Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Η Υπερδνειστερία θα ζητήσει την προσάρτηση της στη Ρωσική Ομοσπονδία.

 

Στο συνέδριο των λεγόμενων βουλευτών όλων των βαθμίδων της Υπερδνειστερίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Φεβρουαρίου, θα εγκριθεί αίτημα προς τη Μόσχα σχετικά με την ένταξη της αυτονομιστικής περιοχής στη Ρωσική Ομοσπονδία. Τη δήλωση έκανε ο αντιπολιτευόμενος στην Υπερδνειστερία, Γενάδι Τσιόρμπα, που επικαλείται το INFOTAG, σύμφωνα με το Deschide.md.

Ο Τσιόρμπα προειδοποίησε για το γεγονός ότι το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί μια ημέρα πριν από την ομιλία του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση. 

Η αντιπολίτευση της Υπερδνειστερίας δεν αποκλείει ότι αυτή η οδηγία για τη διοργάνωση του συνεδρίου δόθηκε από την ίδια τη Μόσχα. 

Ο Τσιόρμπα υποθέτει ότι εντός του φόρουμ των λεγόμενων βουλευτών όλων των επιπέδων της Υπερδνειστερίας, θα υποβληθεί αίτημα από τους κατοίκους της αριστεράς του Δνείστερου για ένταξη της περιοχής στη Ρωσική Ομοσπονδία και την επόμενη μέρα, στις 29 Φεβρουαρίου, ο Πούτιν θα το ανακοινώσει στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση, η οποία θα αποφασίσει να προχωρήσει στο αίτημα.

Η αντιπολίτευση πιστεύει ότι η συνέλευση στην Τιρασπόλ και η διαμαρτυρία που διοργανώθηκε πρόσφατα εκεί ενάντια στις λεγόμενες οικονομικές πιέσεις της Δημοκρατίας της Μολδαβίας έχουν ως στόχο να δείξουν ότι οι κάτοικοι της Υπερδνειστερίας είναι εναντίον του Κισινάου.

«Από εδώ προέρχεται η πρόσφατη δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ότι η Μόσχα δεν θα αφήσει τους πολίτες της στην Υπερδνειστερία να υποφέρουν », δήλωσε επίσης ο Τσιόρμπα.

Προέτρεψε τους βουλευτές της περιοχής να μην επιτρέψουν τη λήψη αυτής της απόφασης, η οποία θα δώσει στον Πούτιν «νόμιμο πρόσχημα να χτυπήσει το έδαφος της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, συμπεριλαμβανομένης της Υπερδνειστερίας».

Τη Δευτέρα, ο αρχηγός των αυτονομιστών από την Τιρασπόλ, Βλαντιμίρ Κρασνοσέλσκι, ανακοίνωσε την κλήση των λεγόμενων βουλευτών όλων των βαθμίδων σε σχέση με τις υποτιθέμενες οικονομικές πιέσεις από το Κισινάου.

Η Υπερδνειστερία είναι μια αυτονομιστική χώρα στην Ανατολική Ευρώπη, που βρίσκεται μεταξύ της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και της Ουκρανίας. Ιδρύθηκε επίσημα το 1990, κηρύσσοντας την ανεξαρτησία της από τη Μολδαβία. Με τη βοήθεια του ρωσικού στρατού, νίκησε τον μολδαβικό στρατό στον πόλεμο της Υπερδνειστερίας.

Η Ρωσία εξακολουθεί να έχει μεγάλη επιρροή στο έδαφος. Μεταξύ 1.500 και 2.000 Ρώσοι στρατιώτες φέρεται να σταθμεύουν στην επικράτεια. Επιπλέον, ενδέχεται να υπάρχουν έως και 10.000 ένοπλοι παραστρατιωτικοί.

echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου