Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021

Εμβόλια: Τέλος και το Johnson & Johnson για τους κάτω των 60 ετών; - Τι υποστηρίζουν οι «ειδικοί»/Επίσημη επιβεβαίωση: «25-27 περιστατικά μυοκαρδίτιδας στην Ελλάδα μετά από εμβολιασμό με mRNA» (upd).

 Μετά την «βόμβα» της Α.Λινού.


Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, έριξε «βόμβα» χθες λέγοντας πως και το εμβόλιο της Johnson & Johnson έχει παρόμοιες παρενέργειες με αυτό της AstraZeneca.

Μετά απ' αυτή την εξέλιξη και το εμβόλιο της Johnson & Johnson έχει μπει στο στόχαστρο πολλών «ειδικών» και δεν είναι διόλου απίθανο να υπάρξει σύντομα κάποια παρόμοια σύσταση με αυτή που έκανε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού για το AstraZeneca.

Το σκεπτικό είναι πως το μονοδοσικό εμβόλιο έχει αρκετές ομοιότητες με αυτό της AstraZeneca, ενώ αρκετοί «ειδικοί» έχουν συστήσει ήδη να μην προτιμάται από τις νεότερες γυναίκες.

Για τον λόγο αυτό θεωρούν πως δεν θα ήταν λάθος να υπάρξει σύσταση και το εμβόλιο της Janssen. H επιτροπή πάντως διευρευνεί όλα τα επιστημονικά δεδομένα από το εξωτερικό, ενώ μέχρι στιγμής μόνο οι ΗΠΑ και το Βέλγιο έχουν κάνει σύσταση για το συγκεκριμένο εμβόλιο, σε αντίθεση με τo AstraZeneca όπου αν και υπάρχει μία κοινή γραμμή στην ΕΕ, πολλές χώρες έχουν επιλέξει τη δική τους στρατηγική ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και τα ύποπτα περιστατικά.

Επίσης όπως έχουν δείξει και οι μελέτες η εμφάνιση θρόμβωσης ή θρομβοπενίας είναι πιο αυξημένη σε νεότερα άτομα και ειδικά σε γυναίκες και αφορούν κυρίως εμβολιασμούς με AstraZeneca και πιο σπάνια με Johnson & Johnson.

Όπως αναφέρει στο voria.gr o καθηγητής φαρμακολογίας, Αντώνης Γούλας, το εμβόλιο της Johnson & Johnson έχει πολλές ομοιότητες με αυτό της AstraZeneca, για το οποίο ανακοινώθηκε ότι θα χορηγείται μόνο σε πολίτες άνω των 60 ετών, ενώ όριο έχει υιοθετηθεί και στη χώρα παραγωγής του, τις ΗΠΑ.

Ό,τι ισχύει για το AstraZeneca ισχύει και για την Johnson & Johnson

«Ό,τι ισχύει για το AstraZeneca ισχύει και για την Johnson & Johnson. Αυτός είναι ο πιο ασφαλής τρόπος να το δεις. Το Johnson & Johnson, παρά το γεγονός ότι είναι μονοδοσικό, έχει πάρα πολλές ομοιότητες με της AstraZeneca. Ελλείψει, λοιπόν, άλλων δεδομένων εκτιμώ ότι αυτή είναι η σωστή προσέγγιση», ανέφερε ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Αντώνης Γούλας.

Την δική της σύσταση για τις γυναίκες κάτω των 50 ετών έδωσε και η καθηγήτρια επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, λέγοντας πως θα ήταν προτιμότερο να επιλέξουν τα εμβόλια mRNA.

Αθηνά Λινού για εμβόλιο Johnson& Johnson: Όχι σε γυναίκες κάτω των 50.

Η ίδια χαρακτήρισε «λογικό» να ανησυχεί ο κόσμος για το εμβόλιο της AstraZeneca, σημειώνοντας ωστόσο πως «όπου κι αν χρησιμοποιήθηκε το AstraZeneca , υπήρχαν πάντα λίγα θρομβοεμβολικά επεισόδια, όμως πουθενά δεν υπήρξε τέτοιο επεισόδιο μετά τη δεύτερη δόση».

Ερωτηθείσα για το αν θα συμβούλευε ασθενή της που έχει κάνει την πρώτη δόση του AstraZeneca να κάνει και τη δεύτερη, απάντησε πως «θα έλεγα αυτό που ξέρω: αν δεν είχατε πρόβλημα στην 1η δόση, η πιθανότητα να έχετε στη 2η είναι μία στο 1 εκατομμύριο».

Αν και χαρακτήρισε «λάθος» το ότι δεν δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να επιλέξουν άλλο σκεύασμα για τη δεύτερη δόση τους, εξήγησε στον ΑΝΤ1, ότι δεν υπάρχει «επαρκής πληροφορία κι αυτό γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες για το πόσο αποτελεσματική είναι η μίξη».

Όσο για το ότι είχε εξ αρχής πει και συμβουλέψει τις γυναίκες νεότερης ηλικίας να μην κάνουν το AstraZeneca, εξήγησε ότι, το έκανε γιατί «υπήρχαν τα δεδομένα, τα οποία δεν έλεγαν ότι κινδυνεύει όποιος το κάνει, αλλά το ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος στις νέες γυναίκες».

Είπε τέλος ότι, «τα δεδομένα αυτήν τη στιγμή είναι αν έκανες το πρώτο κάνεις το δεύτερο» και εμφανίστηκε καθησυχαστική για το θέμα, όμως εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για το ότι, «δίνουμε ως εναλλακτική στις νέες γυναίκες –κάτω των 50- το Johnson & Johnson» και συμβούλεψε τις γυναίκες κάτω των 50 να κάνουν εμβόλια mRNA.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αξιολογεί τα δεδομένα για το Johnson & Johnson.

Κληθείς να σχολιάσει όσα είπε η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, ότι δεν θα πρέπει το εμβόλιο της Johnson & Johnson να γίνεται σε γυναίκες κάτω των 50 ετών, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι «η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αξιολογεί τα δεδομένα, έχει αξιολογήσει και αυτό, σε ελάχιστες χώρες υπάρχουν περιορισμοί για το εμβόλιο της Johnson & Johnson».

Διευκρινίσεις Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας για όσους θέλουν να αλλάξουν τη δεύτερη δόση.

Διευκρινιστικά, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι «στις περιπτώσεις που έχει παρουσιαστεί θρόμβωση μετά την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, δεν θα πρέπει να γίνει δεύτερη δόση από το ίδιο εμβόλιο. Υπάρχει και μια σειρά άλλων λόγων, υπάρχει ευρύ περιθώριο που έχει αφήσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, που μέσω του οικογενειακού γιατρού μπορεί να ζητηθεί να γίνει δεύτερη δόση από άλλο εμβόλιο. Αν κριθεί από την επιστημονική επιτροπή ότι πρέπει να γίνει δεύτερη δόση από άλλο εμβόλιο, θα υπάρχει διαθέσιμο ραντεβού για τον πολίτη με άλλο εμβόλιο».

pronews.gr

Επίσημη επιβεβαίωση: «25-27 περιστατικά μυοκαρδίτιδας στην Ελλάδα μετά από εμβολιασμό με mRNA» (upd).

Επιβεβαιώνουν την ύπαρξη περιστατικών μυοκαρδίτιδας στην Ελλάδα οι «ειδικοί»


Η Βάνα Παπαευαγγέλου μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και καθηγήτρια Παιδιατρικής αποκάλυψε τον αριθμό των περιστατικών μυοκαρδίτιδας ερευνώνται στην Ελλάδα μετά από εμβολιασμό με σκεύασμα mRNA. 

Όπως είπε η καθηγήτρια τα περιστατικά είναι 25-27 και αφορούν μεγάλους ανθρώπους ενώ τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί κυρίως το Ισραήλ αφορούν νέα άτομα ηλικίας από 18 έως 24 ετών.

Η κ. Παπαευαγγέλλου, πρόσθεσε επίσης ότι τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό με Pfizer είναι ήπια, και δεν αφήνουν κάποιο κατάλοιπο. 


(Αρχικό κείμενο) 

Επιβεβαιώνεται η έρευνα για περιστατικά μυοκαρδίτιδας στην Ελλάδα, τα οποία ενδέχεται να συνδέονται με εμβολιασμό με mRNA σκεύασμα. 

Όπως σας ανέφερε χθες το pronews.gr υπήρχαν πληροφορίες πως ερευνώνται περιστατικά μυοκαρδίτιδας τα οποία φέρεται να συνδέονται με mRNA εμβόλιο, δηλαδή ή Pfizer, ή Moderna. 

Και σήμερα αυτές οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν και επισήμως από την Μαρία Τσόλια μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών και της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων. 

Η Μ.Τσόλια είπε στον ΣΚΑΪ ότι ο ΕΟΦ εξετάζει τέτοια περιστατικά, ενώ τόνισε ότι στην Πάτρα υπήρξε περιστατικό με μια νέα κοπέλα που εμφάνισε σοβαρότερη μυοκαρδίτιδα ωστόσο τα υπόλοιπα περιστατικά που διερευνώνται στη χώρα μας είναι ήπια.

Η κ. Τσόλια πρόσθεσε ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί η αιτιώδης σχέση της μυοκαρδίτιδας με τα εμβόλια mRNA ωστόσο το φαινόμενο είναι υπό παρακολούθηση διεθνώς και αναμένονται περισσότερα δεδομένα.

Πρόσθεσε ότι τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί κυρίως στις ΗΠΑ και το Ισραήλ αφορούν νέα άτομα ηλικίας από 18 έως 24 ετών.

Σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca η κ. Τσόλια τόνισε ότι δεν έγιναν λανθασμένοι χειρισμοί, ούτε υπήρξαν παλινωδίες από την Επιτροπή Εμβολιασμών και πως η αλλαγή στην ηλικία χορήγησης του εν λόγω σκευάσματος έγινε με επιστημονικά κριτήρια και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Εξήγησε ότι βάζοντας στη ζυγαριά τους πιθανούς κινδύνους από τον εμβολιασμό με το επιδημιακό φορτίο και τον κίνδυνο για νοσηλεία σε ΜΕΘ και θάνατο από τη νόσο, αναθεωρήθηκαν οι αποφάσεις καθώς ο κίνδυνος από τον ιό μειώθηκε πάρα πολύ.

Εξέφρασε τη λύπη της για την δήλωση του καθηγητή Φαρμακολογίας Ευάγγελου Μανωλόπουλου ότι η επιτροπή διορθώνει ένα λάθος που είχε κάνει, λέγοντας ότι δε συμφωνεί καθόλου με την άποψή του και πως το εμβόλιο της AstraZeneca βοήθησε σημαντικά για τη μείωση του ιικού φορτίου στη χώρα μας.

Για τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca ανέφερε ότι ο κίνδυνος για εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών είναι πολύ χαμηλή, 1,3 στο εκατομμύριο.

Επιβεβαίωσε και η Μ.Παγώνη .

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη μίλησε στο ίδιο κανάλι για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα μετά και τις συστάσεις της Επιτροπής.

Όπως είπε, η απόφαση για να αλλάξουν τα ηλικιακά όρια στην χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca ήταν σωστή, ωστόσο τόνισε πως επικοινωνιακά ήταν λάθος.

Επισήμανε επίσης ότι όρια στην Ελλάδα μπήκαν βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων και του ιικού φορτίου σε συνάρτηση με τους διασωληνωμένους και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Μάλιστα, κάλεσε τους 470.000 πολίτες που έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του AstraZeneca να κάνουν και τη δεύτερη, καθώς όπως ανέφερε, δεν υπάρχουν ακόμα σαφή στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του συνδυασμού εμβολίων.

Εξήγησε δε ότι αν κάποιος δεν κάνει και τη δεύτερη δόση, θα είναι καλυμμένος σε ποσοστό μόνο 45%-50% και δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για το τείχος ανοσίας που απαιτεί το 75%-80% του πληθυσμού να είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Σχετικά με τα εμβόλια mRNA, η κ. Παγώνη ανέφερε ότι έχουν καταγραφεί  236 περιστατικά μυοκαρδίτιδας στο Ισραήλ σε νεαρές ηλικίες, με απλά συμπτώματα υπογραμμίζοντας ότι «και στην Ελλάδα υπάρχουν κάποιες αναφορές, οι οποίες διερευνώνται, αλλά δεν έχουμε ακόμα σαφή αριθμό».

pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου