Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020

Η δικαίωση των "ψεκασμένων"...

 

Του Κώστα Στούπα

1) Η δικαίωση των "ψεκασμένων"...

Σε ένα σημείο που έχουν δίκιο οι συνωμοσιολόγοι και οι άλλοι "ψεκασμένοι" είναι πως η επιδημία του "Covid-19”  αποτελεί μια γενική δοκιμή ελέγχου της κυκλοφορίας και των συναναστροφών του πληθυσμού.


Είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν αυταρχικά καθεστώτα σαν αυτά που συνήθως θαυμάζουν  οι συνωμοσιολόγοι, τα οποία θα εκμεταλλευτούν τον έλεγχο της κυκλοφορίας και την παρακολούθηση των συναναστροφών προκειμένου να ελέγξουν και να καθοδηγήσουν τις αντιδράσεις του πλήθους με στόχο αφενός τη μακροημέρευση της εξουσίας τους και αφετέρου τον προσπορισμό των υλικών και ψυχολογικών πόρων που αυτή προσφέρει.  Τούτο όμως είναι άλλο θέμα...

Ο Μπιλ Γκέιτς πριν αρκετά χρόνια, όπως και σχεδόν οι περισσότεροι ειδήμονες (από αυτούς που έχει στο επιτελείο του και τους ακούει) είχαν προβλέψει την έλευση μιας πανδημίας που θα αφήσει πίσω πολλά θύματα.

Μάλιστα πολλοί ειδήμονες εδώ και πολλά χρόνια εξέφραζαν την απορία τους γιατί έχει αργήσει να προκύψει μια καταστρεπτική πανδημία, όπως συμβαίνει κατά τακτά διαστήματα στην ιστορία, αφού μάλιστα οι προϋποθέσεις έχουν πολλαπλασιαστεί.

Είναι διαφορετικό όμως να υποστηρίξει δημόσια, πως είναι θέμα χρόνου να προκύψει μια πανδημία ο Χ ή Ψ άγνωστος στο ευρύ κοινό επιδημιολόγος με λέξεις ακαταλαβίστικες για το μέσο εγγράμματο "αναλφάβητο" και άλλο ο Μπιλ Γκέιτς. Αυτός είναι ο  λόγος που ο τελευταίο βρήκε τον μπελά του με τα στίφη των "ψεκασμένων".

Εξέλαβαν την πρόβλεψη ως μεθόδευση...

Οι προϋποθέσεις που συμβάλλουν στη δημιουργία κυμάτων πανδημίας έχουν να κάνουν με την αύξηση του πληθυσμού, την αστικοποίηση και τον όλο και μεγαλύτερο συγχρωτισμό άγριων ζώων με ζώα κτηνοτροφικών μονάδων.

Ο πληθυσμός του πλανήτη ο οποίος μετά από αιώνες το 1800 υπολογιζόταν περί το 1 δισ. και το 1940 έφτασε τα 2,5 δισ. σήμερα, 80 χρόνια αργότερα, έχει φτάσει τα 7,8 δισ. και το 2050 αναμένεται να πλησιάσει τα 10 δισ. ανθρώπους.

Επιπλέον ο πληθυσμός που διαβιεί σε αστικό περιβάλλον (πόλεις) το 1960 υπολογιζόταν σε 1 δισ. ανθρώπους έναντι 2 δισ. τα οποία ζούσαν σε αραιή διάταξη εκτός πόλεων.

Λίγο μετά το 2000 ο αστικός πληθυσμός ξεπέρασε τον πληθυσμό που ζούσε εκτός των πόλεων. Σήμερα ο αστικός πληθυσμός του πλανήτη ξεπερνά τα 4 δισ. άτομα, έναντι 3,4 δισ. των υπολοίπων.

Η αύξηση του πληθυσμού γενικότερα και του αστικού πληθυσμού ειδικότερα σημαίνει μεγαλύτερο συνωστισμό και συγχρωτισμό, ο οποίος εκτός των ψυχολογικών πιέσεων αυξάνει τη μετάδοση ιών και μικροβίων μεταξύ των οργανισμών.

Παράλληλα με την αύξηση του γενικού και του αστικού πληθυσμού έχουμε θεαματική βελτίωση των διατροφικών δυνατοτήτων. Η αύξηση της κατανάλωσης κρέατος σημαίνει και αύξηση του αριθμού των εκτρεφόμενων ζώων σε συνθήκες ασφυκτικού επίσης συγχρωτισμού, οι οποίες ευνοούν τη διάδοση ασθενειών.

Η αύξηση του πληθυσμού των εκτρεφόμενων ζώων σημαίνει και  αύξηση των καλλιεργειών που παράγουν τις απαραίτητες ζωοτροφές. Οι καλλιέργειες επεκτείνονται όλο και περισσότερο στις εναπομείνασες περιοχές του πλανήτη που βρήκε καταφύγιο η άγρια ζωή. Τα άγρια ζώα που φέρουν σπάνιους ιούς έρχονται όλο και πιο συχνά σε επαφή με ανθρώπους και ζώα που ζουν σε αυξημένες  πυκνότητες πληθυσμού.

Σπάνιοι ιοί και μικρόβια της άγριας πανίδας έρχονται σε επαφή συχνότερα με εκτρεφόμενα ζώα και ανθρώπους και μεταλλάσσονται διαρκώς.

Οι περισσότερες από αυτές τις μεταλλάξεις θα είναι ακίνδυνες αλλά κάποιες θα εξελίσσονται όλο και πιο συχνά σε επικίνδυνες πανδημίες, οι οποίες θα εξολοθρεύουν μεγάλους πληθυσμούς χοιροτροφικών και άλλων ζωικών μονάδων αλλά και… μονάδων διαβίωσης και αναπαραγωγής ανθρώπων όπως είναι οι πόλεις.

Υπό αυτές τις συνθήκες όπως αυτές που ζήσαμε τον τελευταίο χρόνο με την πανδημία "covid-19" θα είναι όλο και πιο συχνές στο άμεσο μέλλον και ενδεχομένως στο απώτερο όταν οι άνθρωποι θα ζουν σε αεροστεγείς θόλους στη γη και τα κοντινά ουράνια σώματα.

Η σπουδαιότερη είδηση του χρόνου που πέρασε ήταν η ταχύτητα με την οποία δημιουργήθηκαν τα εμβόλια που αντιμετωπίζουν την επιδημία. Ειδικά τα εμβόλια με βάση  mRNA δημιουργούν τις προϋποθέσεις επαναστατικών αλλαγών στην ανάπτυξη νέων εμβολίων και φαρμάκων όπως περίπου συνέβη πριν πολλές δεκαετίες με την ανακάλυψη της πενικιλίνης.

Ας μην υποτιμάμε την επιστημονική και πολιτική πρόοδο των ανθρώπινων κοινωνιών ειδικά των δυτικών δημοκρατιών με τις οικονομίες της αγοράς.

Πριν από 30-40 χρόνια οι απειλές που υπήρχαν  για το μέλλον ήταν  η όξινη βροχή που είχε αρχίσει να καταστρέφει τα δάση και η τρύπα του όζοντος. Εδώ και πολλά χρόνια με τις κατάλληλες επιστημονικές ανακαλύψεις και πολιτικές και οικονομικές προσαρμογές αμφότερα έχουν εξαλειφθεί.

Με αντίστοιχο τρόπο θα αντιμετωπιστούν τα σημερινά προβλήματα.

Αυτό που θα μείνει στο τέλος από το "Covid-19" είναι οι μέθοδοι ελέγχου της διασποράς, τις οποίες κάποια αυταρχικά καθεστώτα και ιδιωτικά μονοπώλια θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν. Οι θεσμοί των δημοκρατικών κοινωνιών θα πρέπει να προστατέψουν τους πολίτες από παρόμοιες αυθαιρεσίες…

Χρόνια Πολλά και καλή χρονιά!

2) Niall Fergouson: Γερμανία και  Γαλλία αποκλίνουν...

……..

Ερ: Ο Μπάιντεν θα διατηρήσει τη σκληρή γραμμή των ΗΠΑ έναντι των ευρωπαίων;

Απ: Ο Μπάιντεν δεν χρειάζεται πλέον να ασκήσει  τόσο μεγάλη πίεση, διότι και οι Ευρωπαίοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει ένας νέος "ψυχρός πόλεμος" στον οποίο δεν θέλουν να είναι στο πλευρό της Κίνας.

Επομένως, δεν θα πρέπει να είναι τόσο δύσκολο να πείσουμε την Ευρώπη να αποφύγει τις κινεζικές τεχνολογίες και τον νέο "Δρόμο του Μεταξιού".

Όλοι πρέπει να έχουν παρατηρήσει μέχρι τώρα ότι ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping ψάχνει για μια συστημική σύγκρουση με τη Δύση.

Πέρυσι, το καθεστώς του Πεκίνου αποκάλυψε το πραγματικό του πρόσωπο. Η επιθετική συμπεριφορά της Κίνας απέναντι στην Αυστραλία θα συσπειρώσει περαιτέρω τις χώρες της Δύσης. Ο Τραμπ είχε δίκιο με την πολιτική του έναντι της Κίνας.

Ερ: Στη Γερμανία, η κατάσταση είναι διαφορετική;

Απ: Ναι, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Γερμανοί θα ήθελαν να παραμείνουν ουδέτεροι στον νέο "ψυχρό πόλεμο". Νομίζω ότι αυτό είναι μια ψευδαίσθηση.

Η επόμενη γενιά πολιτικών ηγετών στη Γερμανία θα καταλάβει πως αυτή δεν είναι μια ρεαλιστική επιλογή. Η Γερμανία δεν μπορεί να παραμείνει ουδέτερη στον νέο ψυχρό πόλεμο.

Ερ: Έχει να κάνει και με την Angela Merkel, η οποία θέλει να παραιτηθεί το επόμενο έτος;

Απ: Δεν το πιστεύω, μέχρι να συμβεί πραγματικά. Το έχει ήδη ανακοινώσει και στη συνέχεια αποφάσισε διαφορετικά.

Το CDU έχει διαχειριστεί το ερώτημα ποιος ακολουθεί τη Μέρκελ, τόσο άσχημα, που κανείς δεν έχει ιδέα ποιος θα την διαδεχθεί.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι ποιος θα δίνει τον τόνο στην Ευρώπη στη μετά-Μέρκελ εποχή.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι θέλει να αναλάβει αυτόν τον ηγετικό ρόλο.

Ο Μακρόν έχει διακριθεί ως νέος ντε Γκωλ και η πολιτική απόσταση μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου διευρύνεται.

Ερ: Τι λες γι' αυτό;

Απ: Ο Μακρόν κήρυξε το ΝΑΤΟ εγκεφαλικά νεκρό.   Επιδιώκει φιλικές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Και χρησιμοποίησε τα επιχειρήματα του γκωλισμού για να απορρίψει τις ιδέες της Ομοσπονδιακής Υπουργού Άμυνας Annegret Kramp-Karrenbauer σχετικά με τη διατλαντική ασφάλεια.

Ο Μακρόν προσπαθεί να εξασφαλίσει την επανεκλογή του. Και αυτό θα είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για τον διάδοχο της Μέρκελ, διότι ο Γάλλος θέτει διαφορετικές στρατηγικές προτεραιότητες από το Βερολίνο…

Απόσπασμα από συνέντευξη του ιστορικού του Χάρβαρντ Niall Ferguson στην γερμανική Handeslblatt

3) e-EFKA - Ψηφιοποίηση του Χάους

Χρόνια πολλά κύριε Στούπα,

Μία προσωπική εμπειρία παρακάτω με τον ε-ΕΦΚΑ, προς δημοσίευση σε περίπτωση που βοηθήσει στη βελτίωση της εξυπηρέτησης και άλλων πολιτών.

Πριν από 2 μήνες περίπου γεννήσαμε το πρώτο μας παιδί. Με βάση την ηλεκτρονική διαδικασία όλα τα βήματα, από τη δήλωση γέννησης έως και την ασφάλιση του παιδιού στον ασφαλιστικό φορέα του ενός από των 2 γονιών, έγινε μέσα στο μαιευτήριο.

Εμείς επιλέξαμε να ασφαλιστεί ο μικρός κάτω από τη μητέρα του στο  ΕΦΚΑ μισθωτών (πρ. ΙΚΑ).

Σαν επόμενο βήμα, το ΙΚΑ απαιτεί ταυτοπρόσωπη παρουσία της μητέρας για να αιτηθεί το επίδομα λοχείας (ή παρουσία κάποιου με εξουσιοδότηση), καθώς δεν είναι αυτοματοποιημένη η διαδικασία αυτή.

Το πρώτο διαθέσιμο ραντεβού ήταν 2 εβδομάδες μετά στον ΕΦΚΑ (πρ. ΙΚΑ) Γλυφάδας, με βάση το ηλεκτρονικό ραντεβού, το οποίο κλείσαμε μετά από το insight γνωστών ότι πρέπει να μπούμε στις 06:00 το πρωί για να βρούμε διαθεσιμότητα στο σύστημα.

Όταν πήγα στο ραντεβού με την εξουσιοδότηση, με ενημέρωσαν ότι δεν βλέπουν στο σύστημα το παιδί να είναι ασφαλισμένο και θα έπρεπε πρώτα να το ασφαλίσω, άρα να κλείσω νέο ραντεβού με το Μητρώο, καθώς η εξυπηρέτηση γίνεται μόνο με ραντεβού εκεί (η απόσταση των 2 κυριών είναι 2 μέτρα, καθότι διπλανά γραφεία).

Στην ερώτηση για ποιο λόγο δεν το βλέπουν στο σύστημα, απάντηση καμία.

Στην ερώτηση προς το μητρώο τι χαρτιά χρειάζονται για να το ασφαλίσω, με ενημέρωσαν ότι θα χρειαστούν ένα χαρτί από τον ΕΦΚΑ!! (πρ. ΟΑΕΕ) ότι δεν είναι ασφαλισμένο το παιδί σε εμένα.

Πηγαίνοντας στον ΕΦΚΑ (πρ. ΟΑΕΕ) στο υποκατάστημα μόνο που ανήκω με βάση την έδρα της επιχείρησής μου (30 km μακριά από την οικεία μου, όπου είναι ασφαλισμένη η γυναίκα μου, με βάση την οικεία μας) μετά από 2 εβδομάδες το ραντεβού, με ενημέρωσαν ότι βλέπουν κανονικά το παιδί ασφαλισμένο και δεν καταλαβαίνουν γιατί χρειάζεται ο έτερος ΕΦΚΑ αυτό το χαρτί.

Αφού πήρα και αυτό το χαρτί, επέστρεψα στον ΕΦΚΑ (ΙΚΑ) της Γλυφάδας για να ολοκληρώσω τη διαδικασία.

Δυστυχώς όμως, ούτε τότε ήταν εφικτό, καθώς με ενημέρωσαν ότι δεν μπορούσαν να με δεχθούν, καθώς θα πρέπει να κλείσω νέο ραντεβού. Πρώτα θα πρέπει να κλείσω με το Μητρώο και μετά ξεχωριστά ραντεβού με τις Παροχές, καθώς δεν εξυπηρετούν εκτός ηλ. ραντεβού.

Επιστρέφοντας στο σπίτι, σχεδόν 1,5 μήνα μετά και 5 επισκέψεις σε ΙΚΑ/ΕΦΚΑ, βλέπω ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να κλείσω ραντεβού με το Μητρώο, καθώς το αίτημά μου διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά από τους υπαλλήλους.

2 μήνες μετά, κανείς από το Μητρώο στη Γλυφάδα δεν έχει προχωρήσει το αίτημά μου και μετά από επικοινωνία με τον Διευθυντή του ΕΦΚΑ Γλυφάδας, η απάντηση του ήταν ότι δεν προβλέπεται εξυπηρέτηση εκτός ραντεβού και οι εναλλακτικές μου είναι 3.

- να κλείσω 2 ξεχωριστά ραντεβού με το Μητρώο και μετά με τις παροχές (υπενθύμιση το Μητρώο δεν κλείνει ραντεβού)

- να προχωρήσω ηλεκτρονικά με το Μητρώο, αλλά μου είπε ότι έχουν μια στοίβα υποθέσεις και δεν προβλέπεται σύντομα να προχωρήσει

- να επικοινωνήσω με τον υπουργό για τα παράπονά μου.

Τα παραπάνω, προς υπενθύμιση, αφορούν διαδικασία που πρέπει να τρέξει νεαρή μητέρα μόλις έχει γεννήσει. Η  προθεσμία για όλη τη διαδικασία είναι 3 μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού, άρα υπάρχει ακόμα ελπίδα.

Με εκτίμηση

Δ. Τσουκαλάς

kosta.stoupas@capital.gr

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου