Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

Αυτά είναι τα πιο παράξενα μέρη του κόσμου - Ένας Ιησούς Χριστός βυθισμένος στο νερό και οι αμμόλοφοι της σοκολάτας.

 Μια λιμνοθάλασσα που αγκαλιάζουν αμμόλοφοι, ένα εξωγήινο σημείο με 40.000 εξάγωνες πέτρες, ένας Ιησούς Χριστός βυθισμένος στο νερό, ένα δάσος με σαρκοφάγα φυτά.

Όπως αναφέρει το reader.gr, αυτοί οι προορισμοί που θα δεις παρακάτω υπάρχουν όντως, στον πλανήτη γη. Είσαι τόσο θαρραλέος ώστε να τους ανακαλύψεις;

Το σπήλαιο με τους μεγαλύτερους κρυστάλλους στον πλανήτη.

Οι κρύσταλλοι που βρίσκονται μέσα σε αυτό το σπήλαιο, έχουν μήκος 15 μέτρα και διάμετρο 1,2 μέτρα, ενώ ζυγίζουν ως και 55 τόνους. Το τεράστιο μέγεθος τους οφείλεται στο γεγονός ότι το σπήλαιο ήταν πλημμυρισμένο από νερό και ανόργανες ύλες, κάτι που συνετέλεσε ώστε τα μεταλλεύματα που βρίσκονταν εκεί, να μετατραπούν σε σεληνίτη, ένα άχρωμο ορυκτό, και σιγά σιγά να δημιουργηθούν κρύσταλλοι. 

Ένα μονοπάτι με 40.000 εξάγωνες πέτρες, σε πλήρη συμμετρία.

 Οι πολυγωνικές στήλες είναι φτιαγμένες από βασάλτη (ηφαιστειογενές πέτρωμα), το οποίο δημιουργείται από την πολύ απότομη ψύξη της καυτής λάβας. Η περιοχή Giant's Causeway σήμερα, θεωρείται από την Unesco μνημείο πολιτισμικής κληρονομιάς και «το τέταρτο θαύμα» της Σκωτίας. 

Η παραλία που φωσφορίζει στο σκοτάδι.

Βρίσκεται στην Αυστραλία ο Κόλπος Τζέρβις, σε μια απέραντη έκταση, με κρυστάλλινα νερά, και φημίζεται για το φαινο΄μενο κατά το οποίο η θάλασσα φωσφορίζει στο σκοτάδι, με τα νερά να παίρνουν ένα σουρεαλιστικό, ιριδίζον, γαλαζοπράσινο χρώμα.

Το θερμότερο σημείο στη γη.

 Η καταβύθιση Ντανακίλ βρίσκεται στην Αιθιοπία και δημιουργήθηκε από την μετατόπιση τριών τεκτονικών πλακών, της Αραβικής, της Σομαλικής, και της Νειλό-Σαχαριανής.Είναι περίπου 125 μ. κάτω από την στάθμη της θάλασσας και συνορεύει δυτικά με το Αιθιοπικό Οροπέδιο και ανατολικά με τις Άλπεις Ντανακίλ, πέρα από την οποία βρίσκεται η Ερυθρά Θάλασσα.

H γέφυρα που ανήκει σε παραμύθι.

Το όνομα της είναι Rakotzbrücke, και βρίσκεται στη Σαξονία της Γερμανίας. Σε ελεύθερη μετάφραση, σημαίνει «Η γέφυρα του Διαβόλου», γιατί αν και έχει φτιαχτεί από ανθρώπινα χέρια, μοιάζει τόσο «διαβολικά» τέλεια!

To νησί που έχει απορρίψει τον πολιτισμό.

 Στο νησί Βόρειο Σέντινελ, ζουν οι Σεντινελέζοι, ένας πληθυσμός μερικών εκατοντάδων ανθρώπων, που έχουν απορρίψει οποιαδήποτε επαφή με άλλους ανθρώπους, και είναι από τις τελευταίες φυλές που παραμένουν σχεδόν ανέγγιχτες από τον σύγχρονο πολιτισμό. Ας μην τους ενοχλήσουμε καλύτερα. 

Το ποτάμι που «παλεύει» (σχεδόν) κάθε μέρα με τις καταιγίδες.

Ο ποταμός Καταούμπο βρίσκεται ανάμεσα στην Βόρεια Κολομβία και το Μαρακάϊμπο της Βενεζουέλας. Έχει έκταση 340 χιλιομέτρων και όχι άδικά, έχει πάρει την ονομασία «Το Σπίτι των Κεραυνών», καθώς για περίπου 160 ημέρες το χρόνο δέχεται κεραυνούς, που διαρκούν εννέα ώρες τη μέρα!

Η κοιλάδα με τους ψηλότερους αμμόλοφους στον κόσμο.

Στη Ναμίμπια βρίσκεται η κοιλάδα Deadvlei (σύντμηση των λέξεων Dead - νεκρός- και Vlei, που στα αφρικάνικα σημαίνει «λίμνη») το «σπίτι» των υψηλότερων αμμόλοφων στον κόσμο, με ύψος που ξεπερνά τα 300 μέτρα, αλλά και ορισμένων νεκρικών κουφαριών από τα δέντρα που υπήρχαν εκεί, περίπου 600 χρόνια πριν ξεσπάσει ένα παρατεταμένο κύμα ξηρασίας, που έφερε το «θάνατο» σε αυτό το μέρος. 

Το τροπικό δάσος της Βόρειας Αμερικής.

 Το Big Thicket είναι το μοναδικό τροπικό δάσος της Βόρειας Αμερικής. Καθηγητές βιολογίας έχουν αναγνωρίσει τουλάχιστον οκτώ έως και έντεκα, οικοσυστήματα στην περιοχή του Big Thicket. Γνωρίζεται ότι περισσότερα από 160 είδη δέντρων και θάμνων, 800 βότανα και αμπέλια, και 340 είδη χόρτων εμφανίζονται στο Big Thicket. Και άφησα για το τέλος το καλύτερο: ΣΑΡΚΟΦΑΓΑ ΦΥΤΑ. 

Το πάρκο που μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής.

Πρόκειται για γεωλογικό πάρκο που βρίσκεται στην επαρχία Γκανσού της Κίνας. Όσο το κοιτάς, νομίζεις πως είναι κάποιο προϊόν AI τα χρώματα του, όμως είναι απόλυτα φυσικά και αληθινά. Σύμφωνα με τους γεωλόγους πρόκειται για ένα φαινόμενο που πραγματοποιήθηκε μέσα σε διάστημα 24 εκατομμυρίων χρόνων, το οποίο οφείλεται στη διάβρωση του κόκκινου ψαμμίτη και άλλων ορυκτών από την οποία και σχηματίστηκαν σταδιακά οι απομονωμένες κορυφές και οι απότομες πλαγιές. Σε αυτές τις γεωλογικές συνθήκες ήρθαν να προστεθούν οι καιρικές, με το κλίμα της ερήμου και τη διάβρωση από τον άνεμο και το νερό να δημιουργούν μία χρωματική «παλέτα», που σήμερα δείχνει εξωπραγματικά όμορφη. 

Το νησί με τη δική του χλωρίδα και πανίδα.

 Το αρχιπέλαγος της Σοκότρα βρίσκεται κοντά στην Υεμένη και μοιάζει βγαλμένο από τα πιο τολμηρά όνειρα επιστημονικής φαντασίας. Ο μεγάλος χρονικά γεωλογικός αποκλεισμός του αρχιπελάγους της Σοκότρα καθώς και το ζεστό κλίμα του νησιού έχουν συμβάλει στην ανάπτυξή εντυπωσιακής ενδημικής χλωρίδας. Σύμφωνα με έρευνες, περισσότερο από το ένα τρίτο των 800 περίπου φυτών που υπάρχουν στο νησί δεν βρίσκεται πουθενά αλλού στον κόσμο. Το «αίμα του δράκου», ένα φυτό με σχήμα ομπρέλας, είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυτά του νησιού. Αυτό το απόκοσμο πράγμα, που μοιάζει είτε με ιπτάμενο δίσκο, είτε με μανιτάρι, χρησίμευε ως φάρμακο για όλες τις ασθένειες ή ως χρωστική ουσία

Αναφορικά με την τοπική πανίδα, άξιο αναφοράς είναι το είδος της γιγάντιας θαλάσσιας κάμπιας (Eunice aphroditois) που φτάνει μέχρι τα 3 μέτρα μήκος, ενώ παράλληλα διαθέτει ιδιαίτερα μικρό πλάτος, μόλις 25,5 mm. Η συγκεκριμένη κάμπια δεν απαντάται σε άλλο σημείο του κόσμου, ζει σε κοραλλιογενή θαλάσσια περιβάλλοντα, ενώ έχουν σημειωθεί περιστατικά επιθέσεων σε ανθρώπους. Αξίζει να τονίσουμε ότι το δέρμα της πωλείται παρανόμως πολύ ακριβά σε ευρωπαϊκούς οίκους μόδας.

Οι σοκολατένιοι λόφοι.

Εδώ είναι που θα πεις «βρίσκομαι σε όνειρο; με γελάνε τα μάτια μου;». Κι όμως οι «Λόφοι της Σοκολάτας» βρίσκονται διάσπαρτοι σε μια έκταση 50 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην επαρχία της Μποχόλ στις Κεντρικές Φιλιππίνες, και αποτελούν ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο. Ο λόγος που ονομάζονται (και φαίνονται) σοκολατένιοι, είναι ότι καλύπτονται από πράσινο γρασίδι που κατά τις ξηρές περιόδους ξεραίνεται, και οι λόφοι βάφονται σε καφέ αποχρώσεις, εξ’ ου και ο χαρακτηρισμός σοκολατένιος.

O Χριστός της Αβύσσου.

 Πρόκειται για το βυθισμένο χάλκινο άγαλμα του Ιησού Χριστού που φιλοτέχνησε ο Γκουίντο Γκαλέτι. Βρίσκεται βυθισμένο στη Μεσόγειο, ανάμεσα στα νησιά Καμόγκλι και Πορτοφίνο, της Ιταλικής Ριβιέρα. Το άγαλμα αποτελεί ένα μνημείο προς τιμήν του Ντάριο Γκοντζάτι, του πρώτου Ιταλού δύτη που χρησιμοποίησε εξοπλισμό υποβρυχίων καταδύσεων. Δύο αντίγραφα του βρίσκονται και σε θάλασσες των ΗΠΑ (Kεϊ Λάργκο). 

Ο λόφος που η βαρύτητα σε ξεγελάει.

Πηγαίνεις προς τα κάτω, αν και νομίζεις πως πας προς τα πάνω. Σε αυτό το λόφο η λογική κοντράρεται με τις οπτικές ψευδαισθήσεις, που δημιουργούν τα γύρω τοπία. . Τέτοιοι λόφοι υπάρχουν στην Αραγκόν της Ισπανίας, στο Έσεξ της Αγγλίας, στην Μπούρσα της Τουρκίας, στην Ταϋλάνδη, στη Γαλλία, στην Αλβανία, στον Καναδά και σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ!

Μια απέραντη λιμνοθάλασσα που αγκαλιάζουν λευκοί αμμόλοφοι.

Στην πολιτεία Μαρανιάο βρίσκεται το Εθνικό Πάρκο Λενσόις Μαρανιένσες  (Parque Nacional dos Lençóis Maranhenses). Πρόκειται για πάρκο εκτάσεως 155.000 εκταρίων, το οποίο περιλαμβάνει 70 χλμ. της ακτογραμμής και το εσωτερικό του, αποτελείται από κυματιστούς αμμόλοφους. Κατά τη διάρκεια της περιόδου των βροχών, οι κοιλάδες ανάμεσα στους αμμόλοφους γεμίζουν με λιμνοθάλασσες γλυκού νερού, που δεν αποστραγγίζονται λόγω του αδιαπέραστου βράχου από κάτω. Σε αυτό το πάρκο, που βρίσκεται στη βορειοανατολική Βραζιλία, φιλοξενούνται και αρκετά είδη ζώων προς εξαφάνιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου