Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

Νέο διάταγμα και… ο καθένας σπίτι του – Τι απαντά το Υπ. Υγείας στις επικρίσεις./Τι ισχύει για ρεβεγιόν και Πρωτοχρονιά σε ξενοδοχεία με βάση τα νέα μέτρα.

 

Με χθεσινό διάταγμα, άμεσης ισχύος, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την απαγόρευση μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, της παρουσίας ατόμων σε οικίες πέραν των μόνιμα διαμενόντων.

Επιβάλλει επίσης την τηλεργασία για το δημόσιο/ευρύτερο δημόσιο τομέα και συστήνει στον ιδιωτικό τομέα, όπως όπου είναι εφικτό, να δοθούν διευκολύνσεις για κατ’ οίκον τηλεργασία.

Εξαίρεση για την παρουσία ατόμων σε οικίες δόθηκε για την 31η Δεκεμβρίου, όπου θα επιτρέπεται η παρουσία πέραν των μόνιμα διαμενόντων σε οικία, νοουμένου ότι προέρχονται μόνο από δύο οικογένειες και νοουμένου ότι ο συνολικός αριθμός των ατόμων δεν υπερβαίνει τα 10 πρόσωπα, περιλαμβανομένων και των ανήλικων.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο, τα πιο πάνω μέτρα λήφθηκαν λόγω της άσχημης επιδημιολογικής εικόνας που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα. Το Υπουργείο ρυθμίζει εξαιρέσεις για την παρουσία μη μόνιμα διαμενόντων σε οικίες για σκοπούς φύλαξης ανηλίκων και ατόμων με αναπηρία και για σκοπούς υποβοήθησης προσώπων που αδυνατούν να αυτο-εξυπηρετηθούν (χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, φροντίδα ατόμων, προμήθεια τροφίμων κ.ο.κ.).

Παράλληλα, για σκοπούς αποσυμφόρησης και περιορισμού της πιθανότητας μετάδοσης του ιού σε εργασιακούς χώρους, από σήμερα και μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2021, ο κρατικός και ευρύτερος κρατικός τομέας εργάζονται με το απαραίτητο προσωπικό ασφαλείας στα γραφεία για διαχείριση επειγόντων θεμάτων και εξυπηρέτηση πολιτών για κάλυψη έκτακτων αναγκών. Το προσωπικό που θα αποδεσμευτεί θα παραμείνει στην οικία του προκειμένου να εργάζεται με τη μέθοδο της τηλεργασίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, διερωτάται σε ανάρτησή του στο Twitter «με ποια λογική αποφασίστηκαν τα σημερινά μέτρα» και τα χαρακτηρίζει ως προχειρότητες και σπασμωδικές αντιδράσεις. Τονίζει δε, ότι «όταν έπρεπε να γίνει έγκαιρος σχεδιασμός δεν έγινε».

Το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι οι πολίτες, που όλη αυτή την περίοδο υπομένουν τον περιορισμό των διακαιωμάτων τους, αναμένουν εξηγήσεις. Διερωτώνται, σημειώνει, «πότε η επιστημονική επιτροπή συνεδρίασε και εισηγήθηκε τα νέα μέτρα αλλά και ποια είναι η λογική αυτών των μέτρων; Πώς γίνεται να επιτρέπονται μπουλούκια κόσμου στις εμπορικές οδούς ή μεγάλη συγκέντρωση σε υπεραγορές αλλά να μην επιτρέπεται να συγκεντρωθούν σε σπίτι 10 άτομα από τρεις διαφορετικές οικογένειες και να απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις πέραν των δύο προσώπων σε ανοιχτούς χώρους;»

Πώς απαντά το Υπουργείο Υγείας στις επικρίσεις

Τα χθεσινά μέτρα που ανακοινώθηκαν για τις κοινωνικές συναθροίσεις σε οικίες είναι μια ύστατη προσπάθεια για να ελεγχθεί η διασπορά του κορωνοϊού ανέφερε η Διευθύντρια του Γραφείου του Υπουργού Υγείας Αναστασία Ανθούση.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ είπε ότι όσο επώδυνη και όχι ευχάριστη είναι αυτή η επιλογή, ήταν η πιο εύκολη λύση τη δεδομένη στιγμή γιατί όπως είπε τις τελευταίες μέρες παρατηρήθηκε μη τήρηση των μέτρων. Επίσης είπε ότι έχει παρερμηνευθεί η επιλογή των 10 ατόμων σε οικίες, λέγοντας ότι πρέπει να είναι σταθερά τα ίδια άτομα. Δυστυχώς σημείωσε, παρατηρήθηκε το φαινόμενο να συναθροίζονται διαφορετικά άτομα κάθε φορά.

Όπως είπε από τις ιχνηλατήσεις διαφάνηκε ότι ήταν περισσότερες οι συναθροίσεις, δηλαδή σε κάποιες περιπτώσεις συγκεντρώνονταν 10 διαφορετικά άτομα το πρωί, άλλα 10 το μεσημέρι και άλλα 10 το βράδυ στην ίδια οικία. Την ίδια ώρα, η κ. Ανθούση είπε ότι τα πολυκαταστήματα οφείλουν να έχουν τήρηση μέτρων και μέγιστο αριθμό ατόμων με βάση τα τετραγωνικά. Επιβάλλεται σημείωσε, η χρήση μάσκας από τους καταναλωτές, προσθέτοντας δεν πρέπει να κάθονται πολλές ώρες στον ίδιο χώρο.

Παράλληλα είπε ότι το Υπουργείο Υγείας είναι σε συνεννόηση με την αστυνομία για να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και σε ξενοδοχεία για τα ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς. Πρόσθεσε ότι ο μέγιστος αριθμός ατόμων είναι μέχρι τα 75 άτομα και σημείωσε ότι δεν μπορούν να παρευρεθούν άλλα άτομα εκτός από όσους θα διανυκτερεύσουν. Για τα εμβόλια, η κ. Ανθούση είπε ότι παραλήφθηκαν χθες 8,675 δόσεις εμβολίων, λέγοντας ότι συνεχίζονται και σήμερα οι εμβολιασμοί σε οίκους ευγηρίας και στο προσωπικό των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Πρόσθεσε ότι οι παραδόσεις των δόσεων θα γίνονται σε εβδομαδιαία βάση. Επίσης είπε ότι γίνεται ο κατάλληλος προγραμματισμός προκειμένου μετά την ημέρα των Φώτων να ανοίξει η πλατφόρμα για να μπορούν να αρχίσουν να εμβολιάζονται και τα άτομα άνω των 80 ετών.

Η θέση από πλευράς επιδημιολογικής ομάδας

Η απόφαση για τις κοινωνικές συναθροίσεις σε οικίες ήταν μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας η οποία συζητήθηκε με τα μέλη της επιστημονικής ομάδας με ηλεκτρονική αλληλογραφία ανέφερε το μέλος της Επιστημονικής Ομάδας, Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Λοιμωξιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου Μαρία Κολιού.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ είπε ότι πρέπει να υπάρχουν περισσότεροι περιορισμοί και επαφές κυρίως με άτομα που δεν είχαμε έρθει σε επαφή τον τελευταίο καιρό. Πρόσθεσε ότι το παιχνίδι δεν χάνεται γιατί υπάρχει το εμβόλιο, λέγοντας ότι θα λυθεί το πρόβλημα. Επίσης είπε ότι αν επιδεινωθεί και άλλο η κατάσταση μπορεί να είναι πιο δύσκολα τα πράγματα.

Η κ. Κολιού είπε ότι είναι χειρότερα τα πράγματα σε άλλες χώρες. Σημείωσε ότι στην Κύπρο υπάρχει χαμηλότερη θνησιμότητα αλλά τόνισε ότι όλα γίνονται με αιματηρές θυσίες. Υπέδειξε ότι ο μόνος τρόπος να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού, είναι η αποστασιοποίηση από αγαπημένα μας πρόσωπα και όχι μόνο.

Επίσης είπε ότι πρέπει να τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας στα καταστήματα λέγοντας ότι είναι σημαντικό να φοράνε τις μάσκες και να κρατάνε αποστάσεις. Την ίδια ώρα, χαρακτήρισε άσχημο το φαινόμενο των μαζικών συναθροίσεων που παρατηρήθηκε τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Για τα εμβόλια, η Μαρία Κολιού είπε ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος του 60% του εμβολιασμού αλλά σημείωσε ότι αυτό θα εξαρτηθεί και από την ανταπόκριση του κόσμου. Επίσης εξέφρασε την απογοήτευσή της για την καχυποψία και τον αρνητισμό που υπάρχει γύρω από το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Όπως είπε, οι αρνητές πάντοτε υπήρχαν από τον καιρό που εμφανίστηκαν τα εμβόλια.

«Πληρώνουμε την ατολμία να ληφθούν από νωρίς στοχευμένα και ουσιαστικά μέτρα»

Χάθηκε η μπάλα ανέφερε χαρακτηριστικά ο πνευμονολόγος Χάρης Αρμεύτης, σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού. Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ είπε ότι είναι δικαιολογημένη η αντίδραση του κόσμου, λέγοντας ότι η διαχείριση της πανδημίας στην Κύπρο είναι απογοητευτική.
Όπως είπε πληρώνουμε την ατολμία να ληφθούν από νωρίς στοχευμένα και ουσιαστικά μέτρα. Πρόσθεσε ότι χρειαζόταν τον Νοέμβριο να γινόταν ένα ολικό lockdown στα πρότυπα του πρώτου ή να γίνονταν μαζικά rapid test σε όλο τον πληθυσμό και να διαχωριστούν τα θετικά κρούσματα. Για τους αρνητές, είπε ότι είναι χάσιμο χρόνου να μπαίνουν στη διαδικασία να τους αλλάξουν γνώμη.
Όπως είπε, πρόκειται για θανατηφόρο ιό και όποιος δεν το αντιλαμβάνεται είναι εκτός πραγματικότητας. Για τους εμβολιασμούς, ο Χάρης Αρμεύτης εξέφρασε την άποψη ότι ούτε σε ένα χρόνο δε θα μπορέσει να εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού. Πρόσθεσε ότι η μοναδική στρατηγική είναι να εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού σε 4 μήνες, δηλαδή να εμβολιάζονται περίπου 10-20 χιλιάδες την ημέρα.
Επίσης είπε ότι το κράτος θα μπορούσε να αγοράσει και από άλλες χώρες τον αριθμό των εμβολίων που χρειάζεται για να γίνει μια σωστή εκστρατεία εμβολιασμού. Παράλληλα, είπε ότι ο αριθμός των πνευμονολόγων που υπάρχει δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες στα δημόσια νοσηλευτήρια εξαιτίας των αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού.
Σημείωσε ότι τη δεδομένη στιγμή υπάρχουν 22 πνευμονολόγοι που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αλλά όπως είπε δεν φτάνει ο αριθμός. Την ίδια ώρα, ο κ. Αρμεύτης τόνισε ότι οι πνευμονολόγοι είναι απογοητευμένοι από τα όσα ακούγονται ότι δεν ανταποκρίνονται και δεν προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
Υπέδειξε ότι πρέπει να γίνει οργανωμένη προσπάθεια και να επιστρατευτούν και άλλες ειδικότητες όπως γίνεται και σε άλλες χώρες. Παράλληλα, ο Χάρης Αρμεύτης είπε ότι οι μισοί ασθενείς με κορωνοϊό που μπαίνουν στον αναπνευστήρα, δυστυχώς δεν τα καταφέρνουν.

Ειρηναίος Πίττας – Astra.

dialogos.com.cy

Τι ισχύει για ρεβεγιόν και Πρωτοχρονιά σε ξενοδοχεία με βάση τα νέα μέτρα.

(ΣΧΟΛΙΟ : Σε αντίθεση με την Ελλάδα που απαγορεύονται τα ρεβεγιόν στα εστιατόρια των ξενοδοχείων και το φαγητό πάει με ρουμ-σέρβις στο δωμάτιο.)

  Διευκρινίσεις αναφορικά με το τι ισχύει σε ξενοδοχεία για την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς και τη μέρα ζητεί αρκετός κόσμος ο οποίος επέλεξε να διαμείνει σε ορεινά ή παραθαλάσσια θέρετρα για το τριήμερο.Το Υπουργείο Υγείας λοιπόν προχωρεί στις ακόλουθες διευκρινίσεις:

Στους χώρους εστίασης των ξενοδοχείων στις 31 Δεκεμβρίου

-Εξυπηρετούνται μόνο οι διαμένοντες εκεί

- Επιτρέπονται συνολικά μέχρι 75 άτομα (εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους) καθήμενοι έξι άτομα ανά τραπέζι τηρουμένου του μέτρου των 2 τ.μ. σε εξωτερικό χώρο και 3 τ.μ. σε εσωτερικό μέχρι τις 11 το βράδυ. Ακόμα δηλαδή και 300 άτομα να διαμένουν σε ένα ξενοδοχείο, μέχρι 75 άτομα μπορούν να παρευρεθούν σε δείπνο, εκτός εάν το ξενοδοχείο μπορεί να χωρίσει τους καλεσμένους του σε ομάδες που θα προσέρχονται σε διαφορετικές ώρες, διασφαλίζοντας ότι δεν θα υπάρχει συγχρωτισμός κατά την είσοδο/έξοδό τους. Εννοείται ότι πρέπει η διαδικασία να ολοκληρωθεί μέχρι τις 11 το βράδυ.

Πρωτοχρονιά

Την 1η Ιανουαρίου, ισχύει ότι μπορούν να εξυπηρετούν τα άτομα που διαμένουν στα καταλύματά τους, μέχρι τις 9 το βράδυ, με τους μέγιστους αριθμούς που καθορίζονται και τηρουμένων όλων των άλλων μέτρων.

*Εικόνα Αρχείου.

sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου