Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021

Το ναυάγιο με Τουρκία φέρνει ανατροπές στην ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ: Ποιες στρατιωτικές κινήσεις ετοιμάζουν οι ΗΠΑ σε Ελλάδα (βίντεο).

 Μια σειρά από στρατιωτικές κινήσεις των ΗΠΑ μαρτυρούν όχι μόνο το “ναυάγιο” που επήλθε στην συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν αλλά και τις δραματικές εξελίξεις που θα έρθουν στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις απόρροια των ανακατατάξεων στην ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Πριν λίγες ώρες, ένα τουίτ από την 48η Πτέρυγα Μάχης της USAF ήρθε να επαναβεβαιώσει την “δέσμευση των ΗΠΑ στο πλευρό της Ελλάδας όσον αφορά την Αν. Μεσόγειο”.

“Συγκλονίζοντας τη Μεσόγειο μέρα με τη μέρα κατά τη διάρκεια της “Οργής του Ποσειδώνα”!

Δείχνουμε τη δέσμευσή μας προς τους συμμάχους και τους συνεργάτες της περιοχής και την ετοιμότητά μας να τους υποστηρίζουμε οποτεδήποτε οπουδήποτε” αναφέρει η USAF που ένοιωσε την “ανάγκη” να στείλει μήνυμα προς κάθε ενδιαφερόμενο.

Mega radar από τις ΗΠΑ στο κέντρο του Αιγαίου

Το πιο σημαντικό όμως που δείχνει σταδιακή απαγκίστρωση των ΗΠΑ από την Τουρκία,  είναι το αμερικανικό στρατιωτικό σχέδιο για το Αιγαίο.

Πιο αναλυτικά, το νέο αμυντικό νομοσχέδιο που κατέθεσαν οι γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο, με τον τίτλο «Νόμος περί άμυνας και διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ – Ελλάδας 2021», φιλοδοξεί να οικοδομήσει μια εντελώς νέα σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες το αποτέλεσμα της οποίας μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα εποχή για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Δεν πρόκειται μόνο για την παραχώρηση του πλεονάζοντος αμυντικού υλικού στην Ελλάδα, αλλά και για το φιλόδοξο σχέδιο δημιουργίας ενός συνασπισμού αμυντικής συνεργασίας με τον σχηματισμό ενός τόξου που θα ξεκινά από το Ισραήλ και θα τελειώνει στη χώρα μας.

Το νομοσχέδιο Μενέντεζ – Ρούμπιο, η ανανέωση της αμυντικής συνεργασίας (MDCA) και ο στρατηγικός διάλογος των δύο χωρών, που θα επαναληφθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο, στην ουσία εμπλουτίζουν τις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ, κυρίως σε στρατιωτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της Realnews από Αθήνα και Ουάσιγκτον, το τελευταίο κεφάλαιο των γόνιμων ελληνοαμερικανικών σχέσεων περιλαμβάνει τον σχεδιασμό και τη δημιουργία ενός «αμερικανικού φρουρίου» στο κέντρο του Αιγαίου, ικανού να εποπτεύει μια ευρύτερη περιοχή, από τη Μέση Ανατολή έως και τα Βαλκάνια.

Η νέα εγκατάσταση θα αποτελέσει μέρος της ανανέωσης της ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) για την αύξηση των αμερικανικών βάσεων.

Γιατί όμως οι Αμερικανοί χρειάζονται ξαφνικά ένα τέτοιο “Mega” ραντάρ στην καρδιά του Αιγαίου που θα μπορεί μάλιστα να “βλέπει” Μέση Ανατολή; Δεν τους επαρκεί το ραντάρ στην Τουρκία;

Ή μήπως γνωρίζουν ότι είναι θέμα χρόνου να μπει “λουκέτο” και το Αιγαίο να μετατραπεί σε σύνορο Ανατολής-Δύσης; 

Το βέβαιο είναι πως οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι έρχεται δραματική επιδείνωση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Θα ολοκληρωθεί το 2022.

Το τεχνολογικά προηγμένο σύστημα παρακολούθησης θα ολοκληρωθεί έως το 2022 με τη δημιουργία ενός φρουρίου των ΗΠΑ στο κέντρο του Αιγαίου με «θέα» στη Μέση Ανατολή και στα Βαλκάνια.

«Τίποτα δεν θα μένει αθέατο, από τα Βαλκάνια, τη Μαύρη θάλασσα, μέχρι τη Συρία και το βόρειο Ιράκ», ανέφερε χαρακτηριστικά στρατιωτική πηγή που γνωρίζει το πρόγραμμα, κάνοντας λόγο για «απόφαση που ανεβάζει πλέον το μπόι της Ελλάδας».

Η επιλογή της Σκύρου δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού έρχεται να «κουμπώσει» με τα σχέδια που έχουν κατά νου οι Αμερικανοί για το Στεφανοβίκειο αλλά και για την 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα.

Και αμερικανικές χερσαίες δυνάμεις;

Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι η βούληση των ΗΠΑ (που μέσω του νομοσχεδίου διευκολύνεται η υλοποίησή της) για τη δημιουργία μιας νέας στρατιωτικής βάσης η οποία θα περιλαμβάνει χερσαίες δυνάμεις.

Η έκπληξη είναι ότι δεν πρόκειται για την Αλεξανδρούπολη, που ναι μεν θέλουν να μετατραπεί σε «Σούδα του Βορρά», όπως είχε αποκαλύψει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών της άσκησης Defender Europe 21, παρουσία του Αμερικανού πρέσβη Τζεφρι Πάιατ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «RealNews», η επιθυμία αφορά άλλη πόλη της Θράκης το όνομα της οποίας κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό, προς το παρόν. Ωστόσο, όπως μας αποκάλυψε πηγή που γνωρίζει τις λεπτομέρειες η πόλη αυτή διαθέτει ένα πεδίο βολής που έχει εντυπωσιάσει τον Αμερικανό Στρατηγό Κρίστοφερ Καβόλι, διοικητή των δυνάμεων των ΗΠΑ σε Ευρώπη και Αφρική.

Tί έγινε στην «Οργή του Ποσειδώνα»

Η «Οργή του Ποσειδώνα» (Poseidon’s Rage) όπως ονομάστηκε, ξέσπασε την Πέμπτη, 27 Μαΐου περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων σενάρια προσβολής επιγείων στόχων και στόχων επιφανείας.

Στην άσκηση συμμετείχαν F-15 της USAFE με μαχητικά F-16 και F-4 Phantom της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η άσκηση διήρκησε μέχρι την Παρασκευή, 11 Ιουνίου, με την πολυπληθή αμερικανική αποστολή των 14 F-15 και άνω των 100 τεχνικών και προσωπικού επίγειας εξυπηρέτησης κι υποστήριξης να αναχωρούν από χθες για την Μεγάλη Βρετανία, όπου και είναι η έδρα τους.

Το αεροπορικό κλιμάκιο των ΗΠΑ της 492 Fighter Squadrom (FS) της US Air Forces in Europe – USAFE, ολοκλήρωσε τη μεταστάθμευση του στο Αεροδρόμιο της Σούδας την Πέμπτη 27 Μαΐου 2021.

Η «POSEIDON’S RAGE» αφορούσε σε εκπαίδευση σε χαμηλά ύψη, προσβολές επιγείων στόχων και στόχων επιφανείας, αφέσεις πραγματικών / εκπαιδευτικών όπλων καθώς και εναέρια μάχη και αποστολές Σύνθετων Αεροπορικών Επιχειρήσεων (Composite Air Operation – COMAO).

Επίσης, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονταν αποστολές Close Air Support (CAS) σε συνεργασία με Joint Terminal Attack Controller (JTAC) δυνάμεων ΣΞ και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, καθώς και ασκήσεις αεράμυνας (Air Defense Exercise – ADEX) με την συμμετοχή πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού.

Ακολούθησε η «Spartan Sword» με ΗΠΑ

Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποίησαν επιχειρησιακή συνεκπαίδευση με την επωνυμία «Spartan Sword» με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ τη Δευτέρα 14 Ιουνίου.

Όπως ανακοινώθηκε, από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν μαχητικά αεροσκάφη F-16 ενώ από αμερικανικής ένα στρατηγικό βομβαρδιστικό αεροσκάφους Β-52.

Κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης, εκτελέστηκαν αποστολές High Value Asset Attack and Protection με εναλλαγές στον ρόλο τόσο του επιτιθέμενου όσο και της δύναμης συνοδείας.

Η «Spartan Sword» αποτελεί ακόμα μία εκπαιδευτική συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) για συνεχή αναβάθμιση κοινών δραστηριοτήτων με φίλες και σύμμαχες χώρες, όπου ανταλλάσσονται πολύτιμες εμπειρίες, σε ιδιαίτερα σύνθετες αποστολές.


Image


 warnews247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου