Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

H Μέρκελ είπε «όχι» στα προνόμια των εμβολιασμένων./Νέο «όχι» Μέρκελ σε Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Αντίθετη με το ενδεχόμενο παραχώρησης προνομίων στους εμβολιασμένους κατά του κορωνοϊού, «όσο ο αριθμός των εμβολιασμένων είναι τόσο μικρότερος από τον αριθμό εκείνων που περιμένουν να εμβολιαστούν», εμφανίστηκε η Άνγκελα Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος διευκρίνισε ωστόσο ότι το κράτος δεν μπορεί να αναμιχθεί στις ιδιωτικές συναλλαγές, αλλά και το γεγονός ότι θα πρέπει να διευκρινιστεί εάν οι εμβολιασμένοι παραμένουν μολυσματικοί.

Σε συνέντευξή της στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, η Μέρκελ επισήμανε πάντως ότι η διαχείριση του ζητήματος μπορεί να αλλάξει στο μέλλον:

«Όταν θα έχουμε προσφέρει τη δυνατότητα εμβολιασμού σε αρκετούς και κάποιοι από αυτούς δεν θέλουν καν να εμβολιαστούν, θα πρέπει να σκεφτούμε να δώσουμε σε εμβολιασμένους πρόσβαση σε κάποιους τομείς.

»Αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η καγκελάριος εμφανίστηκε πάντως πεπεισμένη για την διάθεση των Γερμανών να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού.

«Δεν είναι καθόλου άσχημη – και συνεχώς αυξάνεται.

»Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει κανένας λόγος απαισιοδοξίας», σημείωσε, ενώ ταυτόχρονα απέκλεισε για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού, εξηγώντας ότι υπάρχουν ήδη αρκετοί πρόθυμοι να εμβολιαστούν προκειμένου να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης.

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό της ίδιας, η Μέρκελ δήλωσε ότι θα τηρηθεί η προτεραιότητα των ηλικιωμένων και εκείνων οι οποίοι έχουν αναπόφευκτα στενή επαφή με πολλά άτομα.

Πρόσθεσε δε ότι «όταν θα έχουμε περισσότερα εμβόλια, θα έχουμε και μεγαλύτερη ευελιξία».

tribune.gr

Νέο «όχι» Μέρκελ σε Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Πέρασε στα ψιλά της πολιτικής επικαιρότητας όμως σίγουρα αποτελεί μία ακόμα ένδειξη ότι οι σχέσεις Αθήνας και Βερολίνου δεν βρίσκονται και στα καλύτερα τους. Το απόγευμα της Τρίτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη προπαρασκευαστικού χαρακτήρα, ενόψει της Συνόδου Κορυφής που αρχίζει το μεσημέρι της Πέμπτης, με ορισμένους από τους βασικούς Ευρωπαίους «παίχτες».
Το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντε Λάιεν και η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή ο πρωθυπουργός έβαλε ξανά στο τραπέζι το θέμα του πιστοποιητικού εμβολιασμών, το οποίο προωθεί η ελληνική κυβέρνηση με συντονισμένες κινήσεις.

Η είδηση όμως δεν βρίσκεται εκεί αλλά στο γεγονός ότι για μία ακόμα φορά η κ. Μέρκελ στάθηκε απέναντι στην ελληνική πρωτοβουλία. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν το Βερολίνο να κρατά σθεναρή στάση εναντίον του πιστοποιητικού και κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής που αρχίζει σε λίγες ώρες, στοιχείο που προφανώς και δυσκολεύει την όποια απόφαση προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση. 

Αν και από το δημόσιο διάλογο απουσιάζουν επίσημες δηλώσεις γερμανών αξιωματούχων για το θέμα, το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην γερμανική πρωτεύουσα κάθε άλλο παρά θετικό είναι για το πιστοποιητικό, κάτι που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και τις χώρες «δορυφόρους» της Γερμανίας. Μην ξεχνάμε ότι αρνητικές ήταν και οι αντιδράσεις εκπροσώπων του γερμανικού τουριστικού κλάδου, οι οποίοι απέρριψαν την πρόταση του  Κυριάκου Μητσοτάκη, με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να υπάρξουν ειδικά προνόμια για τους εμβολιασμένους.

Μπορεί η Άνγκελα Μέρκελ λοιπόν να οδεύει  πλέον προς την λήξη της παραμονής της στο τιμόνι της Γερμανίας, το ζήτημα όμως της αντιμετώπισης της πανδημίας φαίνεται πως προκαλεί μία ακόμα τριβή ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην Άνγκελα Μέρκελ. Όχι τόσο εξαιτίας της άρνησης του Βερολίνου να στηρίξει την πρόταση Μητσοτάκη, αλλά κυρίως της έντονης  φημολογίας ότι η Γερμανία έχει αγοράσει πρόσθετες δόσεις, πέρα και πάνω από το ευρωπαϊκό πλαίσιο, μία φήμη που μέχρι σήμερα πάντως δεν έχει επιβεβαιωθεί. Μία φήμη που «δηλητηριάζει» την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και κάνει σχεδόν το σύνολο των ευρωπαίων εταίρων να συμπεριφέρονται με καχυποψία εντός του ευρωπαϊκού συμβουλίου. 

Μπορεί να μην γνωρίζουμε λοιπόν το τι και πότε τελικά θα αποφασίσει η Ευρώπη σχετικά με το πιστοποιητικό, η αλήθεια όμως είναι ότι η ιδέα προχωράει και μάλιστα με μεγάλη ταχύτητα σε επίπεδο διμερών συμφωνιών. Συμφωνίες που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να εμποδίσει όπως επισημαίνει πηγή των Βρυξελλών.

Είναι άλλωστε η ίδια η ανάγκη που σπρώχνει τις εξελίξεις πέρα και πάνω από όποιες άλλες σκέψεις που μπορεί να υπάρχουν σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Με άλλα λόγια η Ελλάδα προχωρά σε συμφωνίες με συγκεκριμένες χώρες πχ Κύπρο, Ισραήλ ίσως και Βρετανία ενώ και άλλες χώρες δείχνουν να το σκέφτονται σοβαρά. 

liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου