Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

Η αστυνομία κατηγορεί τους διαδηλωτές κατά του κλειδώματος στο Δουβλίνο.

Εκατοντάδες διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί στο Δουβλίνο για να διαμαρτυρηθούν για τις περιοριστικές πολιτικές κλειδώματος της Ιρλανδίας. Όμως η συγκέντρωση του Σαββάτου έγινε σύντομα βίαιη, καθώς η αστυνομία δεχτηκε επίθεση με μπουκάλια, δοχεία, ακόμη και πυροτεχνήματα.

Το πρώτο εθνικό κλείδωμα της Ιρλανδίας το 2020 ήταν το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, και οι εθνικοί περιορισμοί που ισχύουν σήμερα έχουν καταταχθεί ως ο τέταρτος σκληρότερος στον κόσμο - και οι πιο σκληροί στην Ευρώπη - από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Με το υψηλότερο επίπεδο περιορισμών να παραμείνει σε ισχύ έως τις αρχές Απριλίου το νωρίτερο, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Δουβλίνο το Σάββατο για να διαμαρτυρηθούν για τα μέτρα.

Αφού συγκεντρώθηκε συμβολικά στο Γενικό Ταχυδρομείο, όπου οι Ιρλανδοί επαναστάτες δήλωσαν την ανεξαρτησία τους από τη Βρετανία πριν από περισσότερο από έναν αιώνα, το  δυναμικό πλήθος βαδίζει στο St. Stephen's Green, ένα πάρκο που είχε κλείσει η αστυνομία εν αναμονή της διαμαρτυρίας.

Η διαδήλωση εξελίχθηκε σε βία στην πορεία. Οι αστυνομικοί που μπλοκάρουν τη διαδρομή προς το πάρκο δέχτηκαν και φώναξαν από τους διαδηλωτές. Βιντεοσκοπημένα βίντεο έδειξαν έπειτα έναν διαδηλωτή να πυροβολεί ένα πυροτέχνημα στο πρόσωπο ενός αξιωματικού σε κενό σημείο.

Η αστυνομία απάντησε με χτύπημα απευθείας στο πλήθος καθώς ξεκίνησαν περισσότερα πυροτεχνήματα. Αυτοί οι παραβάτες που δεν έφυγαν εγκαίρως κτυπήθηκαν στο έδαφος και «μια σειρά συλλήψεων» αναφέρθηκαν από την υπουργό Δικαιοσύνης Ελένη Μακέντι. Η RTÉ News ανέφερε αργότερα ότι 23 άτομα συνελήφθησαν και ένας αστυνομικός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Οι αξιωματικοί χτυπήθηκαν επίσης με κουτιά μπύρας και μπουκάλια καθώς προσπάθησαν να κρατήσουν το πλήθος πίσω από το St. Stephen's Green.

Η διαμαρτυρία καταδικάστηκε από τον McEntee σαν «απρόσεκτος κακοποιός», και από την Tánaiste (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης) και τον πρώην πρωθυπουργό Leo Varadkar αφού υπονομεύει τις «θυσίες που έχουν πραγματοποιήσει εκατομμύρια τους τελευταίους 12 μήνες».

Αν και το κλείδωμα της Ιρλανδίας είναι πιο σοβαρή από τα μέτρα που ελήφθησαν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, οι διαμαρτυρίες μέχρι στιγμής ήταν μικρές και ειρηνικές, με εξαίρεση τις φράσεις του Σαββάτου και μια νωρίτερη  τον Οκτώβριο. Η Αυστρία , η Δανία και οι Κάτω Χώρες έχουν δει όλες τις βίαιες διαδηλώσεις να ξεσπούν τις τελευταίες εβδομάδες.

rt.com

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ RUSSIA TODAY : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου