Σάββατο, 29 Φεβρουαρίου 2020

Συνεχίζεται η εισροή μεταναστών στον Έβρο - Ολομέτωπες συγκρούσεις με την αστυνομία.

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η ένταση στη μεθόριο του Έβρου με εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες να επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα και τις ενισχυμένες δυνάμεις της αστυνομίας και της συνοριοφυλακής να προσπαθούν να τους αποτρέψουν.


Δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.  καταφθάνουν από την Παρασκευή το απόγευμα στη μεθόριο του Έβρου προς ενίσχυση της συνοριοφυλακής ενώ από την τουρκική πλευρά των συνόρων εξακολουθούν να συρρέουν ομάδες μεταναστών/προσφύγων με την προσδοκία να περάσουν στην Ελλάδα.
Οι μετανάστες που βρίσκονται στο «σημείο μηδέν», μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής πλευράς, ανέρχονται πλέον σε περίπου δύο χιλιάδες. Όπως μεταδίδεται, πολλοί από αυτούς επιτίθενται κατά των ελληνικών δυνάμεων που έχουν συνταχθεί εκεί πετώντας και ξύλα και πέτρες και εξαπολύοντας υβριστικά συνθήματα.
Οι αστυνομικές ενισχύσεις αναπτύσσονται κυρίως στο βόρειο τμήμα του Έβρου, απ’ όπου την Παρασκευή επιχειρήθηκε «εισβολή» ενώ κατά μήκος της όχθης του ποταμού περιπολούν και δυνάμεις του στρατού.
Αρκετές ήταν το βράδυ και οι αναφορές για πυροβολισμούς από την τουρκική πλευρά των συνόρων στον αέρα, ως αποτρεπτικό μέσο επιστροφής των μεταναστών/προσφύγων.
Κάποιες προσπάθειες τη νύχτα ομάδων μεταναστών/προσφύγων να περάσουν στο ελληνικό έδαφος αναχαιτίστηκαν από τις δυνάμεις φρούρησης που σε μια περίπτωση έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών. Μεμονωμένα άτομα πάντως εθεάθησαν το πρωί να κινούνται πεζή σε χωράφια της ελληνικής πλευράς.
Όπως ανακοίνωσε το Σάββατο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μέχρι στιγμής, έχει αποτραπεί η είσοδος 4.000 μεταναστών, ενώ 66 μετανάστες που κατάφεραν να περάσουν παράνομα τα ελληνικά σύνορα, κρατούνταιAP 20060296434412
«Οι 66 αυτοί μετανάστες δεν έχουν καμία σχέση με την Ιντλίμπ» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. AP 20060297282985

Με το φως της ημέρας έγιναν αντιληπτοί να κινούνται προς τα σύνορα εκατοντάδες μετανάστες-πρόσφυγες, και ανενόχλητοι από τις δυνάμεις ασφαλείας της γείτονος, να προσεγγίζουν, με μεταφορικά μέσα και πεζή, τα σύνορα του Έβρου για να καταλήξουν εγκλωβισμένοι πίσω από έναν συρμάτινο φράχτη ή να καθηλωθούν στην τουρκική όχθη του Έβρου.

Με τη βοήθεια της Τουρκίας. 

Σύμφωνα με μαρτυρίες των ίδιων των μεταναστών σε διάφορα ΜΜΕ, οι μετανάστες έφτασαν στον Έβρο με μέσα μεταφοράς που προσέφερε δωρεάν ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν προκειμένου να διευκολυνθεί η μετάβασή τους. 
Ο εντοπισμός τους από τις περιπόλους Ελλήνων συνοριοφυλάκων ανδρών της
FRONTEX και στρατιωτικών με τη συνδρομή και ελικοπτέρων και στη διάρκεια της νύχτας με τη χρήση θερμικών καμερών από ξηράς και από τους αυξημένους ελέγχους του Λιμενικού Σώματος, στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, αποτρέπει την είσοδό τους.

Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας οι επίδοξοι «εισβολείς» παρέμεναν στην τουρκική πλευρά της συνοριογραμμής, εκτεθειμένοι στην ισχυρή βροχόπτωση που σημειώθηκε στον Έβρο.

Παναγιωτόπουλος: Τα σύνορα πρέπει να φυλαχθούν.

«Η εντολή του πρωθυπουργού ήταν σαφής. Τα σύνορα πρέπει να φυλαχθούν», τόνισε το Σάββατο ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με αφορμή την τεταμένη κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ώρες στον Έβρο.
«Θεωρώ ότι τα σύνορα φυλάχθηκαν» δήλωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ έκανε λόγο για πολλά περιστατικά αποτροπής μεταναστών και προσφύγων να εισέλθουν στην χώρα μας από τον Έβρο.
Ανέφερε πως υπήρξαν συλλήψεις, δεν διευκρίνισε όμως το πόσες ήταν, και γνωστοποίησε πως όσοι συγκεντρώθηκαν στα σύνορα δεν είναι πρόσφυγες από την Ιντλίμπ. Όπως είπε, δεν θα προλάβαιναν να φτάσουν τόσο γρήγορα στην περιοχή.
cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου