Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

Υπουργός Εξωτερικών: Σε ένα μήνα πολλά μπορεί να έχουν αλλάξει για την Τουρκία.

 

“Η Ελλάδα δεν θα πέσει στην παγίδα της υπονόμευσης των συνομιλιών” αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενόψει του νέου γύρου των διερευνητικών με την Τουρκία, την ώρα που η γειτονική χώρα προκαλεί με το «Τσεσμέ» και την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα».

Σε συνέντευξή του στην Real News, ο Νίκος Δένδιας διευκρίνισε ότι “η Ελλάδα εξακολουθεί να διάκειται θετικά στο ενδεχόμενο ενός εποικοδομητικού διαλόγου με την Τουρκία. Ενός διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, για τη μόνη διμερή διαφορά με την Τουρκία : την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Εδώ και μήνες η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι υπό συνεχή επιτήρηση από της ΕΕ.

Το Τσεσμέ και οι Γαλάζιες Πατρίδες.

Το γεγονός ότι το Orus Reis δεν έχει επανέλθει τους τελευταίους μήνες στην Ανατολική Μεσόγειο δεν σημαίνει ότι τόσο η Ελλάδα όσο και τη ΕΕ δίνουν «άφεση αμαρτιών] στην Τουρκία.
Για το Τσεσμέ, έχουμε προβεί ήδη σε διάβημα διαμαρτυρίας και έχουμε τονίσει όχι μόνο ότι η έκδοση της σχετικής οδηγίας προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) είναι παράτυπη αλλά και ότι δεν συνάδει με την προσπάθεια αποκλιμάκωσης που επιθυμούμε.
Θεωρούμε συνεπώς ότι η εν λόγω ενέργεια όχι απλώς ήταν αχρείαστη αλλά και ότι φορτίζει αρνητικά τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Το ίδιο ισχύει και για την αναγγελία της άσκησης «Γαλάζια πατρίδα».
Ερωτηθείς εάν οι κινήσεις αυτές της Τουρκίας επηρεάσουν τη διεξαγωγή των συνομιλιών ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε πως “οι προκλητικές δηλώσεις και η επίδειξη δύναμης δεν βοηθούν στις προσπάθειες για έναν εποικοδομητικό διάλογο».

Ο ρόλος της Γερμανίας.

Αναφερόμενος στο ρόλο των Ευρωπαίων και συγκεκριμένα της Γερμανίας που προωθεί μια θετική ατζέντα για την Τουρκία ο έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε πως “σε ένα μήνα από σήμερα πολλά μπορεί να ‘έχουν αλλάξει. Βεβαιότητα υπάρχει για δύο πράγματα: ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υποβληθεί έκθεση, που θα περιλαμβάνει ειδικό κεφάλαιο για την τουρκική συμπεριφορά έναντι των κρατών μελών της ΕΕ, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος με αναλυτικά στοιχεία για τις ενέργειες της Τουρκίας σε Ελλάδα και Κύπρο και δεύτερο, ότι ουδείς πρέπει να μείνει πλέον με την εντύπωση ότι η Τουρκία οφείλει να δείξει καλή «διαγωγή» μόνο για ένα μήνα ακόμη.
Η τουρκική συμπεριφορά θα συνεχίσει να παραμένει στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και μετά τον Μάρτιο».

Η στάση των ΗΠΑ.

Αναφορικά με τη στάση των ΗΠΑ ο κ. Δένδιας υποστήριξε πως στην επικοινωνία του με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο συμπεριλαμβανομένων και των σχέσεων με την Τουρκία όπως και στο γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ειρήνη και την ευημερία στην περιοχή. Μπορούμε επίσης να αποτελέσουμε από τη μια πλευρά, γέφυρα μεταξύ της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου αλλά και των Βαλκανίων και της υπόλοιπης Ευρώπης από την άλλη.

viadiplomacy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου