Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Φεύγουν αύριο τα ΜΑΤ από τη Λέσβο - Έξαλλος ο Μητσοτάκης με Μουτζούρη και Βέρρο.

Με εντολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη αναχωρεί αύριο από τη Λέσβο μεγάλος αριθμός των ανδρών των ΜΑΤ! 

Επίσης  αύριο έχει προγραμματιστεί έκτακτη σύσκεψη Δημαρχων Β Αιγαιου και Περιφερειάρχη αύριο στην Αθηνα με τον Πρωθυπουργό.
Η συνάντηση όμως δεν θα γίνει σε καλό κλίμα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός είναι οργισμένος με τη στάση του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη και του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου.  Τους θεωρεί υπεύθυνους για το κλίμα έντασης και ότι αποτελούν το σημαντικότερο εμπόδιο για το σχεδιασμό της Κυβέρνησης. 
Επομένως η αυριανή συνάντηση μάλλον νόημα εκφοβισμού έχει...

Είναι αυτό που αναφέραμε λίγο νωρίτερα: η κυβέρνηση θα πει ή κλειστή δομή ή τίποτα!
lesvosnews.net

Γιατί αποχώρησαν τα ΜΑΤ από Καράβα και Διαβολόρεμα.

Τι σχεδιάζει η Κυβέρνηση.
Μετά από 48 ώρες έντασης, βίας και δεκάδες τραυματισμούς σήμερα το απόγευμα έγινε γνωστό ότι τα ΜΑΤ αποχωρούν από Καράβα και Διαβολόρεμα. Η αποχώρησή τους  προκάλεσε για πολλούς έκπληξη.  Αρχικά ειπώθηκε ότι είχαμε αλλαγή βάρδιας, μετά ότι υπάρχει αναδίπλωση. Τελικά η αποχώρηση των ΜΑΤ αποδείχθηκε ότι δεν αφορά αλλαγή βάρδιας αλλά... προσωρινή πολιτική κυβερνητική αναδίπλωση!
Η εικόνα των ανδρών των ΜΑΤ να υποχωρούν από τα μέτωπα και ο κόσμος να χειροκροτεί ή  να τραγουδά τον Εθνικό Ύμνο είναι αν μη τι άλλο μια μεγάλη νίκη του λεσβιακού λαού. Μάλιστα στο Διαβολόρεμα ανέλαβε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος να συνοδέψει τα ΜΑΤ στην έξοδο από την περιοχή....

Σύμφωνα με πληροφορίες η εντολή για αποχώρηση δόθηκε από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη μετά από επικοινωνία που είχε με τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη. Σήμερα το πρωί ο Βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου επικοινώνησε με τον Υπουργό Επικρατείας σε μια ύστατη προσπάθεια να υπάρξει εκτόνωση. Επικοινωνία με τον Υπουργό Επικρατείας είχε και ο  Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης. Κοινή επιθυμία όλων ήταν να ανοίξει ξανά ο διάλογος. Και όπως όλα δείχνουν σύντομα θα ανοίξει μια γέφυρα διαλόγου.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ενημερώθηκε για το μέγεθος των αντιδράσεων ιδιαίτερα στη Λέσβο και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις των ΜΑΤ.  Παράλληλα ο μεγάλος αριθμός με τραυματίες αστυνομικούς (43 άτομα σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την Αστυνομική Δ/νση Λέσβου) και οι ανάγκες για ακόμη μεγαλύτερες δυνάμεις στη Λέσβο αποτέλεσαν για τον Υπουργό ένα πρόσθετο λόγο ώστε να οδηγηθεί στην απόφαση της αποχώρησης των ΜΑΤ από τα μέτωπα. Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν και οι εκτιμήσεις ότι ο "πόλεμος" με τις αστυνομικές δυνάμεις σε περιβάλλον μη γνώριμο (βουνά, δάση) εμπεριέχει περισσότερους κινδύνους. Το "ατύχημα" τρομάζει κάθε Κυβέρνηση!  Επίσης εκτιμήθηκε ότι στον αρχικό σχεδιασμό έγινε λάθος να υπάρχουν δύο μέτωπα συγκρούσεων σε Καράβα και Διαβολόρεμα. Κάτι τέτοιο θεωρήθηκε μεγάλη σπατάλη δυνάμεων για την Αστυνομία. Στον εκ νέου σχεδιασμό σύμφωνα με εκτιμήσεις ο βασικός πυρήνας των αστυνομικών δυνάμεων θα είναι μόνο σε ένα μέτωπο - στο δρόμο του Μανταμάδου προς Καράβα - και όχι στο Διαβολόρεμα καθώς θεωρούν περισσότερο διαχειρίσιμο και λειτουργικό αυτό το μέτωπο.
Κυβερνητικά στελέχη πάντως επιμένουν ότι ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης δεν αλλάζει καθώς θεωρούν ότι η δημιουργία της κλειστής δομής είναι μονόδρομος. Παραμένουν στο "δόγμα" ή κλειστή δομή ή τίποτα! 
Οι δηλώσεις του Υπουργού Μεταναστεύσεης που αποτέλεσαν προάγγελο της αποχώρησης. 
Την ευχή τις επόμενες ώρες να επικρατήσει η ηρεμία και η σύνεση στα νησιά του βόρειου Αιγαίου εξέφρασε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο κ. Μηταράκης χαρακτήρισε «δικαιολογημένη σε μεγάλο βαθμό τη δυσπιστία των νησιωτών» και ειρηνικές και απολύτως σεβαστές τις αντιδράσεις τους. «Δυστυχώς», όμως πρόσθεσε, «υπάρχουν μεμονωμένα γεγονότα, τα οποία αμαυρώνουν και την εικόνα των νησιών και δημιουργούν μια αυξητική ένταση, που πρέπει άμεσα εντός των επόμενων ωρών να περιοριστεί». Δήλωσε ακόμη ότι είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση «για να επέλθει ηρεμία στα νησιά».
Δήλωση Μαρίας Κομνηνάκα, βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ
Ο λαϊκός ξεσηκωμός στο Μανταμάδο και στη Λέσβο πριν από λίγες ώρες ανάγκασε τα ΜΑΤ της Κυβέρνησης να αποχωρήσουν από τα μπλόκα που είχαν φτιάξει στην Καράβα και στο Διαβολόρεμα. Ο λαϊκός ξεσηκωμός πρέπει να συνεχιστεί. Αυτή είναι η δύναμη που θα επιβάλει στην Κυβέρνηση να πάρει πίσω τα ΜΑΤ από τη Λέσβο και τα άλλα νησιά, καθώς και την επίταξη για τη δημιουργία κλειστών κέντρων φυλακών.


Δείτε βίντεο 
Ο Δήμαρχος οδηγεί τα ΜΑΤ προς την έξοδο με παρέμβασή του στο Διαβολόρεμα.
 
Ο Εθνικός Ύμνος κατά την αποχώρηση από το Διαβολόρεμα.
lesvosnews.net

Πρόσκληση Μητσοτάκη στους δημάρχους και στον Περιφερειάρχη για διάλογο.Πρόσκληση Μητσοτάκη στους δημάρχους και στον Περιφερειάρχη για διάλογο

Τους δημάρχους του Βορείου Αιγαίου καθώς και τον Περιφερειάρχη προσκάλεσε σε διάλογο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 5 το απόγευμα της Πέμπτης 27 Φεβρουαρίου.

Έσπασαν αυτοκίνητα και χτύπησαν πολίτες οι άνδρες των ΜΑΤ στην Παγανή.

Δεν υπάρχουν λέξεις για να περιγράψει κανείς το όργιο αστυνομικής ωμής βίας και καταστολής από τις ορδές των μεταφερόμενων από την Αθήνα ΜΑΤ. Σύμφωνα, αυτόπτες μάρτυρες, κατά την αποχώρηση τους από το Διαβολόρεμα και λίγο πριν τη Μυτιλήνη στο ύψος του Στρατοπέδου της Παγανής άρχιζαν να σπάνε αυτοκίνητα και να βρίζουν χυδαιότατα τους κατοίκους της Λέσβου με εκφράσεις του τύπου «Γαμώ την γκασμαδία σας, τουρκόσποροι» κ.α.Έσπασαν αυτοκίνητα και χτύπησαν πολίτες οι άνδρες των ΜΑΤ στην Παγανή
Ανάμεσα στα αυτοκίνητα που έσπασαν ήταν και αυτό του προέδρου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολου Βαλτά. Η μανία τους όμως δεν σταμάτησε εκεί αλλά μπήκαν μέσα στο Στρατόπεδο της Παγανής το οποίο χρησιμοποιούσαν σαν ορμητήριο προκειμένου να πραγματοποιούν τις επιθέσεις τους.
Πολίτες που μίλησαν στο «Ν» τόνισαν ότι θα καταθέσουν μήνυση εναντίον των απρόκλητων βιαιοπραγιών και της παράνομης δράσης των ανδρών των ΜΑΤ. Αρνητικά έχει σχολιαστεί και η παντελής απουσία των Εισαγγελικών Αρχών της Μυτιλήνης στα όσα συμβαίνουν από χτες στη Λέσβο με την ανεξέλεγκτη δράση των ομάδων αυτών που κατά τα άλλα ονομάζονται Μονάδες Αποκατάστασης Τάξης.

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του Στρατιωτικού Ιερέα πατρός Κομνηνού Βράνη που βρέθηκε στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου