Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020

Το «Φαινόμενο της Πεταλούδας», ο κορωνοϊός και οι επιπτώσεις σε αυτήν και στις επόμενες γενιές, εξ αιτίας της καθημερινής τους τρομοκρατίας.

 

Η επαναστατική ανακάλυψη του μετεωρολόγου Edward Lorenz έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής με την ονομασία «το φαινόμενο της πεταλούδας», που δήλωνε ότι κάτι τόσο μικρό όσο η κίνηση του φτερού μιας πεταλούδας μπορεί να προκαλέσει μια μεγάλη αλλαγή στον καιρό μιας περιοχή στην άλλη άκρη του πλανήτη.

Γράφει ο Νικόλαος Βρούσγος*

Το πιο συνηθισμένο παράδειγμα είναι ότι ένα και μόνο φτερούγισμα μπορεί να προκαλέσει καταιγίδα ή τυφώνα κάπου αλλού;

Πού στηρίζεται το φαινόμενο της πεταλούδας;

Το φαινόμενο της πεταλούδας εξελίχθηκε μέσα από τη «θεωρία του Χάους».

Μεταφορικά, σημαίνει ότι μια μικρή αλλαγή μπορεί να προκαλέσει ένα μεγάλο παλιρροϊκό κύμα, μια δραστική αλλαγή στο περιβάλλον και στον καιρό.

Σε σχέση με το όνομα του φαινομένου, εξήγησε, ότι η κίνηση μιας πεταλούδας μπορεί να μην δημιουργεί ακριβώς έναν ολόκληρο τυφώνα, αλλά μπορεί να κρίνει την πορεία του, αφού το φτερούγισμά της προκαλεί ανεπαίσθητες αλλαγές στην πίεση του αέρα που τελικά επιδρούν στον καιρό και συνεπώς στα αποτελέσματα ενός μοντέλου πρόβλεψής του.

Πώς χρησιμοποιείται η έννοια στην ψυχολογία;

Σήμερα, αυτή η έννοια συνεχίζει να χρησιμοποιείται ευρέως και πλέον αναφέρεται και ως μεταφορά στην ψυχολογική σκέψη, όπου ένα μικρό και μόνο γεγονός μπορεί να προκαλέσει μια δραστική αλλαγή στη ζωή κάποιου, και μπορεί να οριστεί ως κάτι που δημιουργεί μια μεγαλύτερη επίδραση στις ζωές των ανθρώπων.

Οι μικρές σκέψεις μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλες αλλαγές, όπως ένα μικρό βότσαλο που πέφτει στο νερό μπορεί να ταράξει το στάσιμο νερό και να δημιουργήσει κύκλους.

Κάθε πλάσμα αλληλεπιδρά με το άλλο, και κάθε μικρή μας πράξη, και κάθε γεγονός στο σύμπαν έχει επίδραση σε κάτι άλλο.

Πρόσφατα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το «τραύμα» περνά από τη μία γενιά στην άλλη όχι μόνο ψυχολογικά, αλλά και γονιδιακά.

Το «φαινόμενο της πεταλούδας» δηλώνει ότι υπάρχει μια σύνδεση, ένα αόρατο νήμα στο σύμπαν που ενώνει όλες τις αποφάσεις μας και τις μετατρέπει σε επιπτώσεις, θετικές ή αρνητικές.

Ψυχο-κοινωνικό συμπέρασμα.

Ας αναλογιστούν λοιπόν οι «ειδικοί», οι κυβερνητικοί, και τα ΜΜΕ, τις αρνητικές ψυχοσωματικές-κοινωνικές–οικονομικές επιπτώσεις σε αυτήν αλλά και στις επόμενες γενιές, εξ αιτίας της καθημερινής τους τρομοκρατίας,

Βλέποντας όμως το «φαινόμενο της πεταλούδας» και από τη θετική του πλευρά, φανταστείτε πόσες αλυσιδωτές αντιδράσεις μπορεί να προκαλέσει μια μικρή πράξη καλοσύνης, και μια θετική μαρτυρία.


*Ειδικός κλινικός Γεροντολόγος - Γηρίατρος Φυσιοπαθητικός - Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσιοπαθητικών (ΠΑ.ΣΥ.ΦΥ)


ellinikiafipnisis

1 σχόλιο:

  1. Πρεπει να προστατεψουμε τα παιδιαμας τα βλασταριαμας να παψει ηΤρομοκρατια απο τα ΜΜΕ ναγεινουν ΜΥΝΙΣΕΙΣ !Εστο και τωρα !Μας δηλιτιριαζουν την ψυχη μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή