Σάββατο, 27 Δεκεμβρίου 2014

Οι Σέρβοι πιστεύουν ότι ο Τίτο έδωσε στους Αλβανούς το Κοσσυφοπέδιο.


Δεκέμβριος 27, 2014.
Σήμερα, πριν από 46 χρόνια, η Γιουγκοσλαβία, που ήταν υπό την καθοδήγηση του κομμουνιστή ηγέτη Γιόσιπ Μποζ Τίτο, είχε κάνει συνταγματικές τροποποιήσεις, με τις οποίες χορηγήθηκε εκτεταμένη αυτονομία στο Κοσσυφοπέδιο.


Οι Σέρβοι θεωρούν ότι από τότε άρχισε ο διαχωρισμός του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία και αποδίδουν το φταίξιμο στον Τίτο.
Στις 26 Δεκεμβρίου του 1968, εγκρίθηκαν τροποποιήσεις στο Σύνταγμα της Γιουγκοσλαβίας,  που ομοσπονδοποιούσαν περιοχές και έτσι, αποκόπηκε το Κοσσυφοπέδιο από την ενιαία Σερβία, όπως σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα που επικαλείται τη σερβική 'Τέλεγκραφ'.
Με την έγκριση των τροποποιήσεων αυτών από την Ομοσπονδιακή Συνέλευση, που διεύρυνε την αυτονομία των επαρχιών, του  Κοσσυφοπεδίου και της Βοϊβοδίνας,  τις οδηγούσε  σε  καθεστώς παρόμοιο με αυτό τον γιουγκοσλαβικών δημοκρατιών.
Έτσι, τόσο στο Κοσσυφοπέδιο, όσο και στη Βοϊβοδίνα, άνοιξε ο δρόμος για την απόκτηση τοπικών εξουσιών με ανεξάρτητη νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική αρχή.
Τα προνόμια αυτά που χορηγήθηκαν από τον Τίτο το 1968 και το 1974, τα έχασε το Κοσσυφοπέδιο, μετά το θάνατο του Τίτο και την άφιξη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στην εξουσία στη Σερβία.
--

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου