Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Δραματικές πολιτικές εξελίξεις: Στις 25 Ιανουαρίου οι εκλογές.

ΣΧΟΛΙΟ : Eυχόμαστε να υπάρξει κλίμα νηφαλιότητος κατά την προεκλογική περίοδο,μακρυά από εντάσεις και πολώσεις.Οι ώρες που θα ακολουθήσουν μετά τη νέα συγκυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι οι τελευταία πράξη του δράματος για την Ελλάδα από τους δανειστές. Είναι οριστικό: Η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές μετά την αποτυχία συγκέντρωσης του αριθμού των 180 βουλευτών ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας.
Δραματικές πολιτικές εξελίξεις: Στις 25 Ιανουαρίου οι εκλογές
Μετά την απόφαση «κρίσιμων» βουλευτών όπως ο Βύρων Πολύδωρας, η Έλενα Κουντουρά, ο Πέτρος Τατσόπουλος, ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο Νίκος Τσούκαλης και η Νίκη Φούντα να ψηφίσουν παρών δεν εκλέγεται Πρόεδρος Δημοκρατίας και η κυβέρνηση πρέπει να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές.


Το αποτέλεσμα της τρίτης ψηφοφορίας για ανάδειξη Προέδρου Δημοκρατίας συνεπάγεται διάλυση της παρούσας Βουλής και εθνικές εκλογές.  Όπως αναμενόταν δεν επιτεύχθηκε η συναίνεση ούτε υπήρξε μεταστροφή βουλευτών με αποτέλεσμα ο κ. Σταύρος Δήμας να λάβει 168 ψήφους όπως και στην δεύτερη ψηφοφορία, δηλαδή 12 λιγότερες απ' όσες απαιτούνται για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Το αποτέλεσμα κρίθηκε στα πρώτα λεπτά της ανάγνωσης του ονομαστικού καταλόγου καθώς δεν μετακινήθηκε κανείς επιπλέον βουλευτής από τους 12 ανεξάρτητους, τους 12 των ΑΝΕΛ και τους 9 της ΔΗΜΑΡ.

Υπερ του κ. Δήμα ψήφισαν 155 κυβερνητικοί βουλευτές (128 ΝΔ και 27 ΠΑΣΟΚ) καθώς και οι 13 από τους συνολικά 25 ανεξάρτητους. Με τον τρόπο αυτό η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε χωρίς την παραμικρή έκπληξη και όπως είχε προεξοφληθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ανεξάρτητοι βουλευτές όπως οι Μίμης Ανδρουλάκης, Πάρις Μουτσινάς, Βύρων Πολύδωρας, Νίκη Φούντα, Πέτρος Τατσόπουλος και Βασίλης Καπερνάρος στην μεταστροφή των οποίων ήλπιζε το Μέγαρο Μαξίμου παρέμειναν στο «παρών». Από την άλλη οι: Κώστας Γιοβανόπουλος, Γιάννης Κουράκος, Γιώργος Κασαπίδης, Παναγιώτης Μελάς, Βασίλης Οικονόμου, Μίκα Ιατρίδη, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Στάθης Μπούκουρας, Σπύρος, Λυκούδης,  Γρηγόρης Ψαριανός, Κατερίνα Μάρκου, Χρήστος Αηδόνης και Γιώργος Νταβρής ήταν οι μόνοι εκτός κυβερνητικού στρατοπέδου που στήριξαν την υποψηφιότητα του κ. Δήμα.

Πλέον, σύμφωνα με το Σύνταγμα η Βουλή πρέπει να διαλυθεί εντός των επόμενων δέκα ημερών. Ωστόσο, το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα θα θυροκολληθεί πιθανότατα σήμερα ή αύριο και εκτός της διάλυσης του Σώματος θα προβλέπει και την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών στις 25 Ιανουαρίου ή την 1η Φεβρουαρίου.

Αμέσως μετά τις εκλογές η Βουλή συγκροτείται σε Σώμα και η πρώτη του υποχρέωση είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Στην πρώτη ψηφοφορία η εκλογή απαιτεί 180 ψήφους. Εάν δεν συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός τότε μετά από πέντε ημέρες η Ολομέλεια ξανασυνεδριάζει  για νέα ψηφοφορία όπου απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου δηλαδή 151 βουλευτές. Εάν και σε αυτή την περίπτωση διαπιστωθεί αδυναμία εκλογής τότε πραγματοποιείται ο τελικός των τελικών όπου προκρίνονται οι δύο επικρατέστερη της προηγούμενης ψηφοφορίας. Οποιος από τους δύο λάβει τις περισσότερες θετικές ψήφους εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πάντως, το Σύνταγμα δεν αναφέρει τι γίνεται σε περίπτωση που δεν υπάρχουν δύο υποψήφιοι. Πιθανότατα σε αυτή την περίπτωση προκρίνεται ο μοναδικός υποψήφιος ο οποίος και μπορεί να εκλεγεί με ελάχιστες ψήφους.http://www.protothema.gr/politics/article/438247/se-ligi-ora-i-psifoforia-gia-tin-eklogi-proedrou/Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου