Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Τι συζήτησαν με τον πρωθυπουργό του Ιράκ οι Τούρκοι.

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Συζήτησαν, αλλά ''ναι'' δεν είπε στον Πρωθυπουργό του Ιράκ, κ. Haydar Ibadi, ο Τούρκος ομόλογός του κ Α. Νταβούτογλου για την παραχώρηση όπλων προκειμένου το Ιράκ να συνεχίσει την ακραία τζιχαντιστική οργάνωση ISIL. Image
Ο κ. Haydar Ibadi, επισκέφθηκε την Τουρκία ως προσκεκλημένος του κ. Davutoglu και κατά τις συνομιλίες στο πλαίσιο του 2ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, συζητήθηκαν θέματα, όπως η ενέργεια και θέματα ασφάλειας και συγκεκριμένα τα βήματα που πρέπει να γίνουν κατά της απειλής ISID- ISIL που συνεχίζεται στο Ιράκ.


Στη Σύνοδο συζητήθηκαν θέματα, όπως η ανταλλαγή πληροφοριών, η ασφάλεια των συνόρων και η εκπαίδευση των Πεσμεργκέ. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον κ. Ibadi, έδωσε μηνύματα αναφορικά με τον αγώνα κατά της ISID – ISIL. Ο κ. Davutoglu είπε ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες με τις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ και ότι είναι έτοιμοι για κάθε είδους βοήθεια, ότι τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία δε θα πρέπει να υπάρχουν ξένοι πολεμιστές ενώ τόνισε πως η Συρία θα πρέπει να κλείσει στους ξένους που έρχονται από το εξωτερικό ''Η Συρία ανήκει στο λαό της Συρίας και του Ιράκ στο λαό του Ιράκ. Καμία ξένη δύναμη δεν θα πρέπει να είναι στις χώρες αυτές'', είπε.

Ο κ. Ibadi τόνισε τα εξής: ''Η ISID - ISIL απειλεί την ασφάλεια όχι μόνο του Ιράκ αλλά όλης της περιοχής. Ο αξιότιμος Πρωθυπουργός είπε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για βοήθεια στο θέμα αυτό. Θα πρέπει να επιστρατεύσουμε τις δυνάμεις μας. Η Τουρκία δεν επιτρέπει τη διέλευση των πολεμιστών από τα σύνορα. Όμως, ορισμένοι πολεμιστές επειδή δεν είναι γνωστή η ταυτότητά τους μπορούν και περνούν. Γι’ αυτό το λόγο απαιτείται συνεργασία. Επίσης, αντιτιθέμεθα και στις συγκρούσεις μεταξύ των αιρέσεων. Αντιτιθέμεθα σ’ αυτού του είδους τις συγκρούσεις και στη Συρία. Σε κάθε χώρα υπάρχουν μειονότητες και διάφορες ομάδες αιρέσεων. Θα πρέπει να συνεργασθούμε στα θέματα αυτά και θα πρέπει επίσης να υπάρχει μεταξύ μας συνεργασία στα θέματα ασφάλειας και πληροφοριών''.

Συζητά το αίτημα για όπλα κατά του ISIL η Άγκυρα

Ο Πρωθυπουργός του Ιράκ όταν ρωτήθηκε αναφορικά με τις προσδοκίες τους όσον αφορά τον αγώνα κατά της ISID – ISIL φέρεται να επεσήμανε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών και είπε ότι κατά τις συνομιλίες με τον κ. Davutoglu έγιναν συζητήσεις για στρατιωτικά θέματα, θέματα πληροφοριών , εκπαίδευσης και όπλων και ότι υποβλήθηκαν κατάλογοι. Ο κ. Ibadi είπε ότι η Τουρκία τόνισε πως είναι έτοιμη για υποστήριξη.
Αυτό που έχει σημασία είναι μια επισήμανση σε σχετικό ρεπορτάζ της Miliyet: Η εφημερίδα γράφει ότι πηγές ανέφεραν ότι υπήρξαν αιτήματα για παροχή όπλων αλλά δεν υπάρχει καμία ειλημμένη απόφαση στο θέμα αυτό και ότι συνεχίζονται οι αξιολογήσεις. Στοιχείο που δείχνει ότι η Άγκυρα , παρά τις πιέσεις΄και τα ...πλούσια λόγια, στην πράξη χρονοτριβεί όσον αφορά την παροχή όπλων και συγκεκριμένης βοήθειας στις δυνάμεις που μάχονται την ακραία ισλαμιστική οργάνωση ISIL.
Ας μην ξεχνάμε ότι τα ίδια κάνει και στις ΗΠΑ σχετικά με την χρήση της βάσης στο Ιντσιρλίκ.

Αλλά σταθερή η εξίσωση ΡΚΚ-ΙSIL

Ο κ. Ibadi και η αντιπροσωπεία που τον συνόδευε συναντήθηκαν και με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ο οποίος πήγε το θέμα εκεί που ήθελε, στο ΡΚΚ : Ο κ. Cicekο οποίος είπε ότι οι δυο χώρες θα πρέπει να συνεργασθούν όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και πρόσθεσε ''η περιοχή μας είναι μια περιοχή στην οποία έχουνε εστιασθεί οι τρομοκρατικές οργανώσεις και προβαίνουν σε τρομοκρατικές ενέργειες. Το PKK , ανέφερε, εδώ και 30 χρόνια από δικής μας πλευράς είναι μια από τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Τώρα προέκυψε η ISID – ISIL και άλλες παρόμοιες οργανώσεις και όλες είναι τρομοκρατικές οργανώσεις. Αυτές διαπράττουν αδικήματα κατά της ανθρωπότητας και δυστυχώς η διεθνής κοινότητα δεν προβαίνει σε επαρκή συνεργασία όσον αφορά το θέμα των τρομοκρατικών οργανώσεων. Εάν η συνεργασία αυτή δεν γίνει τώρα, αύριο θα προστεθούν σ’ αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις και άλλες. Αυτό είναι το βασικό θέμα στο οποίο θα πρέπει να συνεργασθούμε''.        http://www.onalert.gr/stories/ti-syzitissan-me-ton-prothypourgo-tou-irak-oi-tourkoi/39560

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου