Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

«Σκοτάδι» στην πόλη του φωτός!

Στην «πόλη του φωτός» θα «προσγειωθεί» κυριολεκτικά και -σύμφωνα με τις πληροφορίες- μεταφορικά η ελληνική κυβέρνηση, που έχει υποσχεθεί φοροελαφρύνσεις στον ελληνικό λαό, για να ξεκινήσουν οι κρίσιμες συζητήσεις με τους δανειστές. Οι συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν στο διάστημα 2-4 Σεπτεμβρίου στο κτίριο του ΟΟΣΑ, ενώ θα συνεχιστούν στην Αθήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου, και θα κρίνουν -μαζί με τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών, τον Οκτώβριο- το πλαίσιο ελάφρυνσης του χρέους, όπως έχει υποσχεθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στις συναντήσεις δεν θα είναι παρών ο Πολ Τόμσεν, ο «σκληρός» εκπρόσωπος του ΔΝΤ. Τη θέση του θα πάρει ο Ρισί Γκογιάλ, ο οποίος έχει γίνει ουσιαστικά το Νο 1 της ομάδας που παρακολουθεί την Ελλάδα μετά την αναβάθμιση του Τόμσεν ως επικεφαλής της ευρωπαϊκής ομάδας του ΔΝΤ.
Στo Παρίσι θα βρεθούν ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου και πέντε υπουργοί της κυβέρνησης (Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου). Μαζί τους θα ταξιδέψουν ο Χρήστος Πρωτόπαπας (είναι παράλληλα και υπάλληλος της Εθνικής Τράπεζας, αλλά δεν πάει ποτέ στη δουλειά του) και ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η ελληνική αντιπροσωπία την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου θα έχει την πρώτη συνάντησή της με τους εκπροσώπους των «δάνειων» δυνάμεων. Σε αυτήν θα λάβουν μέρος ο κ. Χαρδούβελης και το οικονομικό επιτελείο, καθώς θα συζητηθούν θέματα του υπουργείου Οικονομικών (κατάρτιση νέου Προϋπολογισμού, κάλυψη δημοσιονομικού κενού του 2015, οι εξελίξεις στο μέτωπο των φόρων και ειδικά του ΕΝΦΙΑ, δικαστικές αποφάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την εκτέλεση του Προϋπολογισμού κ.λπ.). Επίσης, η ελληνική πλευρά αναμένεται να θέσει και το ζήτημα των φοροαπαλλαγών.

Την επομένη, Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου, τη σκυτάλη των διαβουλεύσεων θα λάβουν οι υπουργοί Εργασίας, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης (εργασιακά, Ασφαλιστικό, απολύσεις και νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, «κόκκινα» δάνεια κ.λπ.), ενώ το πρωί της Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη με στόχο τη σύνοψη των συναντήσεων και τη διαμόρφωση της ατζέντας του ελέγχου που θα ακολουθήσει στην Αθήνα και θα ξεκινήσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου και μετά.

Η αγωνία στο κατακόρυφο για την επιβίωση της συγκυβέρνησης και τα νέα μέτρα

Την ώρα που στην κυβέρνηση προσπαθούν να διορθώσουν τις αλλεπάλληλες γκάφες του τελευταίου διαστήματος, με πρώτη αυτή του ΕΝΦΙΑ, η αγωνία για τα αποτελέσματα της τριήμερης διαπραγμάτευσης με την τρόικα στο Παρίσι είναι έκδηλη. Απαντες ομολογούν ότι από τη στάση και τις απαιτήσεις των δανειστών θα κριθούν πολλά, καθώς, εφόσον δεν κερδηθούν επιπλέον χρόνος και ανοχή, το μέλλον της συγκυβέρνησης δεν θα είναι μακρύ. Τα ανοιχτά μέτωπα είναι πολλά και είναι άγνωστο σε τι βαθμό οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιδιώξουν την άμεση εφαρμογή των εντολών τους. Το Εργασιακό, το Ασφαλιστικό, οι νέες απολύσεις, η απελευθέρωση των πλειστηριασμών είναι λίγα μόνο από τα «καυτά» ζητήματα τα οποία το Μέγαρο Μαξίμου ξορκίζει μετ' επιτάσεως και θέλει πάση θυσία να αποφύγει.

Από την άλλη, θα επιδιώξει, τόσο μέσω της τριήμερης διαπραγμάτευσης όσο και μέσω των επαφών του Αντώνη Σαμαρά με υψηλόβαθμα στελέχη της Ε.Ε. και ομολόγους του άλλων χωρών, να δοθεί το πράσινο φως για μερικές φοροελαφρύνσεις, οι οποίες θα δώσουν μικρές έστω ανάσες στην κοινωνία. Ο πρωθυπουργός αισιοδοξεί ότι οι συζητήσεις στη γαλλική πρωτεύουσα θα πάνε καλά και θα μπορέσει να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, ίσως και από το βήμα της ΔΕΘ, που θα είναι η ανακοίνωση της μικρής μείωσης του φόρου στο πετρέλαιο και της έκτακτης εισφοράς, καθώς και η αύξηση των δόσεων στα ληξιπρόθεσμα προς την Εφορία και τα Ταμεία. Πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι στις επαφές με τους εκπροσώπους των δανειστών να μην ανέβουν οι τόνοι, καθώς, όπως λένε στο Μαξίμου, «σίγουρα κάτι τέτοιο δεν θα μας ωφελήσει». Αντίθετα, με συγκεκριμένα στοιχεία και αριθμούς, υποστηρίζουν, θα καταφέρουν να πείσουν τους τροϊκανούς. «Πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε ως συμμάχους και όχι ως εχθρούς, και φυσικά και αυτοί το ίδιο, ειδικά τώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα αξιολόγησης» τονίζει υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, προσθέτοντας ότι η κατάσταση «δεν απαιτεί ρήξη αλλά ισορροπία στις κινήσεις μας».
Και το Παρίσι, ομολογούν στην κυβέρνηση, θα είναι το πρώτο ημίχρονο των κρίσιμων επαφών με την τρόικα, αφού ακολουθεί και ένα ακόμα, ίσως πιο καθοριστικό, στο τέλος Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, όπου θα γίνει η συνολική αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Υστερα από αυτήν, αισιοδοξεί η ελληνική πλευρά, θα ανοίξει ο δρόμος για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους και ακολούθως για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, προκειμένου να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές.

Η ουτοπική εκστρατεία της αισιοδοξίας

Την ίδια στιγμή, σε μια προσπάθεια να κερδίσει τις εντυπώσεις, η κυβέρνηση προσπαθεί να προβάλλει, με διαρροές, το τόσο ευχάριστο μα δυστυχώς ουτοπικό σενάριο της αποχώρησης της τρόικας από την Αθήνα (μαζί και της εξάρτησής μας από τους ξένους) και του τέλους του Μνημονίου. Ακόμα και οι βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται επί του παρόντος και ότι υπό τα σημερινά δεδομένα η κοινωνία διατηρείται στη ζωή με... μηχανική υποστήριξη, με το ανάλογο φυσικά πολιτικό κόστος τόσο για τη Ν.Δ. όσο και για το ΠΑΣΟΚ.

Σε εκκρεμότητα 600 δράσεις από τη λίστα με όσα έπρεπε να έχουν γίνει

Τη συρρίκνωση της μακράς λίστας των δράσεων που σύμφωνα με το Μνημόνιο πρέπει να υλοποιηθούν έως τα μέσα Οκτωβρίου θα ζητήσει το υπουργικό κλιμάκιο που θα συναντηθεί με τους επικεφαλής της τρόικας  στο Παρίσι. Όπως σημειώνει κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, η μείωση του αριθμού των μέτρων είναι αναγκαία, όχι επειδή η κυβέρνηση δεν θέλει να τα υλοποιήσει, αλλά επειδή αντικειμενικά δεν έχει τον χρόνο να το κάνει. Η περίφημη «λίστα Κοντολαίμη» (από το όνομα του μόνιμου εκπροσώπου της Κομισιόν στην Αθήνα, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την παρακολούθηση υλοποίησης του Μνημονίου) αριθμεί περί τις 750 δράσεις. Περί τις 600 βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Τα κυριότερα ανοιχτά μέτωπα που καλείται να διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με την τρόικα η κυβέρνηση  συνοψίζονται στα εξής:
1. Προϋπολογισμός 2015 και νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα: Το πακέτο αυτό περιλαμβάνει τέσσερα «αγκάθια»: (α) την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2015, ύψους 2 δισ. ευρώ σύμφωνα με την τριμερή, και της αντίστοιχης «τρύπας» του 2016, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, (β) την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων για την «αποκατάσταση» των αποδοχών των ενστόλων και άλλων κατηγοριών ειδικών μισθολογίων, από τις οποίες εκτιμάται ότι προκύπτει «τρύπα» έως 1 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό, (γ) την επέκταση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, που η κυβέρνηση επιδιώκει να είναι μειωμένη κατά 50% το 2015 και να εξαλειφθεί πλήρως από το 2016, (δ) την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που, κατά το ΔΝΤ, εντοπίζεται στο Β΄ εξάμηνο του 2015 και φθάνει τα 12,6 δισ. ευρώ. Το ζήτημα αυτό συνδέεται άμεσα με τη διαπραγμάτευση για την περαιτέρω απομείωση του χρέους και με την έκβαση των stress tests των τραπεζών.
2. Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο: Θα πρέπει να διαμορφωθεί ως το τέλος Οκτωβρίου, για να τεθεί σε εφαρμογή από το 2015, και θα λαμβάνει υπόψη την απόδοση του προσωπικού. Προβλέπεται ακόμα διεξοδική εξέταση όλων των μη μισθολογικών παροχών, όπως έξοδα ταξιδίου, αποζημιώσεις κ.λπ., ώστε να ευθυγραμμιστούν με τα βέλτιστα πρότυπα των κρατών-μελών της Ε.Ε.
3. Αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα: Θα στηριχθούν σε αναλογιστικές μελέτες, οι οποίες απαιτείται να ολοκληρωθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα, προβλέπεται η κατάργηση εναπομεινάντων φόρων υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν κύρια ασφαλιστικά ταμεία με νόμο που θα ψηφιστεί τον Νοέμβριο. Το πακέτο των μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να ψηφιστεί ως το τέλος Νοεμβρίου.
4. Εκ νέου αξιολόγηση του πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και των αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο.
5. Αναδιοργάνωση του συστήματος κοινωνικών επιδομάτων: Από το 2015 προβλέπεται η κατάργηση των περισσότερων υφιστάμενων κοινωνικών επιδομάτων και παροχών και η ένταξή τους σε ένα ενιαίο επίδομα φτώχειας που θα ονομαστεί «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» και θα καταβάλλεται μόνο σε όσους έχουν ετήσιο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα μέχρι 4.800 ευρώ.
6. Διευθέτηση του μεγάλου προβλήματος των «κόκκινων δανείων» επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

 Στέλιος Κράλογλου

Ο υπέρ πάντων αγών για φοροελαφρύνσεις (με προτεραιότητα το πετρέλαιο θέρμανσης)

Φοροελαφρύνσεις υπόσχεται ότι θα διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με την τρόικα στο Παρίσι, άλλα στην πράξη τα σχέδια αυτά φαίνεται να μην έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο, καθώς η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει δημοσιονομικά και χρηματοδοτικά κενά αλλά και τη νέα τρύπα των 3 δισ. ευρώ που έχει ανοίξει από τις αποφάσεις του ΣτΕ για την αποκατάσταση των μισθών των στρατιωτικών, την επιστροφή γεωργικών αποζημιώσεων και τις αυξανόμενες οφειλές προς ιδιώτες.


Τα καλάθι των φοροελαφρύνσεων, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, περιλαμβάνει:
- Τη διατήρηση της έκτακτης εισφοράς, «ελαφρώς» ψαλιδισμένης και ενδεχομένως με υψηλότερο αφορολόγητο όριο. Το βασικό σενάριο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι να μειωθούν μεσοσταθμικά έως και κατά 50% οι συντελεστές της εισφοράς. Να σημειωθεί ότι ο συντελεστής της εισφοράς κυμαίνεται από 1% έως 4%, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Εξετάζεται επίσης και η αύξηση του αφορολόγητου ορίου της εισφοράς από 12.000 ευρώ που είναι σήμερα στα 14.000 ή και 15.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται επί εισοδημάτων που έχουν ήδη φορολογηθεί!!!
- Τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 20%. Η αλλαγή αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί η λιανική τιμή του πετρελαίου κατά περίπου 8 έως 10 λεπτά ανά λίτρο, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει αύξηση των πωλήσεων, καθώς οι πολίτες στρέφονται ήδη σε εναλλακτικές μεθόδους θέρμανσης.
- Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όσους έχουν ανοικτό μπλοκάκι ή επιχείρηση η οποία όμως δεν έχει καμιά οικονομική δραστηριότητα ή συναλλαγή, κάτι δηλαδή που έπρεπε να έχει ήδη καταργηθεί.
- Τη μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων έως και κατά 2 μονάδες. Για παράδειγμα, ο ανώτατος συντελεστής του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων εξετάζεται να μειωθεί από το 42% στο 40%. Μελετάται, επίσης, η αύξηση της έκπτωσης φόρου για τους μισθωτούς και συνταξιούχους προκειμένου να αυξηθεί το αφορολόγητο όριο από τα 9.550 ευρώ στα 11.500 ευρώ.
- Τη μείωση κατά 2 μονάδες των συντελεστών φορολογίας επιχειρηματικών κερδών (σήμερα είναι 26% έως 50.000 ευρώ και 33% για το εισόδημα άνω των 50.000).
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα την υπερφορολόγηση των Ελλήνων για να «περάσει» μικρές ελαφρύνσεις από την τρόικα.     http://www.dimokratianews.gr/content/27771/%C2%AB%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%84%CE%AC%CE%B4%CE%B9%C2%BB-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%86%CF%89%CF%84%CF%8C%CF%82

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου