Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

Η επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι εδώ.

Του Άγη Βερούτη

Η επερχόμενη 4η βιομηχανική επανάσταση υπόσχεται να κάνει για το μυαλό μας ό,τι οι προηγούμενες τρεις έκαναν για τη χειρωνακτική εργασία. Να υποκαταστήσει την ανθρώπινη διανοητική εργασία, τις αποφάσεις, την εξειδικευμένη βιομηχανική παραγωγή και ποιος ξέρει τι άλλο, σε εκθετικούς ρυθμούς.

Κάθε 3,5 χρόνια διπλασιάζεται η ιατρική γνώση. Αυτό σημαίνει ότι από την αρχή του 2019 ως σήμερα δημιουργήσαμε ιατρική γνώση όσην από την αρχή της ανθρώπινης ιστορίας ως το τέλος του 2018! 

Αν αυτό δεν σας εντυπωσιάζει, σκεφτείτε ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 η Ελλάδα παραλίγο να εγκαταστήσει με κόστος €140 εκατ. το διαβόητο σύστημα C4i της Siemens, προκειμένου για να ξεχωρίζει ανάμεσα σε εκατομμύρια ανθρώπινα πρόσωπα ελάχιστους τρομοκράτες και καταζητούμενους εγκληματίες στα σημεία εισόδου της χώρας.

Σήμερα με κόστος λιγότερο από €1 εκατ. μπορεί ένας ερευνητικός οργανισμός ή ένα πανεπιστήμιο ή μια μικρή εταιρεία να χρησιμοποιήσει ένα DGX workstation της NVIDIA (€120.000) με ανοιχτό λογισμικό open source Nvidia RIVA από το καταθετήριο ανοιχτού κώδικα GitHub(€0), να εκπαιδεύσει ένα νευρωνικό δίκτυο στην αναγνώριση της εικόνας καταζητούμενων προσώπων (€300.000 - €600.000 σε καλούς μισθούς) σε 4-8 μήνες, να εγκαταστήσει ένα δίκτυο από κάμερες στις εισόδους και τις εξόδους ενός αεροδρομίου και στον έλεγχο διαβατηρίων (€100.000) και να μπορεί να κάνει έλεγχο σε πραγματικό χρόνο με λάθη 1% (αντί 10% του παλαιού συστήματος) και ενημέρωση των αρχών για την είσοδο και την έξοδο καταζητούμενων και τρομοκρατών στο συγκεκριμένο σημείο εισόδου της χώρας, για περίπου 0,5% του κόστους που ήταν πριν από 18 χρόνια, για το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνει το σύστημα!

Σκεφτείτε τώρα αυτή τη μείωση των λαθών με την ταυτόχρονη εκθετική μείωση του κόστους, σε σχεδόν οτιδήποτε καταπιάνεται μια ομάδα από AI engineers, developers και Data scientists.

Αυτή είναι μια γεύση για το τi σημαίνει η επερχόμενη επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η 4η βιομηχανική επανάσταση θα χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσει έναν ολοένα και περισσότερο αυτοματοποιημένο και διασυνδεδεμένο κόσμο. Τα θέματα που θα καλύψει θα είναι τόσο διαφορετικά όσο η αλλαγή και διαμόρφωση γονιδίων, η ανεπτυγμένη ρομποτική, η τρισδιάστατες εκτυπώσεις ζωντανού ιστού, τα αυτόνομα οχήματα και χιλιάδες άλλες δραστηριότητες που υπόσχονται να αλλάξουν την ανθρώπινη δραστηριότητα για πάντα. 

Οποίος μείνει πίσω σε αυτήν τη βιομηχανική επανάσταση θα απέχει από τις ανεπτυγμένες χώρες όχι όπως μια χώρα με βόδια και άροτρα συγκρίνεται προς μια χώρα με τρακτέρ, αλλά όπως συγκρίνεται μια απομονωμένη κοινότητα ιθαγενών του Αμαζονίου προς μια βορειο-ευρωπαϊκή χώρα. 

Οι βασικές αρχές της τεχνητής νοημοσύνης όπως υπάρχει σήμερα, ακόμα στα σπάργανά της, δίνουν την ευκαιρία σε οποιαδήποτε χώρα με καλό γνωσιακό υπόβαθρο στην πληροφορική όπως η Ελλάδα, να συμμετάσχουν στην επανάσταση αυτή σχεδόν ισότιμα με οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Αν όμως αφήσουμε να χαθεί αυτή η ευκαιρία, να συμμετάσχουμε επί ίσοις όροις σε μια τεχνολογική επανάσταση στην αρχή της, τότε πιθανότατα θα απειληθεί η ίδια η ύπαρξη μας σε ελάχιστα χρόνια, από αναθεωρητικές δυνάμεις που θα έχουν στη διάθεση τους συστήματα τόσο μπροστά και τόσο μεγάλης ακριβείας που δεν θα μπορούμε να τα καταλάβουμε. 

Σύμφωνα με την World Bank το 60% - 70% των θέσεων εργασίας που υπάρχουν σήμερα απειλούνται από την άνοδο της Τεχνητής Νοημοσύνης. Είτε αυτόνομα αυτοκίνητα που θα οδηγήσουν σε εκτόπιση ολόκληρο το εργατικό δυναμικό του τομέα των Logistics, όπως το αυτοκίνητο εκτόπισε το άλογο πριν 100 χρόνια, είτε προηγμένοι αλγόριθμοι που θα κάνουν τη δουλειά των δικηγόρων και των γιατρών σε ένα κλάσμα ενός δευτερολέπτου. 

Πολλή από τη δουλειά των δικηγόρων αφορά την ανάλυση τεράστιου όγκου προηγούμενων αποφάσεων και νομολογίας. Οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να ολοκληρώσουν αυτή την ανάλυση σε μερικά δευτερόλεπτα. Ακόμα πιο εντυπωσιακά υπάρχουν ήδη αλγόριθμοι ΑΙ που μπορούν ολοένα και καλύτερα να συντάσσουν ενημερωτικά άρθρα μόνοι τους, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Πιθανά ήδη έχετε διαβάσει κάποιο αγγλικό άρθρο σύνοψης γεγονότων που έχει γραφτεί από ΑΙ, χωρίς να το έχετε αντιληφθεί. 

Το World Economic Forum προβλέπει ότι ως το 2025 περισσότερο από το 50% της παγκόσμιας εργασίας (δουλειάς, όχι θέσεων εργασίας) θα πραγματοποιείται από μηχανές, από το 29% που πραγματοποιείται σήμερα.

Πρώτα η εκβιομηχάνιση αντικατέστησε σε τις λεγόμενες χειρωνακτικές εργασίες. Τώρα η γραφειακή εργασία βρίσκεται στον στόχο της αντικατάστασης.

Όποιος έχει χρησιμοποιήσει σε οτιδήποτε το Ηλεκτρονικό Κράτος που συναρμολογείται σήμερα, μπορεί να κάνει έναν πρόχειρο υπολογισμό για το πόσες ανθρωποώρες ξοδεύτηκαν για την εξυπηρέτηση του αιτήματός του (μετά την υλοποίηση του συστήματος): 0 ώρες. 

Όποιος έχει πάρει ένα διαδικτυακό μάθημα (π.χ. marketing από το Wharton) από μια διαδικτυακή πλατφόρμα όπως η Coursera για $40 ή έχει μελετήσει μια ξένη γλώσσα δωρεάν (πχ κινεζικά) με μια εφαρμογή στο κινητό του όπως η Duolingo, αντιλαμβάνεται την αποχρηματοποίηση που φέρνει η 4η βιομηχανική επανάσταση σε πνευματικά αγαθά που ως τώρα είχαν σημαντικά μεγάλο κόστος για τον αποδεκτή τους.

Νευρωνικά δίκτυα που εκπαιδεύονται από νευρομορφικούς (neuromorphic) επεξεργαστές και κάρτες γραφικών με δεκάδες χιλιάδες ταυτόχρονους επεξεργαστές (GPU’s) μπορούν να χαρτογραφήσουν τεράστια ποσότητα ανθρώπινης γνώσης σε ελάχιστες εβδομάδες και να αρχίσουν να προβλέπουν την επόμενη λέξη σε μια πρόταση, να κάνουν ταχύτερη και σωστότερη εξυπηρέτηση πελατών σε μια τράπεζα χωρίς ανάγκη ανθρώπινης παρέμβασης (πχ IBM Watson), ως να προτείνουν τις κατάλληλες ταινίες για να δείτε στην τηλεόραση (Netflix) και το κατάλληλο μέρος για να πάτε διακοπές ώστε να περάσετε καλά (Trivago) ή τα φάρμακα και τις βιταμίνες που πρέπει να πάρετε για να γίνετε καλά από μια νόσο (IBM Watson Health που πουλήθηκε $1 δις στην επενδυτική εταιρεία Francisco Partners πριν λίγες εβδομάδες). 

Τι σημαίνουν όλα αυτά για εμάς; 

Για τη δική μας κοινωνία;

Εξαρτάται αποκλειστικά από ποια μεριά της ιστορίας θα επιλέξουμε να βρεθούμε αυτή τη φορά.

www.facebook.com/a.veroutis,

www.twitter.com/agissilaos, agissilaos@gmail.com

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου