Κυριακή 26 Ιουνίου 2022

Εκλογές Ισραήλ: Χωρίς φως στο τέλος του πολιτικού τούνελ - ανάλυση.

 Σίγουρα, πολλοί στη Δεξιά και στο Λικούντ χαμογελούν με τον θάνατο της κυβέρνησης Μπένετ-Λάπιντ . Άλλωστε, γι' αυτό εργάστηκαν, ονειρευόντουσαν, ακόμη και προσευχήθηκαν. ότι η κυβέρνηση του Ναφτάλι Μπένετ – ενός ανθρώπου που χαρακτήρισαν ψεύτη, απατεώνα και ακόμη και προδότη – θα κατέρρεε.


Μέσα στο Λικούντ και στο Θρησκευτικό Σιωνιστικό Κόμμα υπάρχουν εκείνοι που περιμένουν με ανυπομονησία νέες εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις της περασμένης εβδομάδας δείχνουν ότι τα τέσσερα εβραϊκά κόμματα της αντιπολίτευσης -Λικούντ, Θρησκευτικό Σιωνιστικό Κόμμα, Shas και United Torah Judaism- κέρδισαν μεταξύ 59-60 εδρών στις εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα, χτυπώντας την πόρτα για να μπορέσουν να σχηματίσουν 61 έδρες συνασπισμός.

Το Λικούντ και το Θρησκευτικό Σιωνιστικό Κόμμα ενισχύονται ιδιαίτερα από τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι το Λικούντ αυξάνει από 30 έδρες στην σημερινή Κνεσέτ σε 35-36 στην επόμενη, και το Θρησκευτικό Σιωνιστικό Κόμμα του Μπέζαλελ Σμότριτς και του Ιταμάρ Μπεν-Γκβίρ εκτοξεύεται από τις σημερινές έξι έδρες του σε εννέα, αύξηση 50% – όχι κακό επίτευγμα για το κόμμα σε διάστημα μόλις ενός έτους.

Αλλά ακόμα κι αν –αν και καμία δημοσκόπηση δεν το έχει δείξει ακόμη– το Λικούντ, το Θρησκευτικό Σιωνιστικό Κόμμα και τα δύο κόμματα χαρέντι μπορούν να δημιουργήσουν έναν συνασπισμό 61 εδρών, αν ο τελευταίος χρόνος έχει διδάξει κάτι στη χώρα, είναι ότι αυτό το κράτος δεν μπορεί να κυβερνηθεί. με αυτή τη στενή πλειοψηφία.

Αυτό που τορπίλισε τη σημερινή κυβέρνηση είναι ότι με πλειοψηφία μόνο μιας έδρας, κάθε μέλος της Κνεσέτ μπορούσε να κρατήσει την κυβέρνηση όμηρο των δικών του αιτημάτων. Αυτή είναι μια ανθυγιεινή πολιτική κατάσταση. Δεν λειτούργησε αυτή τη φορά και δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι μπορεί να λειτουργήσει και την επόμενη φορά.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Naftali Bennett φθάνει σε μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πριν από την πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου για τη διάλυση της Κνεσέτ, 26 Ιουνίου 2022. (credit: YOAV DUDKEVITCH)Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Naftali Bennett φθάνει σε μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πριν από την πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου για τη διάλυση της Κνεσέτ, 26 Ιουνίου 2022. (credit: YOAV DUDKEVITCH)

Όμως, θα έρθει το αντεπιχείρημα, εάν ο πρώην πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου καταφέρει να φτάσει τον μαγικό αριθμό 61 στις επόμενες εκλογές με το Λικούντ, το Θρησκευτικό Σιωνιστικό Κόμμα και τις δύο λίστες χαρέντι, τότε θα είναι διαφορετικά. Γιατί; Γιατί, σε αντίθεση με τη σημερινή κυβέρνηση, θα είναι ιδεολογικά ομοιογενής κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, δεν θα έχετε την ένταση που υπήρχε στη σημερινή κυβέρνηση αφού όλοι θα είναι στην ίδια σελίδα.

Αλλά δεν θα είναι όλοι στην ίδια σελίδα.

Ακόμη και σε μια σκληρή δεξιά κυβέρνηση όπως αυτή στη συζήτηση, υπάρχουν διαφορετικές αποχρώσεις – από τον Itamar Ben-Gvir του Θρησκευτικού Σιωνιστικού Κόμματος στην ακροδεξιά, μέχρι τον Moshe Gafni του UTJ , ο οποίος θα εκπροσωπούσε την αριστερή πτέρυγα ενός τέτοιου συνασπισμού. Όχι για θρησκευτικά-κρατικά ζητήματα, σίγουρα, αλλά σίγουρα για θέματα που έχουν να κάνουν με τους οικισμούς και τους Παλαιστίνιους.

Τι θα γινόταν αν ο Γκάφνι εμπόδιζε κάτι που ο Μπεν-Γκβίρ επιδιώκει να περάσει, ή αν κάποιος στο Λικούντ –κάποιος όπως ο Γιουβάλ Στάινιτς, για παράδειγμα, ή ο Τζάτσι Χανέγκμπι – θα πίστευε ότι το Θρησκευτικό Σιωνιστικό Κόμμα τραβάει την κυβέρνηση πολύ μακριά προς τα δεξιά ακόμα και για αυτούς; Τι θα εμπόδιζε τότε τον Ben-Gvir ή άλλους στο πάρτι από το να τραβήξουν το είδος των ακροβατικών που έκαναν αυτή τη φορά οι Idit Silman και Nir Orbach της Yamina, καθώς και η Ghaida Rinawie Zoabi του Meretz και ο Mazen Ghnaim του Ra'ams;

Ή τι θα συμβεί αν ο Arye Deri του Gafni και ο Shas θέλουν να νομοθετήσουν θρησκευτικά ζητήματα που κάνουν κάποιους στο Likud, όπως ο Amir Ohana ή ο Yoav Gallant, να νιώθουν άβολα; Τότε η Γκάφνη ή ο Ντέρι θα είχαν την κυβέρνηση στο λαιμό.

Ακόμα κι αν ο Νετανιάχου μπορούσε να συνδυάσει έναν συνασπισμό των 61, θα ήταν ένας ταραχώδης συνασπισμός που θα δυσκολευόταν να κυβερνήσει. Με άλλα λόγια, ακόμα κι αν μετά τις εκλογές ο Νετανιάχου καταφέρει να σχηματίσει συνασπισμό και η χώρα δεν πάει αυτόματα σε νέες εκλογές ως αποτέλεσμα αδιεξόδου του συνασπισμού, όπως συνέβη μετά τις εκλογές του Μαρτίου και του Σεπτεμβρίου 2019, η χώρα είναι σε καμία περίπτωση εκτός του πολιτικού φραγμού που βρίσκεται από τον Δεκέμβριο του 2018.

Το είδος του συνασπισμού που χρειάζεται το Ισραήλ

Αυτός ο πολιτικός αποκλεισμός δεν θα σπάσει έως ότου σχηματιστεί ένας ευρύτερος συνασπισμός, ας πούμε με 66-72 έδρες, και ένας συνασπισμός στον οποίο ούτε ένα κόμμα ούτε ένα ενιαίο ΜΚ μέσα σε ένα κόμμα δεν μπορούν να ρίξουν την κυβέρνηση. Για να συμβεί αυτό, είτε τα υπάρχοντα κεντρικά και δεξιά κόμματα στο στρατόπεδο κατά του Νετανιάχου θα χρειαστεί να εγκαταλείψουν το μποϊκοτάζ να κάτσουν με τον Νετανιάχου, είτε ο Νετανιάχου πρέπει να παραμεριστεί ή να καθαιρεθεί από το Λικούντ.

Το πρώτο είναι πιο πιθανό από το δεύτερο. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό, πρέπει να τελειώσει η μάντρα του να μην κάθεσαι με έναν πρωθυπουργό που κατηγορείται για εγκλήματα. Καθώς η χώρα εισέρχεται σε μια άλλη προεκλογική εκστρατεία, και αυτό το μάντρα ακούγεται ήδη όλο και περισσότερο, κανένα από τα κόμματα δεν πρέπει να περιορίσει τις επιλογές του και να δεχθεί χειροπέδες δεσμευόμενος ότι δεν θα καθίσει με το ένα ή το άλλο κόμμα.

Κάποιος μπορεί να υποστηρίξει ότι ο Μπένετ έδειξε ότι πραγματικά δεν έχει σημασία ποιες δεσμεύσεις κάνει ένα κόμμα εκ των προτέρων, γιατί από τη στιγμή που ξεκινούν οι συνομιλίες για τον συνασπισμό είναι εύκολο για τους ηγέτες των κομμάτων να επαναλάβουν τον λόγο τους. Είπε κατά την τελευταία προεκλογική εκστρατεία, για παράδειγμα, ότι δεν θα καθόταν με τον Yair Lapid σε μια κυβέρνηση ή ότι θα εισέλθει σε μια κυβέρνηση που στηρίζεται σε ένα αραβικό κόμμα – και μετά έκανε και τα δύο.

Μπορεί να είναι εύκολο για τους ηγέτες των κομμάτων να επιστρέψουν στα λόγια τους, αλλά αυτό έχει ένα τίμημα – ένα τίμημα που ο Μπένετ πληρώνει τώρα επειδή αθέτησε τους όρκους της προεκλογικής του εκστρατείας, κάτι που του στέρησε τη νομιμότητα να κυβερνήσει στα μάτια πολλών ο πληθυσμός.

Κενές υποσχέσεις

Όπως λέει στον Εκκλησιαστή, «Καλύτερα να μην ορκίζεσαι παρά να ορκίζεσαι και να μην τον εκπληρώνεις». Οι δυνατότητες συνασπισμού θα είναι μεγαλύτερες εάν κανένα από τα κόμματα δεν αποκλείσει τα άλλα από το ξεκίνημα. αν κανένα από τα μέρη δεν ορκιστεί να μην καθίσει με τα άλλα.

Ένας άλλος τρόπος για να σπάσει το πολιτικό εμπόδιο θα ήταν να παραιτηθεί ο Νετανιάχου και να αφήσει κάποιον άλλο να ηγηθεί του Λικούντ. Εάν ο πρώην πρωθυπουργός το έκανε, μια εναλλακτική κυβέρνηση θα μπορούσε να σχηματιστεί αύριο στην σημερινή Κνεσέτ χωρίς να οδηγηθεί η χώρα σε άλλες εκλογές, ή μετά τις εκλογές, μια δεξιά κυβέρνηση θα μπορούσε εύκολα να συσταθεί χωρίς τον Νετανιάχου στο τιμόνι.

Αυτό, ωστόσο, δεν πρόκειται να συμβεί, καθώς ο Νετανιάχου έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει πρόθεση να παραμερίσει. Εάν, ωστόσο, δεν ήταν σε θέση να σχηματίσει συνασπισμό μετά τις επόμενες εκλογές ή θα σχημάτιζε έναν στενό συνασπισμό που θα επιβίωνε μόλις αρκετούς μήνες πριν πέσει, τότε είναι πιθανό ότι ακόμα κι αν θέλει να κρατήσει και να προσπαθήσει ξανά, το κόμμα του μπορεί να του δείξει την πόρτα – κάτι που θα έδινε τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο.

Μέχρι τότε, ωστόσο, η χώρα θα συνεχίσει να είναι βαθιά βυθισμένη στο πολιτικό τέλμα και οι νέες εκλογές σε λίγους μήνες είναι απίθανο να αλλάξουν σημαντικά αυτή την κατάσταση.

jpost.com

AΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου