Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020

Αντιδράσεις στο νέο διάταγμα για τα σχολεία./Αγανάκτηση πολιτών για τα μέτρα της κυβέρνησης – «Θα μας τρελάνουν…»

 Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας για τον τρόπο που θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία μετά τις διακοπές των γιορτών με βάση το τελευταίο διάταγμα που εξέδωσε ο υπουργός Υγείας.  

Από την πλευρά τους, οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν με έντονο προβληματισμό το γεγονός ότι εξαιρούνται από την τηλεργασία, η οποία προβλέπεται για την υπόλοιπη Δημόσια Υπηρεσία, εφόσον, μάλιστα, η εκπαίδευση μπορεί να γίνει από το σπίτι. Παράλληλα οι καθηγητές εκφράζουν φόβους για την επιμονή να διεξαχθούν οι εξετάσεις ανά τετράμηνο, ενώ οι δάσκαλοι για το διαχωρισμό της Προδημοτικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Όπως σχολίασε στον «Φ» ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Θέμης Πολυβίου, «δεν γίνεται να εκδίδεται διάταγμα από τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών, για κατ’ οίκον εργασία και παραμονή του 50% των δημοσίων υπαλλήλων στο σπίτι, δημιουργώντας και ταλαιπωρία στους πολίτες και την ίδια στιγμή να ζητείται από τους εκπαιδευτικούς να βρίσκονται στα σχολεία. Να πηγαίνουν κάποιοι από τη μια επαρχία στην άλλη. Εμείς, δεν λέμε να μην πάνε οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία, αλλά να γίνεται εκ περιτροπής τουλάχιστον για κάποιους. Ιδίως στα γυμνάσια που υπάρχουν προβλήματα με τις εγκαταστάσεις».

Υπογράμμισε παράλληλα, ότι πρέπει να διευθετηθεί το ζήτημα των εξετάσεων ανά τετράμηνο. Εξάλλου, είπε, είναι ξεκάθαρη η επιθυμία εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών να αναβληθεί η εν λόγω αξιολόγηση. Τόνισε, επίσης, την ανάγκη να ξεκινήσουν rapit τεστ στα σχολεία καθώς και να δοθεί προτεραιότητα στον εκπαιδευτικό κόσμο σχετικά με τους εμβολιασμούς.

philenews.com

Αγανάκτηση πολιτών για τα μέτρα της κυβέρνησης – «Θα μας τρελάνουν…»


Οι απόψεις των πολιτών διίστανται όσον αφορά τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Βρεθήκαμε στη λαϊκή αγορά του ΟΧΙ, στη Λευκωσία και, όπως και σε προηγούμενα γκάλοπ, διαπιστώσαμε ότι μεγάλο μέρος του κόσμου θεωρεί ότι αυστηρότερα μέτρα ή ακόμη και ολικό lockdown έπρεπε να αποφασιστούν νωρίτερα, ώστε οι γιορτές να γίνουν σε πιο φυσιολογικά πλαίσια.

Πολλοί πολίτες εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι εδώ και τόσους μήνες λαμβάνονται μέτρα τα οποία δεν έχουν βοηθήσει στην καταπολέμηση της πανδημίας. Καταλαβαίνουμε ότι ο κόσμος δεν έχει πρόβλημα να εφαρμόζει τα μέτρα, αλλά θέλει και επιμένει σε μέτρα που θα αποφέρουν αποτέλεσμα.

«Θα μας τρελάνουν», είπε χαρακτηριστικά ένας συνταξιούχος, ο οποίος παραπονέθηκε λόγω του ότι είναι αναγκασμένος να περάσει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς μόνο με το ένα παιδί του και την πρώτη μέρα του χρόνου μόνος. Πρόσθεσε ότι τα μέτρα αναγκάζουν τις οικογένειες να χωριστούν.

«Κλείστε μας μέσα να περάσει το κακό», τόνισε μια γυναίκα, η οποία ήταν κάθετη στην άποψη ότι έπρεπε να γινόταν γενικευμένο lockdown πριν τον Δεκέμβρη. Μια αναμενόμενη ερώτηση τέθηκε από έναν πολίτη, ο οποίος αναρωτήθηκε για ποιο λόγο δεν μπορούμε να επισκεφθούμε ένα φίλο, αφού μπορούμε να πάμε μαζί του σε μια υπεραγορά ή ένα κατάστημα.

Συνέχισε λέγοντας ότι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στην τήρηση των μέτρων και δεν είναι δυνατόν να υπάρχει τόσο μεγάλος συνωστισμός σε πολυκαταστήματα, υπεραγορές, και την ίδια ώρα να εξαγγέλλεται απαγόρευση ατόμων σε άλλες οικίες. Ένας άλλος πολίτης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα χωρίς προγραμματισμό και χωρίς να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και τη λύση του προβλήματος.

Υπήρξε και περίπτωση ατόμου που «έριξε την μπάλα» στους νέους, ισχυριζόμενος ότι έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης λόγω των μεγάλων συναθροίσεων που προγραμμάτιζαν. Όσον αφορά τα πλάνα των πολιτών για την Πρωτοχρονιά, άλλαξαν και συγκεκριμένα φάνηκε η δυσαρέσκεια σε πολλούς από αυτούς για την απαγόρευση ατόμων σε οικίες πέραν των μόνιμα σε αυτές διαμενόντων, αφού πολλές οικογένειες θα χωριστούν. «Εμείς προγραμματίσαμε άλλοι μας τα χαλάσανε», ανέφερε μια γυναίκα εξοργισμένη.

Η συγκεκριμένη τόνισε ότι όλοι προγραμμάτισαν κάτι με τα άτομα που δικαιούνταν και τώρα ακύρωσαν τα πάντα.

dialogos.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου