Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου 2014

Βγάζουν συνεχώς ανθρώπους τα ελικόπτερα – 213 άνθρωποι περιμένουν να σωθούν!

Απέτυχε η ρυμούλκηση, υπό έλεγχο η φωτιά -  Εχουν διασωθεί 265 (σύνολο 478) - Δεν υπάρχουν τραυματίες ή αγνοούμενοι - Πλανά από το Super Puma της ΠΑ - 6-7 μποφόρ στην περιοχή.Βγάζουν συνεχώς ανθρώπους τα ελικόπτερα – 213 άνθρωποι περιμένουν να σωθούν!


 • Απαντήσεις για τη φωτιά στο πλοίο "Norman Atlantιc", ζητούν τέσσερα ναυτεργατικά σωματεία

  Σειρά από ερωτήματα -που, όπως αναφέρουν θα πρέπει να απαντηθούν- θέτουν σε σημερινή κοινή ανακοίνωσή τους, τέσσερα ναυτεργατικά σωματεία, με αφορμή τη φωτιά στο πλοίο "Norman Atlantιc", υπό αδιευκρίνιστη μέχρι στιγμής αιτία, ενώ έπλεε στα στενά του Οτράντο και η οποία έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.


  Ειδικότερα, τα ναυτεργατικά σωματεία, Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΑΓΕΝ)και Πανελλήνια Ένωση Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ) τονίζουν ότι θα πρέπει να ελεγχθεί αυστηρά η τήρηση των κανόνων ασφαλούς ναυσιπλοΐας και προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

  Αναφέρουν ότι οι αρχές θα πρέπει να απαντήσουν ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες της πυρκαγιάς, αν λειτούργησαν τα μέσα πυρόσβεσης, αν υπήρχε η αναγκαία στεγανότητα του πλοίου και γιατί δεν έγινε δυνατόν να αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά από την αρχή.

  Τα τέσσερα ναυτεργατικά σωματεία ζητούν, ακόμη, απαντήσεις για το ποιο είναι το ιστορικό του πλοίου, αν είναι μετασκευασμένο οχηματαγωγό, αν δικαιολογείται η παρουσία τόσο μεγάλου αριθμού επιβατών και οχημάτων, αν η οργανική σύνθεση του πλοίου κάλυπτε τις ανάγκες και αν ήταν επαρκή και λειτούργησαν τα μέσα διάσωσης.

  Επίσης, ζητούν να υπάρξει ενημέρωση για το πως αντιμετωπίστηκαν οι παρατηρήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του ελέγχου στις 19 Δεκεμβρίου 2014 από τις Λιμενικές Αρχές στην Πάτρα, που έχουν αναρτηθεί στο σύστημα.
 • Υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες, λόγω ενίσχυσης των ανέμων και με χαμηλές θερμοκρασίες, συνεχίζεται από εναέρια μέσα η επιχείρηση μετεπιβίβασης των επιβατών από το πλοίο "Norman Atlantic" στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά χθες τα ξημερώματα υπό αδιευκρίνιστη αιτία, ενώ έπλεε στα στενά του Οτράντο.  Στην επιχείρηση συμμετέχουν τέσσερα ελικόπτερα Super Puma ένα ελληνικό και τρία ιταλικά και στην περιοχή πνέουν ΒΔ άνεμοι 6-7 μποφόρ.

  Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η φωτιά που εκδηλώθηκε στο πλοίο, είναι υπό πλήρη έλεγχο ενώ οι ιταλικές αρχές έχουν μεταφέρει υγειονομικό προσωπικό επί του πλοίου προκειμένου να παρέχουν βοήθεια στους υπόλοιπους επιβαίνοντες.

  Το υπουργείο Ναυτιλίας πριν από λίγο ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των διασωθέντων ανέρχεται στους 265 σε σύνολο 478 (επιβάτες και πλήρωμα). Επίσης σταμάτησε επιχείρηση μετεπιβίβασης επιβαινόντων σε παραπλέον ιταλικό πολεμικό σκάφος λόγω ενίσχυσης των ανέμων.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχουν τραυματίες στο πλοίο, ούτε υπάρχει αναφορά για αγνοούμενους.

  Η τελευταία ενημέρωση από Λιμενικό
  Σύμφωνα με νέα ενημέρωση απο τον εκπρόσωπο Τύπου του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής Νίκο Λαγκαδιανό, ελικόπτερο super puma της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα παρέλαβε επτά άτομα από το πλοίο "Norman Atlantic" μεταξύ των οποίων τρεις 'Ελληνες, που μετέφερε ασφαλώς στο Λέτσε της Ιταλίας.

  Ανέφερε, επίσης, ότι στην επιχείρηση συνδράμει επιπλέον ένα ακόμα ελικόπτερο super puma της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, ενώ, ταυτόχρονα, δόθηκε εντολή απογείωσης σε ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού από την Κέρκυρα να προσεγγίσει την περιοχή του συμβάντος και να συνδράμει στις Ιταλικές αρχές και στην επιχείρηση διάσωσης των επιβατών.

  Πλανά από το Ελικόπτερο Super Puma της Π.Α  Ο εκπρόσωπος Τύπου τόνισε, εξάλλου, ότι στο σημείο μεταβαίνει το ρυμουλκό σκάφος "Ιόνιο Πέλαγος" από την Πύλο για συνδρομή στην επιχείρηση, ενώ όπως επιβεβαιώνεται από το αρμόδιο κέντρο έρευνας και διάσωσης της Ρώμης ο συνολικός αριθμός των διασωθέντων ανέρχεται στους 221.

  Συμπλήρωσε, ακόμη, ότι οι ιταλικές αρχές δήλωσαν ότι στους επιβάτες που παραμένουν στο πλοίο ήδη έχουν χορηγήσει είδη προστασίας και πρώτης ανάγκης,ενώ κλιμάκιο γιατρών επιβιβάστηκε προληπτικά στο πλοίο και μέχρι στιγμής δεν έχει δηλωθεί τραυματισμός επιβατών η μελών του πληρώματος.

  Δεν μπόρεσαν να το ρυμουλκήσουν

  Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών σταμάτησε η διαδικασία ρυμούλκησης του "Norman Atlantic" σε λιμάνι της Ιταλίας,ενώ όπως έγινε γνωστό από το αρμόδιο κέντρο έρευνας και διάσωσης της Ιταλίας RCC ROMA το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Spirit of Piraeus" μαζί με τους 49 διασωθέντες επιβάτες του Norman Atlantic αναμένεται να καταπλεύσει στο Μπάρι και όχι στο λιμάνι του Μπρίντιζι της Ιταλίας όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί. Στο πλοίο μεταξύ των 49 επιβαινόντων είναι 27 Έλληνες.

  Χθες διαπιστώθηκε ο θάνατος ενός 67χρονου Ελληνα ο οποίος στην προσπάθειά του να κατέβει από το πλοίο τραυματίστηκε σοβαρά στη γλίστρα διάσωσης επιβατών. Στην ίδια γλίστρα βρίσκονταν και η γυναίκα του η οποία διεσώθη και μεταφέρθηκε με σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής στο Μπρίντιζι της Ιταλίας.

  Έπειτα από επικοινωνία του protothema.gr με την ιταλική ακτοφυλακή, επιβεβαιώνεται πως ο καπετάνιος του Norman Atlantic βρίσκεται ακόμα στο πλοίο.  http://www.protothema.gr/greece/article/438187/apetuhe-i-rumoulkisi-257-anthropoi-akoma-perimenoun-na-sothoun/Δείτε το πρώτο βίντεο από τις προσπάθειες του Super Puma της ΠΑ για τη διάσωση των ναυαγών από το πλοίο Norman Atlantic. Στο μεταξύ και όπως ανακοινώθηκε ένα ελικόπτερο Super Puma επιχειρεί αυτή την ώρα για  την εκκένωση των επιβατών του Norman Atlantic μετά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών.
  Επιπλέον σε ετοιμότητα στην Κέρκυρα βρίσκονται δύο S-70B-6 το ΠΝ και ένα ακόμη Super Puma της ΠΑ αναμένοντας έγκριση από τις ιταλικές αρχές για να συμμετάσχουν στην επιχείρηση διάσωσης των επιβατών του σκάφους, ενώ ένα C-130 προσγειώθηκε πριν απο λίγη ώρα στο ιταλικό αεροδρόμιο στο Λέτσε για την παραλαβή ναυαγών και τη μεταφορά τους στην Ελλάδα από το Spirit of Piraeus το οποίο αναμένεται να καταπλεύσει στο Μπρίντιζι.
  Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο οι ιταλικές αρχές έδωσαν άδεια σε ακόμη ένα Super Puma της ΠΑ να βρίσκεται στην περιοχή που πλέει ρυμουλκούμενο το πλοίο στις 3 π.μ.


  Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr           http://www.defencenet.gr/defence/item/%CE%B2%CE%AF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BF-%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%BF-%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B5%CF%82-%CF%83%CE%BA%CE%B7%CE%BD%CE%AD%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%AF%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%83%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B2%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CE%BD%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CF%85-norman

  Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου