Τετάρτη, 31 Δεκεμβρίου 2014

ΗΠΑ: Ετοιμάζουν "απόβαση" 150 τεθωρακισμένων στην Ευρώπη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν μέχρι το τέλος του επόμενου έτους να τοποθετήσουν 150 άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα στην Ευρώπη για εκπαίδευση αμερικανικων στρατευματων, σύμφωνα με τον στρατιωτικό διοικητή των ΗΠΑ.Image
Μερικά απο τα τάνκς και τα τεθωρακισμένα μπορει να τοποθετηθούν στην Πολωνία, τη Ρουμανία ή οι χώρες της Βαλτικής, όπως δήλωσε ο Αντιστράτηγος Ben Hodges, διοικητής του στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη, στο πρακτορείο Reuters. 

Ο Hodges, δήλωσε οτι η απόφαση για να τοποθετηθεί μια ταξιαρχία τωνΗΠΑ στην Ευρώπη ελήφθει πριν από δύο χρόνια, πριν δηλαδή από την Ουκρανική κρίση. 
Αυτο σημαίνει οτι η θωρακισμένη μονάδα ηταν ήδη στα σχέδια των ΗΠΑγια να έρθει στην Ευρώπη στις αρχές του τρέχοντος έτους, όταν αυτό ήταν αναγκαίο για να καθησυχάσουν τους συμμάχους της Ανατολικής Ευρώπης στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Ουκρανία. 


Ο Hodges δήλωσε στο Reuters οτι υπάρχει κίνδυνος οι φιλόρωσσοι αυτονομιστές να ξεκινήσουν μια νέα επίθεση την ανοιξη. Η Ρωσία αρνείται κάθε επιθετική δραστηριότητα.
Σύμφωνα με τον Hodges τα μέτρα των ΗΠΑ, τα οποία περιλαμβάνουν ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ασκήσεων, καθ’όλη τη διάρκεια του 2015 και του 2016.

Η τοποθέτηση εξοπλισμού των ΗΠΑ στην Ευρώπη αποφεύγει την ανάγκη για τα στρατεύματα που προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για ασκήσεις να φέρουν και επιπλέον δικό τους εξοπλισμό. 
Σημαίνει επίσης ότι ο εξοπλισμός είναι ‘ετοιμος ανα πάσα στιγμή, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειαζόταν να ενισχύσουν την Ανατολική Ευρώπη γρήγορα και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

"Μέχρι το τέλος του… 2015, θα έχουμε πάρει όλο τον εξοπλισμό που χρειάζεται μια ταξιαρχία, αυτό σημαίνει τρία τάγματα συν μια μοίρα επιτήρησης, κεντρικά γραφεία για το πυροβολικό και μηχανικούς που θα παραμείνουν στην Ευρώπη", δήλωσε ο Hodges.
"Μιλάμε δηλαδη για περίπου για 150, ίσως 160 τεθωρακισμένα τυπου Μ1 όπως και M2 Bradley και 24 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα."

Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη σχετικά με το πού τα τεθωρακισμένα οχήματα θα τοποθετηθούν.

Ο Hodges δήλωσε ότι αναμένεται τουλάχιστον το ένα τρίτο να παραμείνει σε κέντρα εκπαίδευσης των ΗΠΑ στη Γερμανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξετάσουν τη διανομή μέρος του εξοπλισμού σε κάποια χώρα της Βαλτικής, την Πολωνία ή τη Ρουμανία εάν εχει στρατηγικό νόημα και εάν η χώρα θελει να φυλάσσονται εκεί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μειώσει σημαντικά τις δυνάμεις τους στην Ευρώπη μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Τώρα έχουν περίπου 30.000 στρατεύματα εκει, συν ένα παρόμοιο αριθμό προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας, Πολεμικού Ναυτικού και προσωπικού Ναυτιλίας, δήλωσε ο Hodges. 
Παρά τις δημοσιονομικές πιέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Hodges, δήλωσε ότι ελπίζει πως δε θα αλλάξει κάτι όσο αφορά τους Αμερικανούς στρατιώτες και τις βάσεις στην Ευρώπη. 

Πηγή - Reuters
Μετάφραση/Επιμέλεια - OnAlert              http://www.onalert.gr/stories/hpa-etoimazoun-apobash-150-te8wrakismena-eurwph/39680

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου