Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020

Στο Λονδίνο ρωτάνε για τη μυστηριώδη Palantir και τα δεδομένα πολιτών,στην Αθήνα κάνουν πως δεν ακούν.

 Πολλά περίεργα συμβαίνουν στη χώρα με αφορμή και δικαιολογία τη πανδημία του κορονοϊού. Περίεργο -τουλάχιστον- που η κυβέρνηση με απλοχεριά αλλά και παντελή αδιαφορία για την κριτική μοιράζει αφειδώς εκατομμύρια ευρώ στα ΜΜΕ ,για να “παίζουν” κοινωνικά σποτ! Σημαντική λεπτομέρεια: με βάση το νόμο πρέπει να τα προβάλουν δωρεάν. Αλλά είπαμε…Πολλά τα περίεργα.

Ένα απ΄ αυτά είναι και η συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την αμερικανική εταιρεία Palantir Technologies, στην αρχή της πανδημίας.

Η συγκεκριμένη εταιρία, είναι από τις μεγαλύτερες του πλανήτη σε θέματα ….εξαγωγής Μεγάλων Δεδομένων (Big Data). Είναι μέτοχος του Facebook, είναι η εταιρία που μαζί με την Cambridge Analytica, εργάστηκαν για το Brexit και για την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ (2016). Είναι δηλαδή εταιρία που διερευνά τις διαθέσεις, τις τάσεις, τις προτιμήσεις, τις αγορές, των κοινωνιών πλανητικά, μέσω των στοιχείων  των social media (Μεγάλα Δεδομένα). Μπορούν τεχνολογικά να συνδυάσουν δισεκατομμύρια στοιχεία (data) σε μικρό χρόνο. Άρα μπορούν και να επηρεάσουν την συμπεριφορά εκατομμυρίων ανθρώπων.  Ο Σπύρος Σουρμελίδης είχε γράφει αναλυτικά για το ζήτημα αυτό…

Όπως όλα τα περίεργα που συμβαίνουν , η κυβέρνηση τα αντιμετωπίζει με το γνωστό τρόπο: γελάκια, ειρωνείες και διαβεβαιώσεις ότι “δεν τρέχει τίποτα” και ότι όλα “είναι υπερβολές”. Κάπως έτσι αντιμετωπίστηκαν και τα ελληνοτουρκικά στην αρχή της θητείας της κυβέρνησης και τώρα ζούμε τα αποτελέσματα…

Το κακό για τους πολυσπουδαγμένους στο εξωτερικό “συμβούλους” και παρατρεχάμενους, είναι ότι την Palantir  Technologies, την “ξεφωνίζουν” κι αλλού. Στη Βρετανία για παράδειγμα.

Το OpenDemocracy.net γράφει μεταξύ άλλων:

Ισχυρίστηκαν ότι ήταν μια βραχυπρόθεσμη, «έκτακτη ανάγκη»,απάντηση στην κρίση COVID. Τον Μάρτιο, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε μια τεράστια συμφωνία δεδομένων NHS με ιδιωτικές εταιρείες τεχνολογίας. Οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια «άνευ προηγουμένου» μεταφορά προσωπικών πληροφοριών για την υγεία των πολιτών σε αμφιλεγόμενες ιδιωτικές εταιρείες όπως τη Palantir: μια εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης που ιδρύθηκε από έναν δισεκατομμυριούχο που υποστηρίζει τον Τραμπ.
Κατά τη διάρκεια μηνών που ακολούθησαν τη νομική αλληλογραφία, η κυβέρνηση μας διαβεβαίωσε ότι αυτό το «COVID datastore» θα χρησιμοποιθεί μέχρι το τέλος της πανδημίας και τα δεδομένα του θα καταστραφούν. Μας διαβεβαίωσαν επίσης ότι οποιαδήποτε επέκταση θα πραγματοποιηθεί με δημόσιο διαγωνισμό, στον οποίο οι φορολογούμενοι θα μπορούσαν να δουν και να συζητήσουν τα ζητήματα που διακυβεύονται.

Όλα αυτά αποδείχθηκαν πλέον ψευδή. Σήμερα μπορούμε να αποκαλύψουμε ότι ακριβώς καθώς ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ προαναγγέλλει το νέο εμβόλιο και λέγοντας στους Βρετανούς ότι η ζωή θα «επανέλθει στο φυσιολογικό» από το Πάσχα, η κυβέρνησή του υπέγραψε σιωπηλά μια προσοδοφόρα συμφωνία με την Palantir, αξίας 23 εκατομμυρίων λιρών, για να “τρέξει” ένα τεράστιο κέντρο δεδομένων υγείας για δύο χρόνια. Η σύμβαση, που ανατέθηκε στις 11 Δεκεμβρίου, ανοίγει το δρόμο για την Palantir να διαδραματίσει σημαντικό, μακροπρόθεσμο ρόλο στο NHS πέρα ​​από τον COVID .

Δεν είναι ακόμη σαφές σε ποια ακριβώς δεδομένα έχει δοθεί πρόσβαση στην Palantir: ο κατάλογος των δεδομένων NHS στα οποία θα βασιστεί η εταιρεία έχει διαγραφεί από τη σύμβαση. Αυτό που είναι σαφές, ωστόσο, είναι ότι η κυβέρνηση υπέγραψε σκόπιμα αυτήν τη συμφωνία στα “μουλωχτά” – γνωρίζοντας ότι θα ήταν αμφιλεγόμενη”.

Είναι προφανές ότι στη Βρετανία δεν υπάρχει καμία απολύτως εμπιστοσύνη για το ρόλο της Palantir. Όσο για την Ελλάδα; Ας μην αρκεστούμε στα “γελάκια” και στις διαβεβαιώσεις ότι αυτά είναι “υπερβολές”, γιατί όταν θα καταλάβουμε ότι πιθανόν λένε ψέματα, θα ΄ναι πολύ αργά.

Να υπενθυμίσουμε το εξώφυλλο του Economist – ο οποίος δεν είναι …κομμουνιστικών πεποιθήσεων ως γνωστόν- μόλις είχε ξεκινήσει η πανδημία στην Ευρώπη.

militaire.gr

1 σχόλιο: