Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

Χιλιάδες Ισραηλινοί θέλουν εβραϊκό Πάσχα στην Κύπρο./Ανακοινώθηκε κι επίσημα η ημερομηνία της πενταμερούς-Ο δρόμος μέχρι τη Γενεύη.

Ανάσταση της τουριστικής κίνησης με το Πάσχα του Εβραίων επιδιώκει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδοχείων, ζητώντας επίσπευση της υλοποίησης της συμφωνίας με το Ισραήλ, λόγω αυξημένου, όπως φαίνεται, ενδιαφέροντος για ταξίδια στην Κύπρο εντός Μαρτίου.

Ως γνωστόν, η διμερής συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ τίθεται σε ισχύ από την 1η Απριλίου και προβλέπει ότι όσοι Ισραηλινοί έχουν εμβολιαστεί με ένα από τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων θα μπορούν να ταξιδέψουν στην Κύπρο, χωρίς την εκ των προτέρων υποβολή τους σε μοριακό τεστ, ενώ διασφαλίζει επίσης πως δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο ΠΑΣΥΞΕ απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με κύριο αίτημα η συμφωνία με το Ισραήλ να τεθεί σε εφαρμογή νωρίτερα και συγκεκριμένα την πρώτη εβδομάδα Μαρτίου, προκειμένου να μπορεί να ικανοποιηθεί το ενδιαφέρον χιλιάδων Ισραηλινών, όπως αναφέρει, για ταξίδια στη χώρα μας, ενόψει του εβραϊκού Πάσχα, που φέτος γιορτάζεται μεταξύ 27 Μαρτίου και 4 Απριλίου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο ΠΑΣΥΞΕ προτείνει μάλιστα, προκειμένου να μετριαστεί ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, να γίνονται rapid test με την άφιξη των Ισραηλινών τουριστών στην Κύπρο. Ο σύνδεσμος εκτιμά πως με την επίσπευση της  συμφωνίας με το Ισραήλ θα δημιουργήσει μια καλή αρχή για την πορεία του τουριστικού ρεύματος από το Ισραήλ προς την Κύπρο και για το υπόλοιπο της χρονιάς. Σημειώνεται ότι το 2019 το Ισραήλ με 300 χιλ. αφίξεις προς την Κύπρο ήταν η τρίτη σημαντικότερη αγορά για τον κυπριακό τουρισμό.

Μιλώντας στον «Φ», ο  γ.δ. του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης επιβεβαίωσε απλώς το αίτημα του συνδέσμου για επίσπευση της συμφωνίας με το Ισραήλ, αναφέροντας, μάλιστα, πως ο σύνδεσμος ζητά όπως υπάρξουν διακρατικές συμφωνίες και με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία. 

Την ίδια ώρα, τόνισε την ανάγκη συνέχισης της στήριξης που παρέχεται σήμερα στους εργαζομένους του κλάδου, η οποία λήγει τον Μάρτιο μέχρι και τον Ιούνιο. Όπως είπε ο γ.δ. του ΠΑΣΥΞΕ, η επιμήκυνση της στήριξης θα διευκολύνει την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων αλλά και την αποφυγή απολύσεων στον κλάδο. 

Χωρίς συνέχιση της στήριξης και μετά τον Μάρτιο δεν θα πρέπει να αναμένεται η επαναλειτουργία ξενοδοχείων, άφησε να εννοηθεί, μιλώντας επίσης στον «Φ» η γ.δ. του ΣΤΕΚ Χρυσαίμιλη Ψηλογένη. Μάλιστα, η κ. Ψηλογένη διευκρίνισε πως η στήριξη θα πρέπει να συνεχίσει με την παρούσα της μορφή, χωρίς οποιεσδήποτε αλλαγές. Αίτημα του ΣΤΕΚ, είπε, προκειμένου η Κύπρος να μπορέσει να αντιμετωπίσει και τον ανταγωνισμό στην περιοχή είναι και να μειωθεί εκ νέου ο συντελεστής ΦΠΑ για διαμονή σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα από το 9% στο 5% όπως ίσχυσε πέρσι. Η γ.δ. του ΣΤΕΚ ανέφερε πως επίκεινται συναντήσεις με τα αρμόδια υπουργεία, ώστε η βιομηχανία να γνωρίζει εγκαίρως τα δεδομένα που θα ισχύσουν μετά τον Μάρτιο  προκειμένου να προβεί και στον δικό της προγραμματισμό.

  Αδάμος Αδάμου.
               

Ανακοινώθηκε κι επίσημα η ημερομηνία της πενταμερούς-Ο δρόμος μέχρι τη Γενεύη.


Τη σύγκληση άτυπης συνάντησης 5+1 για την Κύπρο, στις 27-29 Απριλίου, στη Γενεύη, ανακοίνωσε με γραπτή δήλωση το βράδυ της Τετάρτης, ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στέφαν Ντουζαρίκ, επιβεβαιώνοντας πλήρως της πληροφορίες των τελευταίων ημερών, που ήθελαν τον ΟΗΕ να ικανοποιεί το αίτημα των Τούρκων για μετάθεση της ημερομηνίας μετά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα εξετάσει τις ευρω-τουρκικές σχέσεις.

«Μετά τις διαβουλεύσεις που διεξήγαγε εκ μέρους του ΓΓ η ανώτερη αξιωματούχος του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, τους περασμένους μήνες, ο Γενικός Γραμματέας προτίθεται να συγκαλέσει μία άτυπη συνάντηση 5+1 για το κυπριακό ζήτημα, στη Γενεύη της Ελβετίας, από τις 27 μέχρι τις 29 Απριλίου», ανέφερε ο κ. Ντουζαρίκ.

Όπως σημειώνει ο εκπρόσωπος του ΓΓ, «ο σκοπός της συνάντησης θα είναι να προσδιοριστεί αν υπάρχει κοινό έδαφος για να διαπραγματευτούν τα μέρη μια διαρκή λύση του κυπριακού προβλήματος, εντός ενός προβλεπτού ορίζοντα».

Το πρώτο βήμα που θα φέρει τα εμπλεκόμενα μέρη πιο κοντά στην άτυπη πενταμερή, αναμένεται να γίνει με τη νέα κάθοδο της ειδικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στη Λευκωσία για νέο γύρο επαφών με τις εμπλεκόμενες μεριές. Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες σημειώνουν, πως δεν αποκλείεται η Τζέιν Χολ Λουτ, να πραγματοποιήσει δύο ταξίδια στην Κύπρο πριν από τις 27 Απριλίου, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδεχόμενο ενός τετ α τετ μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κατοχικού ηγέτη, χωρίς να έχει κλειδώσει οτιδήποτε μέχρι στιγμής. 

Η άτυπη πενταμερής θα αποτελέσει σημείο καμπής στην νέα προσπάθεια του Αντόνιο Γκουτέρες, αφού θα καθορίσει τα επόμενα βήματα και με τον ένα ή τον άλλο, εκεί θα αποκτήσει μια πλήρη εικόνα για τις προθέσεις των εμπλεκόμενων μερών, πριν απευθυνθεί εκ νέου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να ανανεωθούν οι όροι εντολής του για το Κυπριακό.

Παρά τις περί αντιθέτου δημόσιες τοποθετήσεις των Τούρκων, δεν αποκλείεται στο τραπέζι της άτυπης πενταμερούς, να αιφνιδιάσουν, αφήνοντας κατά μέρος τις μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις που δημόσια θέτουν και προσπαθώντας με προτάσεις να κερδίσουν την εύνοια της διεθνούς κοινότητας. Από την άλλη πλευρά η Λευκωσία πάει στη Γενεύη με ξεκάθαρη θέση πως η διαπραγμάτευση θα πρέπει να συνεχισθεί από εκεί που διακόπηκε στο Κρανς Μοντανά το 2017. 

Στο πλαίσιο της άτυπης συνάντησης που θα διεξαχθεί εκτός απροόπτου στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ στην Ευρώπη, θα πραγματοποιηθούν και διμερείς επαφές μεταξύ του Αντόνιο Γκουτέρες και της κάθε πλευράς ξεχωριστά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες κατά την πρώτη ημέρα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα παραθέσει δείπνο σε όλους τους εμπλεκόμενους. 

Στόχος του Αντόνιο Γκουτέρες με το πέρας της άτυπης πενταμερούς, είναι να βάλει το τρένο στις ράγες, αφενός δεσμεύοντας κάθε πλευρά για τη συμμετοχή της σε μια επικείμενη διάσκεψη για την Κύπρο και αφετέρου, κατευθύνοντας τα εμπλεκόμενα μέρη για την προεργασία και τα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά και πρέπει να τύχουν διαπραγμάτευσης μέχρι τη σύγκληση της επίσημης διάσκεψης, που τοποθετείται χρονικά προς το τέλος του καλοκαιριού. 

reporter.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου