Παρασκευή, 26 Δεκεμβρίου 2014

Επιχειρησιακοί το 2016 οι ρωσικοί βαλλιστικοί RS-26.


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι δοκιμές της νέας γενιάς στρατηγικών βαλλιστικών πυραύλων τύπου RS-26 «Rubezh» των ρωσικών Στρατηγικών Δυνάμεων (Strategic Missile Forces) και αναμένεται να τεθούν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το 2016.
Τη δήλωση αυτή έκανε ανήμερα των Χριστουγέννων (με το νέο ημερολόγιο καθότι οι Ρώσοι ακολουθούν το παλαιό…) ο διοικητής των στρατηγικών δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στρατηγός Σεργκέι Καρακάγιεφ, μιλώντας στο ρωσικό RIA Novosti.

Οι στερεού καυσίμου RS-26 RUBEZH που έχουν αναπτυχθεί στη βάση των RS-24 YARS, έχουν εκτιμώμενο βεληνεκές 5.800 χιλιομέτρων (περίπου 3.600 μίλια). Όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο, οι στρατηγικές δυνάμεις της Ρωσίας έχουν στη διάθεσή τους 311 επιχειρησιακούς βαλλιστικούς πυραύλους πέντε διαφορετικών τύπων.
Δεν θα μπορούσε βέβαια να διαλάθει της προσοχής η συχνότητα με την οποία ρωσικές πηγές δημοσιεύουν θέματα τα οποία δίνουν έμφαση στην επιμελώς παρουσιαζόμενη ως αυξανόμενη (ισχύει) στρατιωτική ισχύ της χώρας, κατά τρόπον που να δίνει την αίσθηση ότι συμμετέχουν, αυτοβούλως ή με «παρότρυνση», σε ένα γενικότερο επικοινωνιακό σχέδιο με «μαέστρο» το Κρεμλίνο.

Καλύτερα για την ανθρωπότητα θα ήταν βέβαια το να εστιάσουν άπαντες στην προσπάθεια εξεύρεσης ενός στρατηγικού modus vivendi με τη Δύση, για να αποφευχθούν επικίνδυνες περιπέτειες για όλους. Όσο για τα ψυχολογικά και επικοινωνιακά παίγνια, επί της ουσίας αποτέλεσμα μεγάλο δεν έχουν, πέραν των καθ’ έξη αφελών στις δυτικές κοινωνίες που βλέπουν με «γυαλιά» της μιας ή της άλλης πλευράς. Ας ξυπνήσουμε λοιπόν όλοι…       http://www.defence-point.gr/news/?p=119341

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου