Σάββατο, 27 Δεκεμβρίου 2014

Αναθεωρημένο ρωσικό δόγμα και η απώλεια του ηθικού πλεονεκτήματος.

Ανανεώνει το στρατιωτικό της δόγμα, με σφραγίδα Πούτιν, η Ρωσία, με το ΝΑΤΟ να αποτελεί και πάλι, την υπ’ αριθμό 1 απειλή. Σύμφωνα με το νέο δόγμα η ενδυνάμωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ και η ενίσχυση των δυνάμεών του στην ευρύτερη περιοχή, απειλούν σοβαρά τη Ρωσία και πρέπει να αντιμετωπιστούν.
«Παρά την περιορισμένη πιθανότητα έκρηξης μιας μεγάλης κλίμακας πολεμικής αναμέτρησης ΝΑΤΟ – Ρωσίας, οι στρατιωτικές απειλές εναντίον μας συνεχίζουν να αυξάνονται», δήλωσε ανωνύμως, αξιωματούχος του Κρεμλίνου. Η ίδια ακριβώς δράση υπάρχει και στο κείμενο που υπέγραψε ο πρόεδρος Πούτιν και αποτελεί, πλέον, το αναθεωρημένο ρωσικό δόγμα.

«Η ενίσχυση των στρατιωτικών ικανοτήτων του ΝΑΤΟ και η επεκτατική του πολιτική στα ρωσικά σύνορα αποτελούν τη βασική εξωτερική απειλή ασφαλείας για τη Ρωσία», αναφέρει το κείμενο. Το ΝΑΤΟ κατηγορείται ότι μετατρέπει την Ουκρανία σε μέτωπο της αντιπαράθεσής του με τη Ρωσία.
Ένα μικρό σχόλιο θα μπορούσε να προστεθεί, ότι αν και όπως έχει γραφτεί από το «defence-point.gr», από στρατηγική απόψεως η ουδετερότητα της Ουκρανίας είναι κομβικής σημασίας, το να επιτίθεται και να αποσπά την Κριμαία με τα όποια ιστορικά επιχειρήματα, τροποποιεί δραματικά την εξίσωση στην περιοχή.
Αυτό το σφάλμα πληρώνει πλέον η Ρωσία, αιμορραγώντας οικονομικά. Και εάν επιφυλάσσει στον εαυτό της όλα αυτά τα δικαιώματα να κάνει κυρίαρχα τις δικές της επιλογές, δεν μπορεί να αρνείται στους Ουκρανούς να κάνουν τις δικές τους.

Η Μόσχα μπορεί ασφαλώς να λάβει μέτρα αυξάνοντας δυσανάλογα το κόστος, επιβάλλοντας αντίμετρα δηλαδή υπό τη μορφή προληπτικών ενεργειών, εξαιτίας της απειλής που θα συνιστούσε η έλευση ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στα σύνορά της. Θα είχαν κάθε δικαίωμα να κλείσουν τα σύνορά τους, να σταματήσουν τη ροή φυσικού αερίου, θα μπορούσαν να τοποθετήσουν πυρηνικά όπλα στα σύνορα, ακόμα κι αυτό ως θεμιτό αμυντικό και αποτρεπτικό μέτρο θα μπορούσε να θεωρηθεί, ασχέτως των διεθνών αντιδράσεων που θα προκαλούσε. Άλλο όμως είναι αυτό και άλλο να επιτίθεσαι αποσπώντας έδαφος από τη γειτονική χώρα.
Αν δεν το έχουν καταλάβει ακόμα οι Ρώσοι, πολύ απλά, με την ενέργεια αυτή, έχασαν το ηθικό πλεονέκτημα που απολάμβαναν, αφού οι «πολύχρωμες» επαναστάσεις που «σπονσονάριζε» η Δύση σε διάφορες χώρες της ρωσικής περιφέρειας, είχαν καταδικαστεί στη συνείδηση της πλειοψηφίας των πολιτών ακόμα και στις πιο εχθρικά διακείμενες δυτικές κοινωνίες.
Σημαντική απειλή θεωρείται και η ανάπτυξη της ΝΑΤΟϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας. Ενδιαφέρον έχει και η αναφορά στο αναθεωρημένο δόγμα, της απειλής αποσταθεροποίησης σε γειτονικά κράτη, ότι απειλεί τη ρωσική εθνική ασφάλεια. Δίνει αυτό το πρόσχημα επέμβασης ή όχι; Έχει μήπως αμιγώς αποτρεπτικό χαρακτήρα; Πρόκειται για ερώτημα που χρήζει διευκρίνισης από τη ρωσική πλευρά.
Όσον αφορά τις εσωτερικές απειλές το νέο ρωσικό δόγμα αναφέρεται στις προσπάθειες εσωτερικής αποσταθεροποίησης της Ρωσίας, στην τρομοκρατία, σε ενέργειες που αποσκοπούν σε πλήγμα κατά της ρωσικής εδαφικής ακεραιότητας και στην αντιρωσική-αντιπατριωτική προπαγάνδα.
Προφανώς, οι ανωτέρω όροι τυγχάνουν ευρείας ανάγνωσης και καταφανώς συμπεριλαμβάνουν και τις πρωτοβουλίες κάθε αντιπολιτευόμενης φωνής στο εσωτερικό της χώρας, ενάντια στο «σύστημα Πούτιν». Και οι αντίθετες φωνές αναμένεται να ακουστούν αρκετά δυνατά εντός του 2015, λόγω της οικονομικής κρίσης. Γι’ αυτό η ξεκάθαρη αναφορά στο αναθεωρημένο δόγμα μοιάζει με προληπτική ενέργεια

Την ίδια ώρα στο νέο δόγμα αναφέρεται, για πρώτη φορά, η προστασία των ρωσικών εθνικών συμφερόντων στην Αρκτική, ως πρώτης προτεραιότητας σκοπός των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Πρόκειται για ένα ακόμα θέμα που θα αποτελέσει σημείο τριβής της Ρωσίας όχι μόνο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά με πολύ περισσότερες, αφού δικαιώματα διεκδικούν χώρες όπως ο Καναδάς και η Δανίαhttp://www.defence-point.gr/news/?p=119409

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου