Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

ΒLOOMBERG:Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΠΙΘΑΝΟΝ ΘΑ ΕΠΕΚΤΑΘΕΙ ΣΕ ΛΙΒΑΝΟ ΙΟΡΔΑΝΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ.

Les experts américains prédisent une quinzaine de nouveaux conflits militaires dans le monde
Πορφύρης Δ Σταφυλά Π
Το πρακτορείο Bloomberg δημοσίευσε την δική του πεσιμιστική εκδοχή για τις διαμάχες το 2015. Στις ευαίσθητες ζώνες το αμερικάνικο ειδησεογραφικό εντάσει τις χώρες της Βαλτικής την Μέση Ανατολή και κυρίως Συρία,Ιράν και Ισραήλ.Η Αφρική παραμένει ομοίως μιας ευαίσθητη περιοχή με επίκεντρο τη διαμάχη στηΝιγηρία εξ αιτίας της μείωσης τιμής του πετρελαίου και της ανόδου του ριζοσπαστισμού. Αυτή η αναφορά για τους κινδύνους αποσταθεροποίησης του κόσμου τιτλοφορείται ειρωνικά «Παγκόσμιος οδηγός πεσιμισμού 2015 » (A Pessimist’s Guide to the World in 2015). Βασίζεται σε έρευνα ειδημόνων εξιδεικευμένων στην εξωτερική πολιτική,τα στρατιωτικά ζητήματα και την οικονομία.Το πρακτορείο Bloomberg ονοματίζει τις περιοχές όπου η αποσταθεροποίηση
πιθανόν θα εγκατασταθεί την επόμενη χρονιά. Τις απαριθμεί τουλάχιστον σε 15.Κάποιοι κίνδυνοι είναι πιο αυξημένοι σε ορισμένες παπό αυτές τις περιοχές έναντι των υπολοίπων. Το ειδησεογραφικό προβλέπει επίσης διαμάχες στην Ασία μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας. Προφανώς το πιο καυτό σημείο είναι η Συρία και η γύρω περιοχή. Σύμφωνα με το Bloomberg υπάρχει κίνδυνος ο πόλεμος να επεκταθεί από τη Συρία σε Λίβανο,Ιορδανία,Τουρκία και πέρα από αυτήν ακολουθώντας την πρόοδο του Ισλαμικού Κράτους.Όσο για την κυβέρνηση Άσαντ αυτή θα μπορούσε να νικήσει και ατα τελευταία κατάλοιπα της συριακής αντιπολίτευσης. Οι ειδικοί αναμένουν προσέγγιση των ταλιμπάν στις ορεινές περιοχές pachtounes του Αφγανιστάν και του Πακιστάν με τους αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους.
Εκτός των άλλων η Ουκρανία θα παραμείνει ένα « καυτό σημείο » για την χρονιά του 2015.Οι ειδήμονες του προβλέπεουν ότι η διαμάχη θα συνεχιστεί όπως και η πίεση πάνω στη Ρωσία.
Εκτιμούν επίσης ότι και άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης μπορούν να βιώσουν το σενάριο της Ουκρανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου