Τετάρτη, 31 Δεκεμβρίου 2014

Σερβία: Ο Νίκολιτς υπόσχεται δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.


Δεκέμβριος 30, 2014.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, υποσχέθηκε δημοψήφισμα στο οποίο ο λαός θα πρέπει να αποφασίσει το ζήτημα της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, όπως αναφέρουν σήμερα (χθες) τα μέσα ενημέρωσης της Σερβίας.


«Είναι ώρα να πούμε σταθερά και ξεκάθαρα ότι υπάρχει μια κόκκινη γραμμή που η Σερβία δεν μπορεί να περάσει. Το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια είναι μια διαφορετική κατάσταση. Υπάρχει ένα τμήμα στο οποίο δεν υπάρχει σερβική διοίκηση, όπως η Πρίστινα, στην οποία υπάρχει πλειοψηφία Αλβανών, υπάρχουν, επίσης, ορισμένοι θύλακες σερβικοί, αλλά κυβερνώνται από την Πρίστινα. Αλλά, υπάρχει και ένα τμήμα στο οποίο πλειοψηφούν οι Σέρβοι, στο οποίο η Πρίστινα δεν έχει καμία αρμοδιότητα. Πρέπει να δούμε, τι μπορεί να γίνει και πώς», δήλωσε ο Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Ως πρώτη σκέψη είναι οι σερβικοί δήμοι να μην δεχθούν τις απαιτήσεις της Πρίστινα.
«Δεν πρέπει να αποδεχθούμε την πρόταση των Βρυξελλών για την κατάργηση των παράλληλων θεσμών στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, διότι αυτό θα σήμαινε ότι παραχωρούμε όλες τις αρχές», είπε ο Νίκολιτς.

Ο ίδιος τόνισε ότι είναι δυνατόν να λάβει μια νέα προσέγγιση σχετικά με τους τέσσερις δήμους στους οποίους υπάρχει σερβική πλειοψηφία.

Ο Νίκολιτς, μετά από συζητήσεις και αναλύσεις, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η λύση για το Κοσσυφοπέδιο είναι ένα δημοψήφισμα στη Σερβία.

«Ένα δημοψήφισμα θα ήταν θετικό. Οι πολίτες θα αποφασίσουν τι πρέπει να γίνει. Εάν οι πολίτες αποφασίσουν να δεχθούν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, εγώ θα εγκαταλείψω τα καθήκοντα τα οποία εκτελώ», πρόσθεσε ο Νίκολιτς, σύμφωνα με την 'Βέτσερ'.

--

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου