Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

«Η Σκωτία θα επιστρέψει στην ΕΕ μετά την ανεξαρτησία!» λέει ο ηγέτης της SNP, καθώς το κόμμα δεσμεύεται να ψηφίσει ενάντια στη συμφωνία Brexit./Λιγότερο από μία εβδομάδα μετά τη συμφωνία Brexit του BoJo, το Ηνωμένο Βασίλειο αρχίζει να διαλύεται ήδη;

 Ο ηγέτης του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας στο Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου έχει καταδικάσει την εμπορική συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον με την ΕΕ και ορκίστηκε να την καταψηφίσει σε μια πλήρη ανατροπή του Brexit.

Μιλώντας την Τετάρτη, ο Ian Blackford, ηγέτης του SNP στο Γουέστμινστερ, είπε ότι η Σκωτία θα επιστρέψει σύντομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχοντας δει την «κακή συμφωνία  του Brexit» του πρωθυπουργού . 

«Είναι οι λαοί της Σκωτίας που είναι κυρίαρχοι και είναι οι λαοί της Σκωτίας που θα αποφασίσουν να  επιστρέψουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ανεξαρτησία» , δήλωσε κατά τη διάρκεια της πενταώρου συζήτησης για το νομοσχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Μελλοντικές Σχέσεις) στο Κοινοβούλιο την Τετάρτη. 

Ο βουλευτής του SNP είχε ήδη προειδοποιηθεί από τον ομιλητή του Σώματος για να διακόψει επανειλημμένα τον Μπόρις Τζόνσον κατά την εναρκτήρια ομιλία του. 

Για άλλη μια φορά ζητώντας ένα ακόμη δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, ο βουλευτής των Ross, Skye και Lochaber είπε ότι οι Σκωτσέζοι είχαν μια πολύ σαφή επιλογή για το μέλλον τους. 

«Ποιο μέλλον θα επιλέξουμε; Αυτό το σπασμένο Brexit με την Βρετανία ή την Ευρωπαϊκή Ένωση; Αν ολόκληρο το έπος του Brexit αφορούσε πραγματικά την κυριαρχία, τότε ο λαός της Σκωτίας δεν μπορεί και δεν θα στερηθεί το κυριαρχικό μας δικαίωμα σε αυτήν την αυτοδιάθεση » , δήλωσε

Το SNP έχει δεσμευτεί να καταψηφίσει τη συμφωνία Brexit του Μπόρις Τζόνσον, σε μια κίνηση που σηματοδοτεί μια συνολική στροφή στην θέση του κόμματος για το Brexit, αλλά είναι απίθανο να σταματήσει το νομοσχέδιο, καθώς οι βουλευτές του Blackford δεν έχουν αρκετή εξουσία στο Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου για να επηρεάσουν πέρασμα. 

Νωρίτερα τον Δεκέμβριο, η αρχηγός του SNP Nicola Sturgeon είπε ότι «μια συμφωνία, οποιαδήποτε συμφωνία, είναι καλύτερη από μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία». 

rt.com

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ RUSSIA TODAY : Corfiatiko.blogspot.com

Λιγότερο από μία εβδομάδα μετά τη συμφωνία Brexit του BoJo, το Ηνωμένο Βασίλειο αρχίζει να διαλύεται ήδη;

Κρις Σουβενί
Κρις Σουβενί

Ο Chris Sweeney είναι συγγραφέας και αρθρογράφος που έχει γράψει σε εφημερίδες όπως The Times, Daily Express, The Sun και Daily Record, μαζί με διάφορα περιοδικά με διεθνείς πωλήσεις. Ακολουθήστε τον στο Twitter  @Writes_Sweeney

Δεδομένου ότι η Δημοκρατία της Ιρλανδίας παρέχει οφέλη στην ΕΕ για τους κατοίκους της Βόρειας Ιρλανδίας και οι Σκωτσέζοι εκφράζουν οργή για στοιχεία της συμφωνίας του Brexit, είναι σαφές ότι η  διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί πλέον σημαντικό πονοκέφαλο για τον Μπόρις Τζόνσον.

Το μελάνι είναι σχεδόν στεγνό στη συμφωνία του Brexit και η πραγματικότητα έχει δαγκώσει. 

Τα μεγάλα  φορτηγά περιμένουν να διασχίσουν το κανάλι, λόγω αυξημένων ελέγχων.

Τα βρετανικά  προσόντα δεν θα αναγνωρίζονται πλέον αυτόματα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και οι βρετανικές αστυνομικές δυνάμεις έχουν χάσει την πρόσβαση στη βάση δεδομένων του συστήματος πληροφοριών Σένγκεν, την οποία χρησιμοποιούν κατά μέσο όρο 1,65 εκατομμύρια φορές την ημέρα. 

Αλλά υπάρχει ένα μεγαλύτερο ζήτημα που μπορεί να μην είναι τόσο προφανές, όπως αυτές οι έντονες πραγματικότητες.

Έχουν εμφανιστεί οι πρώτες σαφείς ενδείξεις ότι το Brexit θα μπορούσε να σημάνει την αρχή του τέλους για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Δημοκρατία της Ιρλανδίας ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτήσει το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής σπουδαστών Erasmus για φοιτητές της Βόρειας Ιρλανδίας.

Οι ομόλογοι τους στη βρετανική ηπειρωτική χώρα δεν είναι πλέον επιλέξιμοι για το πρόγραμμα. Ο Ιρλανδός Υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης Simon Harris είπε για τη διευθέτηση, « Δεν είναι κόστος, είναι επένδυση ».

Από την άλλη πλευρά, είναι μια ευγενική πράξη για ένα κυρίαρχο έθνος να χρηματοδοτήσει ένα καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα για πολίτες άλλου κράτους. Αλλά δεν είναι η μόνη πράξη γενναιοδωρίας της Ιρλανδίας. Το Δουβλίνο κάνει επίσης το ίδιο για να επιτρέψει στον πληθυσμό της Βόρειας Ιρλανδίας να παραμείνει στο σύστημα ευρωπαϊκής κάρτας ασφάλισης υγείας.

Και οι δύο αυτές κινήσεις είδαν την τάση της United Ireland στο Twitter.

Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι οι άνθρωποι στη Βόρεια Ιρλανδία είναι απογοητευμένοι με το να περνούν σαν πολιτικό ποδόσφαιρο από τον Μπόρις Τζόνσον και τον Γουέστμινστερ. Ο γεωγραφικός τους διαχωρισμός από τη Μεγάλη Βρετανία τους έχει κάνει τους Αχίλλειο πτέρνα  πολλών σχεδίων του Brexit.

Όμως θα υπάρχουν πολύ λίγοι στη Βόρεια Ιρλανδία που δεν θα είναι ευγνώμονες στους νότιους γείτονές τους, καθώς τώρα είναι έτοιμοι να διατηρήσουν ορισμένα οφέλη από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς κανένα κόστος για τον εαυτό τους.

Παρόλο που η κίνηση των Ιρλανδών είναι χαμηλή, είναι ευφυής, καλοπροαίρετη και δείχνει καλή πίστη - και θα ενισχύσει μόνο το ιρλανδικό κίνημα αφομοίωσης. Το μήνυμα είναι, επεκτείνουμε το χέρι μας και θέλουμε να σας βοηθήσουμε.

Είναι πολύ μακριά από τη γραφειοκρατία του Μπόρις Τζόνσον που είδε τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ να προκαλούν πανικό τον Νοέμβριο, αποκαλύπτοντας ότι μπορεί να χρειαστεί να μειώσουν τις προμήθειες ψαριών, γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος στα καταστήματα της Βόρειας Ιρλανδίας. Φαίνεται ότι δεν θα συμβεί τώρα λόγω της συμφωνίας, αλλά η αίσθηση ότι μένει στον αέρα και παραμένει στο Μπέλφαστ.

Οι Σκωτσέζοι επίσης προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την πραγματικότητα μετά το Brexit. Η συμφωνία του BoJo με την ΕΕ θα περάσει στο κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου, γιατί η συντηρητική κυβέρνηση και η αντιπολίτευση, η Εργασία, θα το ψηφίσουν. Αλλά το τρίτο μεγαλύτερο πάρτι δεν θα το κάνει. Όλοι οι βουλευτές του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας θα παίξουν το μόνο φύλλο που μπορούν.

Το δημοψήφισμα της ΕΕ ήταν 52/48 τοις εκατό υπέρ της αποχώρησης, αλλά η Σκωτία ψήφισε κατά 62/38 κατά. Αυτή είναι μια τεράστια εξέλιξη και η άρνηση του SNP να υποστηρίξει τη συμφωνία, παρόλο που δεν θα έχει πραγματική επίπτωση στο αποτέλεσμα, είναι ένα μήνυμα προς τον σκωτσέζικο πληθυσμό.

Αυτές οι τακτικές φαίνεται να αποδεικνύονται επιτυχημένες, καθώς οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα ρεκόρ 58 τοις εκατό που υποστηρίζει τώρα την ανεξαρτησία, το υψηλότερο ποσοστό υποστήριξης που υπήρξε ποτέ. Δείχνουν επίσης ότι το SNP πρόκειται να κερδίσει κάθε θέση στις κοινοβουλευτικές εκλογές της Σκωτίας το επόμενο έτος.

Αυτό θα τους έβαζε σε μια εκπληκτική θέση εξουσίας και το SNP θα αισθανόταν το δικαίωμα να απαιτήσει ένα ακόμη δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, το οποίο θα δικαιολογούσε ως βούληση του λαού. Θα ήταν δύσκολο να διαφωνήσουμε.

Το SNP έχει επίσης καταλάβει το γεγονός ότι η συμφωνία Brexit θα οδηγήσει σε μειωμένη πρόσβαση στον μπακαλιάρο  για τους σκωτσέζικους αλιευτικούς στόλους.

Ο Fergus Ewing, γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Σκωτίας για την αγροτική οικονομία, δήλωσε για τη συμφωνία, " Αυτό είναι ένα φοβερό αποτέλεσμα για τις παράκτιες κοινότητες της Σκωτίας ."

Αντίθετα, η διαπραγματευτική ομάδα του Ηνωμένου Βασιλείου πιστεύει ότι η συμφωνία θα οδηγήσει σε συνολικά καθαρά κέρδη για την αλιευτική βιομηχανία της Σκωτίας. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η συμφωνία είναι τόσο περίπλοκη που θα υπάρχουν πολλές προειδοποιήσεις και κενά που οι Ιρλανδοί ή οι Σκωτσέζοι θα επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν. Και αυτά θα βλάψουν.

Θα μπορούσε να γίνει θάνατος με χίλιες περικοπές για το Ηνωμένο Βασίλειο, και τις τελευταίες ημέρες έδειξαν πόσο δύσκολο θα ήταν για το BoJo να διατηρήσει το πλοίο σε λειτουργία. 

Πολλοί έχουν προβλέψει ότι ο Brexit θα καθορίσει την πρωθυπουργία του.Αλλά η πραγματική κληρονομιά της πρωθυπουργίας του θα είναι αν είναι σε θέση να αποτρέψει την εξάλειψη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις ψηφοφορίας, η Σκωτία φαίνεται να έχει ένα ακόμη δημοψήφισμα ανεξαρτησίας και το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι πολύ διαφορετικό την επόμενη φορά.

Η Βόρεια Ιρλανδία έχει ήδη εκπλαγεί από το μεγαλύτερο έθνος της ΕΕ με το οποίο μοιράζεται ένα νησί.

Και το κόμμα ανεξαρτησίας της Ουαλίας Plaid Cymru θέλει να προσφέρει ένα δημοψήφισμα ανεξαρτησίας  εάν λάβει αρκετές ψήφους στις τοπικές εκλογές του Μαΐου. 

Εάν οι πρακτικές πραγματικότητες του Brexit προκαλέσουν προβλήματα κατά τους πρώτους μήνες του 2021, το Plaid Cymru θα μπορούσε να δει τον πύραυλο υποστήριξής του καθώς ο Ουαλός αναζητά επίσης διέξοδο.

Ακόμα κι αν πολλοί από εμάς αποσπώνται από τη λάμψη της λαμπερής, νέας, πολυαναμενόμενης συμφωνίας Brexit, είναι σαφές ότι ο αγώνας για τη διάσωση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ξεκινήσει.

rt.com

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ RUSSIA TODAY : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου