Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

ΓΙΑΤΙ ΤΡΕΛΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ…ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ.

 

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης.

Ενώ στην Ελλάδα οι πολίτες αυτοκτονούν εξ αιτίας της μεγάλης κατάθλιψης τους από την οικονομική κρίση που τελευταία εντάθηκε με τον Κορονοϊό, στην γειτονική Τουρκία μεγάλο πρόβλημα έχει παρουσιαστεί στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων κυρίως από τα συνεχιζόμενα αιματηρά επεισόδια στην εσωτερικό πόλεμο και στα πολλά εξωτερικά μέτωπα που παρά τις εξαγγελίες της τουρκικής κυβέρνησης φαίνεται πως δεν έχουν τελειωμό.

Την αποκάλυψη ότι η συνέχιση του πολέμου του τουρκικού στρατού με τους αντάρτες του ΡΚΚ έχει σαν συνέπεια όλο και περισσότεροι Τούρκοι στρατιωτικοί να… τρελαίνονται, κάνει η τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ, σε ένα εντυπωσιακό της δημοσίευα Η αποκάλυψη αυτή είναι άλλο ένα στοιχείο που καταδεικνύει το μεγάλο αδιέξοδο στο όποιο έχει περιέλθει η Τουρκία από ένα στην ουσία κανονικό πόλεμο που συνεχίζεται εδώ και τριάντα περίπου χρόνια, χωρίς να υπάρχει καμία ένδειξη για την λήξη του εξ αιτίας της τουρκικής αδιαλλαξίας να μην αναγνωρίζει επίσημα την μεγάλη κουρδική μειονότητα.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, παραπάνω από 6000 Τούρκοι στρατιώτες και αξιωματικοί έχουν παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια σημεία διανοητικής διαταραχής εξ αιτίας των πολλών πολεμικών μετώπων και κυρίως εξ αιτίας του εσωτερικού πολέμου. Μάλιστα, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της «Ομοσπονδίας Θυμάτων του Πολέμου κατά των Κούρδων», Χαμί Κιοσέ, στην ουσία κανένας Τούρκος στρατιωτικός που έχει πάρει μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις, (οι οποίες συνήθως διεξάγονται με σκληρό και ανορθόδοξο τρόπο), είναι χωρίς διανοητικά προβλήματα, ενώ οι περισσότεροι παρουσιάζουν σημεία τρέλας και επικίνδυνης διανοητικής διαταραχής. Ο Κιοσέ ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση να επισπεύσει τις διαδικασίες ψήφισης ειδικού νομοσχέδιου που θα προβλέπει την διανοητική αλλά και υλική υποστήριξη όλων αυτών των διανοητικών θυμάτων ενός χρόνιου πολέμου με αμέτρητα θύματα και από τις δυο πλευρές.

Το θέμα πρόεκυψε μετά την δημοσιοποίηση της περίπτωσης ενός στρατιωτικού, με το όνομα Ριζά Γκιουλ, (Rıza Gül), ο οποίος παρουσίασε μετά από την συμμετοχή του σε πολεμική επιχείρηση κατά των Κούρδων σοβαρά διανοητικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να κριθεί διανοητικά ανάπηρος και στην ουσία ανίκανος να επιβιώσει με φυσιολογικό τρόπο με αποτέλεσμα να χρειάζεται άμεση ψυχολογική και υλική υποστήριξη, (η περίπτωση μας θυμίζει τους Αμερικανούς στρατιώτες που πολέμησαν στο Ιράκ και στη συνέχεια παρουσίασαν συμπτώματα έντονων διανοητικών διαταραχών).

Στο δημοσίευα αναφέρετε ότι παράλληλα με τα διανοητικά προβλήματα που δημιουργούνται στον τουρκικό στρατό εξ αιτίας της συνέχισης των πολεμικών επιχειρήσεων με τους Κούρδους, υπάρχει και το πρόβλημα της συνειδητής άρνησης πολλών στρατιωτών να πάρουν μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις, επικαλούμενοι πρόβλημα συνείδησης, γεγονός που δημιουργεί ήδη μεγάλο ζήτημα στις τάξεις τουρκικού στρατού. Επίσης μεγάλο πρόβλημα είναι η αύξηση τα τελευταία χρόνια των περιστατικών λιποταξίας που έχουν σε ορισμένες περιπτώσεις αποδεκατίσει ολόκληρες μονάδες στα ανατολικά σύνορα.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι ο πρόεδρος της «Ομοσπονδίας Θυμάτων του Πολέμου κατά των Κούρδων» υποστήριξε πως ο αριθμός των 6000 διανοητικά αναπήρων εξ αιτίας του πολέμου είναι ο επίσημος, ενώ ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Πρόσθεσε δε το εντυπωσιακό ότι η ψυχολογική και διανοητική κατάσταση και των συγγενών των θυμάτων δεν είναι καλύτερη από διανοητικής απόψεως, ανοίγοντας μια έντονη συζήτηση για τις συνέπειες αυτού του πολέμου σαν μια αθεράπευτη πληγή για την ίδια την ύπαρξη της Τουρκίας.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος.

nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου