Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2021

Το Ιράν στέλνει πολεμικά πλοία στον Ατλαντικό εν μέσω ανησυχιών της Βενεζουέλας.

Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - Ένα ιρανικό σκάφος καταστροφής και ένα υποστήριξης πλέουν τώρα στον Ατλαντικό Ωκεανό σε μια σπάνια αποστολή μακριά από την Ισλαμική Δημοκρατία, ανέφερε η κρατική τηλεόραση του Ιράν την Πέμπτη, χωρίς να προσφέρει τον τελικό προορισμό των πλοίων.
Το ταξίδι του νέου εγχώριου καταστροφικού Sahand και του σκάφους συγκέντρωσης πληροφοριών Makran έρχεται εν μέσω αναφορών των αμερικανικών μέσων, αναφέροντας ανώνυμους Αμερικανούς αξιωματούχους, λέγοντας ότι τα πλοία κατευθύνονται στη Βενεζουέλα. Το Associated Press δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει αμέσως τον προορισμό των πλοίων.

Τα πλοία αναχώρησαν τον περασμένο μήνα από το νότιο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς του Ιράν, δήλωσε ο υπουργός Χάμπιλαλαχ Σαγιάρι, αναπληρωτής αρχηγός στρατού του Ιράν. Περιέγραψε την αποστολή τους ως το μακρύτερο και πιο απαιτητικό ταξίδι του ιρανικού ναυτικού, χωρίς να το αναλύσει.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση κυκλοφόρησε ένα σύντομο κλιπ του καταστροφικού που ταξιδεύει στις ακτές του Ατλαντικού. Το βίντεο πιθανώς τραβήχτηκε από το Makran, ένα μετατρεπόμενο εμπορικό πετρελαιοφόρο με κινητή πλατφόρμα εκτόξευσης για ελικόπτερα.

«Το Πολεμικό Ναυτικό βελτιώνει τη ναυτική του ικανότητα και αποδεικνύει τη μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητά του σε δυσμενείς θάλασσες και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες του Ατλαντικού», δήλωσε ο Sayyari, προσθέτοντας ότι τα πολεμικά πλοία δεν θα ελλιμενιζόντουσαν σε λιμάνι οποιασδήποτε χώρας κατά τη διάρκεια της αποστολής.

Εικόνες από τη Maxar Technologies με ημερομηνία 28 Απριλίου φαίνεται να δείχνουν επτά ιρανικά σκάφη ταχείας επίθεσης που συνήθως σχετίζονται με την παραστρατιωτική Επαναστατική Φρουρά στο κατάστρωμα του Μακράν. Δορυφορικές εικόνες από την Planet Labs Inc. υποδηλώνουν ότι άφησε ένα λιμάνι στο Bandar Abbas κάποια στιγμή μετά τις 29 Απριλίου. Δεν ήταν αμέσως σαφές πού βρίσκονται τώρα το Makran και ο καταστροφέας.

Στην Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ned Price, εικάζει για το τι μεταφέρουν τα σκάφη, λέγοντας μόνο «ότι εάν πρόκειται για μια προσπάθεια μεταφοράς όπλων ή για παράβαση των διεθνών υποχρεώσεών της, θα είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε».

«Έχουμε δει τις αναφορές του Τύπου σχετικά με αυτό το κίνημα», δήλωσε ο Price. «Είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε τις ισχύουσες αρχές μας, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων, εναντίον κάθε οργανισμού που επιτρέπει τη συνεχιζόμενη παροχή όπλων από το Ιράν σε βίαιους εταίρους, σε αντιπροσώπους».

Ο ιστότοπος Politico ανέφερε για πρώτη φορά στα τέλη Μαΐου, αναφέροντας ανώνυμους αξιωματούχους, ότι ο τελικός προορισμός των πλοίων μπορεί να είναι η Βενεζουέλα. Το Ιράν διατηρεί στενούς δεσμούς με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολά Μαδούρο και έχει στείλει βενζίνη και άλλα προϊόντα στη χώρα εν μέσω εκστρατείας κυρώσεων των ΗΠΑ που στοχεύει στο Καράκας που έχουν έλλειψη από καύσιμα. Πιστεύεται ότι η Βενεζουέλα πλήρωσε το Ιράν, υπό τις αμερικανικές κυρώσεις, για τις αποστολές.

apnews.com

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ  Associated Press : Corfiatiko.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου