Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Το Κατάρ διχάζει τον αραβικό κόσμο…


Οι Άραβες φαίνεται τελικά ότι αδυνατούν να ομονοήσουν. Νέα απόδειξη του βαθέως διχασμού που επικρατεί μεταξύ τους είναι η διχογνωμία που επικράτησε στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του Κόλπου που συγκάλεσε στην Τζέντα η Σαουδική Αραβία.

Στόχος των Σαουδαράβων και των συμμάχων τους, του Μπαχρέιν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), ήταν να εξευρεθεί τρόπος συνδιαλλαγής με το Κατάρ. Ήδη οι τρεις αυτές χώρες, από τον περασμένο Μάρτιο, έχουν αποσύρει τους πρεσβευτές τους από το Κατάρ, λόγω της υποστήριξης του τελευταίου προς τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και άλλες ισλαμιστικές ομάδες.
Τρεις Σαουδάραβες πρίγκιπες, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Εξωτερικών Σαούντ αλ Φεϊζάλ, επισκέφτηκαν το Κατάρ δύο μέρες πριν την σύγκληση του συμβουλίου με σκοπό να αναζητήσουν μια προσέγγιση. Στην προσπάθεια συνδιαλλαγής ενεπλάκη και το Κουβέιτ, αλλά τελικά δεν επετεύχθη τίποτα θετικό.
Βασική αιτία διαφωνιών είναι η υποστήριξη του Κατάρ προς τους ισλαμιστές και από την άλλη πλευρά, η υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας και των συν αυτή κρατών προς τους αντικαθεστωτικούς της Συρίας κατά του καθεστώτος Άσαντ, το οποίο όμως υποστηρίζει το Ιράν.

Έτσι το συμβούλιο της Τζέντα κατέληξε σε πλήρη αποτυχία.          http://www.defence-point.gr/news/?p=110267

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου