Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2014

Αλβανία: Ο Ράμα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Μέρκελ και Μπαρόζο.


Αύγουστος 28, 2014.
Σήμερα πραγματοποιήθηκε η σύνοδος κορυφής των ηγεσιών των δυτικών Βαλκανίων στο Βερολίνο. Η Γερμανίδα Καγκέλαριος Άνγκελα Μέρκελ με τον πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο  και τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα προέβησαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο τέλος της Συνόδου, σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα.


Η σύνοδος κορυφής είχε ως στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων των  κρατών  των Δυτικών Βαλκανίων, προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής προοπτικής και την υποστήριξή τους στη διαδικασία ένταξής τους στην ΕΕ.
Την ημερίδα παρακολούθησαν ηγέτες και υπουργοί από έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Συμμετείχαν η Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, FYROM,  Μαυροβούνιο και η Σερβία. Παρευρίσκονταν επίσης εκπρόσωποι της Κροατίας, της Σλοβενίας, της Αυστρίας και της Γαλλίας.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, επισημάνθηκε η προοπτική και η σημαντικότητα  της ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση με κύριο λόγο την οικονομική ανάπτυξη. «Πιστεύουμε ότι η σύνοδος αυτή ωθεί περαιτέρω τη διαδικασία ένταξης των χωρών στην ΕΕ», δήλωσε η Μέρκελ.
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας εκτίμησε ότι η διοργάνωση αυτής της συνόδου κορυφής των ηγετών των δυτικών Βαλκανίων, είναι πολύ σημαντική. 
«Είμαι ευτυχής που συμφωνήσαμε να γίνεται αυτή η συνάντηση τακτικά», είπε ο Ράμα και τόνισε «βλέπουμε την ΕΕ, όχι μόνο ως στόχο επιτυχίας, αλλά και ως πηγή έμπνευσης και ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον». Πρόσθεσε ακόμη ότι «η Αλβανία δεν βλέπει την προσέγγιση αυτή ως μια ‘μονομερή σχέση’, αλλά και οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων έχουν πολλά να προσφέρουν στην οικονομία της  Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από διάφορους τομείς».
 Ο Ράμα σε ερώτηση δημοσιογράφων ανέφερε ότι προτίθεται να επισκεφθεί το Βελιγράδι.

«Θα επισκεφθώ το Βελιγράδι στις 22 Οκτωβρίου. Αυτή είναι η ημερομηνία πρόσκλησης του πρωθυπουργού  Βούτσιτς. Έχουμε πολλά  πράγματα να συζητήσουμε και μεγάλες δυνατότητες για συνεργασία. Ανοίγεται μια νέα εποχή για τα Βαλκάνια και θα επωφεληθούμε όλοι», τόνισε ο Ράμα, σύμφωνα με την εφημερίδα Shekulli.   http://www.echedoros-a.gr/2014/08/blog-post_761.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου