κοινές εκδηλώσεις με την παρουσία καλλιτεχνών και τραγουδιστών της. Επιπλέον όταν κάποιος συγκεντρώνει loyalty πόντους, θα έχει την δυνατότητα, να διαλέγει ποια τραγούδια θα παίζουν στο κατάστημα, αλλά και να αλλάζει το χρώμα του φωτισμού.

Όπως λέει ο Δημήτρης Καραβασίλης στο Capital.gr το σύνολο της λειτουργίας είναι πλήρως ψηφιοποιημένο, με αποτέλεσμα το σύνολο των προωθητικών ενεργειών που πραγματοποιείται, να είναι προσωποποιημένο ανάλογα με τον πελάτη και τα προϊόντα που συνήθως αυτός καταναλώνει. Τα καταστήματα λειτουργούν 365 ημέρες το χρόνο, επί εικοσιτετραώρου βάσεως.

Στο επίκεντρο οι γενιές Gen Z και Alpha.

"Αυτό που κάναμε ήταν να διερευνήσουμε τις καταναλωτικές συμπεριφορές. Επιδίωξή μας ήταν να εξυπηρετήσουμε τις ηλικίες από 12 ετών και άνω, οι οποίες εντάσσονται στις ηλικιακές ομάδες Gen Z και Alpha και συχνάζουν σε εξωτερικούς χώρους όπως είναι πάρκα και πλατείες, ενώ επισκέπτονται open space φυσικά καταστήματα. Επί της ουσίας η αγορά έχει παραμείνει σε ένα συγκεκριμένο μοντέλο λειτουργίας, αφήνοντας σε πολλές των περιπτώσεων εκτός τις συγκεκριμένες ηλικίες", επισημαίνει ο κ. Καραβασίλης.

Φυσικό και ψηφιακό κατάστημα μαζί.

Πρόκειται για ένα υβριδικό σχήμα λειτουργίας Physi-Digital, που συνδυάζει φυσικό και ψηφιακό τρόπο πωλήσεων. Αφενός το κατάστημα λειτουργεί με ανέπαφες συναλλαγές με την προσέλευση σε αυτό. Αφετέρου μετά την κυκλοφορία της ηλεκτρονικής εφαρμογής τον επόμενο μήνα θα μπορεί κάποιος να παραγγείλει την ώρα που κατευθύνεται προς το κατάστημα, θα λαμβάνει ένα QR Code, το οποίο θα σκανάρει κατά την προσέλευσή του στο σημείο πώλησης και στη συνέχεια θα καταβάλει το σχετικό τίμημα, παραλαμβάνοντας έτοιμη την παραγγελία του. Από τη στιγμή της ηλεκτρονικής παραγγελίας, θα δεσμεύονται για 10 λεπτά τα προϊόντα για λογαριασμό του, χωρίς να χρεώνεται ο πελάτης πριν την προσέλευσή του στο κατάστημα. Η πληρωμή γίνεται επί τόπου με google pay, apple pay, nfc, visa, mastercard, διατακτικές. "Επίσης θα μπορεί ένας γονέας να αγοράσει i-mall coins, δημιουργώντας ένα I-mall wallet, κάτι που αποτελεί ένα ηλεκτρονικό χαρτζιλίκι. Ταυτόχρονα θα μπορεί να ελέγχει και τις ποσότητες του κάθε προϊόντος που καταναλώνει το παιδί του".

Το σύστημα πληρωμών δημιουργήθηκε από την Cardlink, τη Eurobank, τη Warlply και τα στελέχη της I-mall, ούτως ώστε να λειτουργήσει το πρώτο σύστημα ηλεκτρονικής αντικαταβολής. "Έτσι, πριν ανοίξει η πόρτα για την παραλαβή των προϊόντων, o ρομποτικός πωλητής μετράει τι ακριβώς παραδίδει σε προϊόντα και ταυτόχρονα πραγματοποιείται η χρέωση, ούτως ώστε να αποφεύγονται οι χρεωπιστώσεις, οι οποίες προκύπτουν σε περίπτωση χρέωσης των παραγγελιών εκ των προτέρων. Ταυτόχρονα όμως οι περισσότεροι νέοι δεν εμπιστεύονται τις προαγορές από καταστήματα που δεν είναι επώνυμα και ειδικά από καταστήματα μικρής λιανικής", εξηγεί ο Δ. Καραβασίλης.

Η λειτουργία βασίζεται σε ρομποτικά μηχανήματα, τα οποία προσομοιάζουν σε αυτόματους πωλητές, και υποστηρίζονται από λογισμικό που εξυπηρετεί την εκτέλεση των παραγγελιών και την ευρύτερη λειτουργία. "Ρομποτικά σημαίνει ότι υφίστανται τα προϊόντα σε μία μεγάλη συσκευή – αυτόματο πωλητή, ο οποίος διαθέτει αισθητήρες και συστήματα, που ενημερώνουν ανά πάσα στιγμή το κινητό τηλέφωνο του ιδιοκτήτη για το απόθεμα των προϊόντων, τη θερμοκρασία των ψυγείων, τι αγόρασε ένας πελάτης, παρακολουθώντας όποτε επιθυμεί τη διακίνηση των προϊόντων στο κατάστημα. Το σύστημα λειτουργίας βασίζεται στην τεχνολογία IoT για τα ρομποτικά συστήματα – πωλητές, οι οποίοι διατηρούν ειδικά σχεδιασμένο λογισμικό για τις ανάγκες της I-mall". 

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου