Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024

«Προχωρώντας σε ένα νέο επίπεδο». Τι προέβλεψαν οι βουδιστές μοναχοί για τη Ρωσία.

Η εποχή της Πρωτοχρονιάς ξεκίνησε για τους Ρώσους Βουδιστές - Sagaalgan

Διαβάστε το ria.ru στο
ΜΟΣΧΑ, 10 Φεβρουαρίου - RIA Novosti, Sergey Proskurin. Είναι η ώρα της Πρωτοχρονιάς για τους Βουδιστές - Sagaalgan. Πιστεύεται ότι οι δύο εβδομάδες εορτασμού θα δείξουν πώς θα είναι οι επόμενοι 12 μήνες. Επομένως, οι μοναχοί προσπαθούν να προβλέψουν μελλοντικά γεγονότα. Διαβάστε τι να περιμένετε το 2024 στο άρθρο του RIA Novosti.

«Για αυτό ζούμε»

Σύμφωνα με τις βουδιστικές πεποιθήσεις, κάθε χρόνο έχει το δικό του σύμβολο - ένα από τα 12 ζώα, καθώς και ένα συγκεκριμένο φυσικό στοιχείο: νερό, φωτιά, γη, μέταλλο ή ξύλο. Την τελευταία φορά που βασίλεψε το Κουνέλι του Νερού.
Πριν από ένα χρόνο, ο αναπληρωτής επικεφαλής της Βουδιστικής Παραδοσιακής Σάνγκα της Ρωσίας για τη Βορειοδυτική Ομοσπονδιακή Περιφέρεια, Λάμα Μπούντα Μπαντμάεφ, μετά από αίτημα του RIA Novosti, έδωσε μια πρόβλεψη για το 2023. "Το κουνέλι είναι ένα ήσυχο και ειρηνικό ζώο", είπε. "Αυτό μιλά για σταθεροποίηση σε όλους τους τομείς της ζωής. Ευνοεί κάθε είδους συνδέσεις - τόσο σε στενό, οικογενειακό όσο και σε μεγάλη κλίμακα."
Και η πρόβλεψη έγινε πραγματικότητα. "Κατά μία έννοια, υπήρξε μια ηρεμία υπό όρους, παρά τα πολλά σοβαρά γεγονότα που συμβαίνουν στον κόσμο. Είναι όλα αντιφατικά. Αλλά σταδιακά η ροή τους ηρέμησε", σημειώνει τώρα ο πνευματικός ηγέτης. Υπήρχε σταθερότητα, ακόμη και κάποια εμπιστοσύνη στο μέλλον.
Και αυτό, προσθέτει ο λάμα, σχετίζεται άμεσα με το επόμενο έτος. Κάτι που εκ πρώτης όψεως είναι αρκετά αντιφατικό, γιατί το 2024, αντί για το μικρό ακίνδυνο Κουνέλι, μπαίνει στην αρένα ο Δράκος.
Διαφορετικοί ανατολικοί λαοί το αποκαλούν είτε πράσινο είτε μπλε. Δεν υπάρχει θεμελιώδης διαφορά: στις μεταφράσεις είναι το ίδιο χρώμα. Και συνδέεται κυρίως με το ξύλο, το πράσινο - ένα άλλο χαρακτηριστικό του μυθικού θηρίου.
Lama Buda Badmaev, πρύτανης του Datsan Gunzechoiney της Αγίας Πετρούπολης - RIA Novosti, 1920, 02/09/2024
Λάμα Buda Badmaev, πρύτανης του ναού της Αγίας Πετρούπολης "Datsan Gunzechoiney"
"Ένα δέντρο, πρώτα απ 'όλα, σημαίνει ανάπτυξη. Αλλά όλα εξαρτώνται από την κατεύθυνση. Ο βασικός ρόλος εδώ θα διαδραματιστεί από το πώς οι άνθρωποι θα χτίσουν τη ζωή τους, τις συγκεκριμένες πτυχές του ανάλογα με την αλλαγή των γεγονότων", λέει ο λάμα.
Φυσικά, στο Έτος του Δράκου, μεγάλες αλλαγές και φυσικές καταστροφές μπορούν να συμβούν στον κόσμο. Γι' αυτό «είναι τόσο σημαντικό για ένα άτομο να προετοιμαστεί σωστά γι 'αυτούς». Αυτό ακριβώς πρόσφερε το Κουνέλι.
"Το προπαρασκευαστικό στάδιο ολοκληρώθηκε. Και τώρα μπορούμε να προχωρήσουμε. Δηλαδή να προχωρήσουμε σε ένα νέο επίπεδο", εξηγεί ο πνευματικός ηγέτης.
Επιπλέον, όχι πολύ καιρό πριν, το 2020, ξεκίνησε ένας νέος κύκλος 60 ετών (σύμφωνα με τον αριθμό των ζώων και τα πέντε στοιχεία). Ένα τόσο σπάνιο γεγονός δεν περνά χωρίς ίχνος: συμβαίνει πάντα κάτι που αλλάζει ριζικά την τάξη του κόσμου. Για παράδειγμα, επισημαίνει ο λάμα, η πανδημία του κορωνοϊού. Επομένως, «η ανθρωπότητα πρέπει να είναι προσεκτική» στην «ανάπτυξη» που θα φέρει το Έτος του Δράκου.
"Το κύριο πνευματικό καθήκον των ανθρώπων είναι να είναι ευτυχισμένοι, παρά τους κατακλυσμούς που συμβαίνουν γύρω τους", τονίζει ο Buda Badmaev. "Είμαστε υποχρεωμένοι να αγωνιζόμαστε για την ευτυχία. Γι' αυτό ζούμε."
Ένας ενορίτης στο βουδιστικό ναό της Αγίας Πετρούπολης Datsan Gunzechoinei - RIA Novosti, 1920, 02/09/2024
Ενορίτης στο βουδιστικό ναό της Αγίας Πετρούπολης "Datsan Gunzechoiney"

Απλά μια σύσταση

Παρεμπιπτόντως, πολλοί δημοφιλείς αστρολογικοί όροι προέρχονται από τον Βουδισμό. Κατά τη διάρκεια πολλών αιώνων, οι μοναχοί ανέπτυξαν ένα περίπλοκο σύστημα προβλέψεων.
Όπως κάθε άνθρωπος έχει ημερομηνία και ζώδιο γέννησης, έτσι και κάθε χρονιά έχει εξαιρετικά χαρακτηριστικά. Ο κύκλος των 12 ζώων σημαίνει απλώς ότι πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για ορισμένες αλλαγές ή, αντίθετα, για την απουσία τους.
Και οι μοναχοί, με βάση αυτό, συμβουλεύουν τι είναι σκόπιμο να κάνουμε και τι να προσέχουμε με την άφιξη ενός νέου ζώου. Φυσικά, οι προβλέψεις μπορεί να διαφέρουν. Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός αποχρώσεων. Και χρειάζεται πολύς χρόνος για να τα λάβεις όλα υπόψη και να δημιουργήσεις μια ολοκληρωμένη εικόνα για το μέλλον.
Και φυσικά, δεν πρέπει να βασίζεστε αποκλειστικά σε προβλέψεις. Είναι μόνο ένας πρόχειρος οδηγός δράσης.
"Οι παρατηρήσεις και οι υπολογισμοί μας μας δίνουν λόγο να πούμε για τι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Αλλά μιλάμε μόνο για ορισμένες πτυχές. Και όχι για μια λεπτομερή εικόνα του μέλλοντος", επισημαίνει ο Λάμα Μπαντμάεφ.
Βουδιστική πρωτοχρονιάτικη τελετή καθαρισμού του Dugzhuub στην Αγία Πετρούπολη - RIA Novosti, 1920, 02/09/2024
Βουδιστική πρωτοχρονιάτικη ιεροτελεστία κάθαρσης του Dugzhuub στην Αγία Πετρούπολη

Διπλό δώρο

Το Έτος του Πράσινου Δράκου του Ξύλου ξεκίνησε τη νύχτα 9-10 Φεβρουαρίου. Αυτή τη φορά συνέπεσε με το νέο έτος σύμφωνα με το κινεζικό ημερολόγιο, που συχνά ταυτίζεται με το βουδιστικό. Στην πραγματικότητα όμως είναι διαφορετικά.
Αν και υπάρχουν πράγματι αρκετά κοινά χαρακτηριστικά: 12 ζώα και πέντε στοιχεία, προσανατολισμός προς τα ουράνια σώματα. Για να γίνει πιο βολικός ο υπολογισμός των σεληνιακών φάσεων, εφευρέθηκαν κύκλοι 60 ετών και στα δύο μέρη στην αρχαιότητα. Όμως οι συμπτώσεις είναι σπάνιες.
Το βουδιστικό Sagaalgan παραδοσιακά πέφτει από τα τέλη Ιανουαρίου έως τα μέσα Μαρτίου και διαρκεί 15 ημέρες. Η ημερομηνία έναρξης καθορίζεται χρησιμοποιώντας ειδικούς αστρολογικούς πίνακες.
Στη Ρωσία, οι διακοπές γιορτάζονται επίσημα στην Τούβα, την Καλμυκία και την Μπουριατία. Αλήθεια, μια φορά στα τέσσερα χρόνια, οι ομόθρησκοι έχουν διαφορές. Το γεγονός είναι ότι στο ημερολόγιο των Καλμυκών υπάρχει ένας επιπλέον, 13ος μήνας, ο οποίος αντισταθμίζει την υστέρηση του σεληνιακού συστήματος χρονολογίας από το ηλιακό, το Γρηγοριανό.
Υπό αυτή την έννοια, το 2024 είναι μοναδικό: άλλωστε, οι κάτοικοι τριών περιοχών θα γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά ταυτόχρονα - στις 10 Φεβρουαρίου.
Γιορτάζοντας την Κινεζική Πρωτοχρονιά στο VDNH - RIA Novosti, 1920, 02/09/2024
Εορτασμός της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς στο VDNKh

Ζυμώνουμε, τυλίγουμε και πετάμε

Το Sagaalgan είναι διάσημο όχι μόνο για τις προβλέψεις των λάμα, αλλά και για τις πολύχρωμες τελετουργίες του. Ένα από τα πιο σημαντικά ονομάζεται Dugzhuuba.
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οι Βουδιστές σκουπίζονται με ένα κομμάτι ζύμης - tabalen. Πρέπει να κυληθεί σε ολόκληρο το σώμα, «βγάζοντας» έτσι όλες τις ασθένειες και τα αρνητικά συναισθήματα από το σώμα. Στη συνέχεια το τάμπαλεν ρίχνεται σε φωτιά που ανάβει κοντά στο ντάτσαν.
Η ουσία του τελετουργικού είναι ο πνευματικός καθαρισμός. Το βάρος των δεινών και των συμφορών πρέπει σίγουρα να μείνει στο παρελθόν για να μπούμε με ασφάλεια στη νέα χρονιά.
Από τη ζύμη φτιάχνεται και ένα ειδώλιο ανθρώπου, το οποίο τοποθετείται σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με νομίσματα, υπολείμματα φαγητού και περιττά σκεύη. Αυτό συμβολίζει ένα είδος λύτρων, έτσι ώστε οι αντιξοότητες να φύγουν από το σπίτι.
Πιστοί στο βουδιστικό ναό Tsechenling στο Kyzyl πριν από την ιεροτελεστία της κάθαρσης του Dugzhuub - RIA Novosti, 1920, 02/09/2024
Πιστοί στον βουδιστικό ναό Tsechenling στο Kyzyl πριν από την τελετή εξαγνισμού Dugzhuub
Το βράδυ πριν από το Sagaalgan, οι πιστοί φέρνουν όλα αυτά στην πλησιέστερη ερημιά και τα πετούν με τις λέξεις "Φύγε από εδώ!" Και στο δρόμο για το σπίτι προσπαθούν να μην κοιτάξουν πίσω, διαφορετικά, σύμφωνα με το μύθο, θα ακολουθήσει το κακό.
Ωστόσο, είναι προτιμότερο η γιορτή να γίνεται σε ναό. Καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, εκεί πραγματοποιούνται ειδικές υπηρεσίες - khurals. Στο τέλος οι ηγούμενοι συγχαίρουν τους παρευρισκόμενους για το νέο έτος. Μετά από αυτό, όλοι ανταλλάσσουν χαντάκ - γιορτινά μεταξωτά μαντήλια.
Ένα άλλο αναπόσπαστο χαρακτηριστικό του Sagaalgan είναι οι πολύχρωμες σημαίες που συμβολίζουν φυσικά στοιχεία. Χρησιμοποιούνται για τη διακόσμηση σπιτιών. Τις επόμενες δύο εβδομάδες, μια ειδική υπηρεσία προσευχής "Monlam Chenmo" διαβάζεται στα datsans, αφιερωμένη στα 15 θαύματα που, σύμφωνα με το μύθο, ο Βούδας Shakyamuni έκανε στην ινδική πόλη Shravasti. Πιστεύεται ότι η ευημερία για ολόκληρο το επόμενο έτος εξαρτάται από αυτές τις τελετουργίες.
ria.ru
ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ RIA NOVOSTI: Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου