Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Το νέο υπερμικρόβιο που βρέθηκε σε χοίρους μπορεί να μεταπηδήσει στους ανθρώπους.

Τζέιμι Σέιντελ

Ένα νέο στέλεχος ενός ανθεκτικού στα αντιβιοτικά βακτηριδίου που κυκλοφορεί μεταξύ των χοίρων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αφού οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα ανησυχητικό χαρακτηριστικό του μικροβίου.

Ένα νέο στέλεχος βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά που κυκλοφορεί μεταξύ των χοίρων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ικανότητά του να μεταπηδά στους ανθρώπους.

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ διαπίστωσε ότι ο «υπερβακτηριακός» σταφυλόκοκκος – ανθεκτικός στα καλύτερα αντιβιοτικά πρώτης γραμμής που είναι διαθέσιμα σήμερα στην ιατρική – εξελίσσεται τα τελευταία 50 χρόνια. Και είναι επειδή βιομηχανικής κλίμακας χοιροτροφικές μονάδες με μπαταρίες δοσολογούν τα ζώα τους για να ξεπεράσουν την εξάπλωση της ασθένειας σε συνθήκες υπερπληθυσμού.

Το στέλεχος CC398 είναι το κυρίαρχο βακτήριο Staphylococcus aureus (MRSA) ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη στα ευρωπαϊκά χοιροτροφεία.

Αρχίζει επίσης να εμφανίζεται σε ανθρώπινες λοιμώξεις.

Και αυτό είναι ανησυχητικό στοιχείο που υποστηρίζει τους φόβους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι οι λοιμώξεις ανθεκτικές στα φάρμακα πρόκειται να εκραγούν.

Το MRSA εμφανίστηκε για πρώτη φορά στους ανθρώπους το 1960. Οι ανθεκτικές στα αντιβιοτικά λοιμώξεις σκοτώνουν τώρα περίπου 750.000 ανθρώπους ετησίως. Μέχρι το 2050, ο ΠΟΥ αναμένει ότι αυτό θα φτάσει στα 10 εκατομμύρια.

Ακριβώς όπως η πανδημία COVID-19 εκπλήρωσε τους χειρότερους φόβους του ΠΟΥ για τη «Ασθένεια Χ» , η παγκόσμια ιατρική κοινότητα είναι σε εγρήγορση για μια σχεδόν αναπόφευκτη πανώλη ανθεκτική στα αντιβιοτικά.

Το CC398 δεν είναι αυτό.

Αλλά μπορεί να περιέχει τα δομικά στοιχεία για ένα.

«Τα κρούσματα MRSA που σχετίζονται με τα ζώα σε ανθρώπους εξακολουθούν να είναι μόνο ένα μικρό κλάσμα όλων των περιπτώσεων MRSA στους ανθρώπινους πληθυσμούς, αλλά το γεγονός ότι αυξάνονται είναι ένα ανησυχητικό σημάδι», λέει ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Δρ Luxy Weinert .Οι προειδοποιήσεις αγνοήθηκαν

Για δεκαετίες, οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει τις βιομηχανίες που κυμαίνονται από εργοστάσια κοτόπουλου έως ιχθυοκαλλιέργειες για τους κινδύνους από τη χορήγηση δόσης στα ζώα τους με αντιβιοτικά ανθρώπινης ποιότητας.

«Διαπιστώσαμε ότι η αντίσταση στα αντιβιοτικά σε αυτό το MRSA που σχετίζεται με τα ζώα είναι εξαιρετικά σταθερή - έχει παραμείνει για αρκετές δεκαετίες και επίσης καθώς τα βακτήρια έχουν εξαπλωθεί σε διάφορα είδη ζώων», προσθέτει η Δρ Gemma Murray.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό eLife.

Το CC398 βρίσκεται πιο συχνά σε χοίρους. Οι Sties στη Δανία ανέφεραν πρόσφατα ότι το 90 τοις εκατό των αποθεμάτων τους ήταν μολυσμένο.

Οι χοίροι δεν εμφανίζουν συμπτώματα.

Αλλά τώρα δείχνει την ικανότητα να ευδοκιμεί στους ανθρώπους.

Και μόλις ξεπεράσει το χάσμα των ειδών, έχει παρατηρηθεί ότι διατηρεί την ικανότητά του να αποφεύγει τη φαρμακευτική αγωγή.

Παρόμοια ικανότητα βρέθηκε πρόσφατα σε ένα άλλο υπερμικρόβιο ζώων - clostridioides .

Ζει επίσης ανάμεσα σε χοίρους και δείχνει σημάδια ανάπτυξης της ικανότητας να πηδά στους ανθρώπους.

«Αυτή η ανησυχητική ανακάλυψη υποδηλώνει ότι η αντίσταση στα αντιβιοτικά μπορεί να εξαπλωθεί ευρύτερα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως και επιβεβαιώνει τους κρίκους στην αλυσίδα ανθεκτικότητας που οδηγεί από τα ζώα φάρμας στους ανθρώπους», λέει η ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης Semeh Bejaoui .


Αποτελεσματικότητα έναντι ανθεκτικότητας

Η γεωργία υψηλής έντασης είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα.

Από τη μία πλευρά, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη μαζική παραγωγή κοινών τροφίμων με βάση το κρέας και τα ζωικά προϊόντα.

Από την άλλη, υπάρχουν εδώ και καιρό σκάνδαλα που αφορούν την καλή διαβίωση των ζώων και την εξάπλωση ασθενειών.

Έχει γίνει πλέον μια μεγάλη διεθνής ανησυχία ως «δεξαμενή» αντιβιοτικών και ιογενών λοιμώξεων.

Και οι διεθνείς γραμμές εφοδιασμού σε συνδυασμό με τη μείωση της γενετικής ποικιλότητας αυξάνουν τον κίνδυνο μιας αστραπιαίας εστίας.

Ο ακριβής γενετικός μηχανισμός πίσω από μια τέτοια βακτηριακή προσαρμογή έχει αρχίσει να γίνεται κατανοητός.

Οι ερευνητές του Cambridge εντόπισαν τρία «κινητά» γενετικά στοιχεία μέσα στο CC398 που έφεραν κομμάτια γενετικών δεδομένων που περιγράφουν λεπτομερώς την αντοχή στα αντιβιοτικά. Το ότι είναι «κινητά» σημαίνει ότι αυτά τα γενετικά πακέτα μπορούν να ανταλλάσσονται μεταξύ βακτηρίων σε διαφορετικά είδη.

Δύο γενετικά στοιχεία – Tn916 και SCCmec – έχουν οδηγίες για το πώς να αποφύγετε τα αντιβιοτικά.

Το One – φSa3 – δίνει στο CC398 τα σχέδια να αποφύγει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα.

Και το φSa3 έχει επανειλημμένα εμφανιστεί και εξαφανιστεί με την πάροδο του χρόνου – υποδηλώνοντας ότι τα βακτήρια μπορούν να προσαρμοστούν γρήγορα στους ανθρώπινους ξενιστές.

«Η κατανόηση της εμφάνισης και της επιτυχίας του CC398 στην ευρωπαϊκή κτηνοτροφία – και της ικανότητάς του να μολύνει ανθρώπους – είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση του κινδύνου που ενέχει για τη δημόσια υγεία», λέει ο Δρ Weinert.

Η Ευρώπη απαγόρευσε αυτόν τον μήνα τη χρήση οξειδίου του ψευδαργύρου στα χοιροτροφεία. Χρησιμοποιήθηκε συνήθως για τη θεραπεία της διάρροιας σε χοιρίδια.

Αλλά αυτό είναι πολύ λίγο, πολύ αργά, προειδοποιούν οι ερευνητές: «Αυτή η απαγόρευση μπορεί να μην βοηθήσει στη μείωση του επιπολασμού του CC398 επειδή τα γονίδια που προσδίδουν αντοχή στα αντιβιοτικά δεν συνδέονται πάντα με τα γονίδια που προσδίδουν αντοχή στη θεραπεία με ψευδάργυρο».

Καταστροφικές συνέπειες

Ένα ξέσπασμα ασθένειας μεταξύ 2018 και 2020 σκότωσε τους μισούς χοίρους στην Κίνα.

Αυτά είναι εκατομμύρια ζώα.

Η αφρικανική γρίπη των χοίρων προκάλεσε πυρετό, απώλεια όρεξης και εσωτερική αιμορραγία. Τελικά, τα εσωτερικά όργανα των χοίρων καταρρέουν. Σε μια προσπάθεια περιορισμού της επιδημίας σημειώθηκε σφαγή σε ολόκληρη τη βιομηχανία, με εκατομμύρια χοίρους να σφάζονται και να θάβονται.

Οι τιμές του χοιρινού κρέατος αυξήθηκαν καθώς οι ελλείψεις έγιναν συνηθισμένες. Διεθνείς αναλυτές πιστεύουν ότι ο συνολικός οικονομικός αντίκτυπος της αφρικανικής γρίπης των χοίρων ήταν περισσότερο από το 1 τοις εκατό του ΑΕΠ της Κίνας.

Η αρχική εξάπλωσή του από την Αφρική στη Λισαβόνα το 1957 βρέθηκε ότι προκλήθηκε από πεταμένα σάντουιτς ζαμπόν αεροπορικών εταιρειών που ταΐζονταν σε χοίρους.

Ο ιός έκτοτε έχει κάνει ωτοστόπ σε όλο τον κόσμο, μεταφέρεται σε ζωντανές εξαγωγές εμπορίου και κατεψυγμένα προϊόντα.

Είναι πλέον εδραιωμένο στην Ευρώπη και την Ασία. Πρόσφατα βρέθηκε στην Αϊτή και στη Δομινικανή Δημοκρατία στην Καραϊβική.

Η Αυστραλία έχει δηλώσει ότι αποτελεί σημαντική απειλή βιοασφάλειας για την τοπική βιομηχανία χοίρων.

Μέχρι στιγμής, ο ιός δεν έχει δείξει σημάδια μετάδοσης στους ανθρώπους. Αλλά οι ασθένειες των χοίρων - όπως οι ασθένειες των πτηνών - έχουν μακρά ιστορία στην εύρεση τρόπων για να κάνουν το άλμα.

Ο Jamie Seidel είναι ανεξάρτητος συγγραφέας. 

news.com.au

AΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΟ NEWS : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου