Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

Ξέφυγε η φωτιά στη Ρόδο: Πέρασε το ποτάμι και ετοιμάζεται να κάψει τα πάντα – Εκκενώσεις στην Κέρκυρα – Όλα τα μέτωπα.


(Ανανέωση – Αρχικό κείμενο 06:15) Μαίνονται οι φωτιές σε Ρόδο, Κέρκυρα και Κάρυστο, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη για να τις κρατήσουν μακριά από κατοικημένες περιοχές, ενώ επιχειρούν ξανά τα εναέρια μέσα.

Το πρωί της Τρίτης σημειώθηκε μεγάλη αναζωπύρωση στη Ρόδο και συγκεκριμένα στην περιοχή, Βάτι, Η φωτιά στο νησί μαίνεται για 8η συνεχόμενη ημέρα.

Μια φωτιά που ξεκινά να παίρνει μεγάλες διαστάσεις, καθώς ο στόχος της πυροσβεστικής – να μην περάσει το ποτάμι που υπάρχει στην περιοχή – δεν επιτευχθεί. 

Λίγο μετά τις 12:00 η φωτιά πέρασε το μεσημέρι και τώρα οι φλόγες θα βρεθούν σε πυκνή βλάστηση και θα φτάσουν στο Γεννάδι.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στη Ρόδο επιχειρούν 266 πυροσβέστες, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 55 οχήματα. Από αέρος συνδράμουν δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται με ακόμα 16 πυροσβέστες και 8 οχήματα.

Τα ξημερώματα της Τρίτης (25/7) σημειώθηκε μεγάλη αναζωπύρωση στην Κέρκυρα και οι φλόγες πλησιάζουν κοντά στο χωριό Λούτσες, το οποίο λίγο μετά τις 11:00 εκκενώθηκε, καθώς οι φλόγες πλησίασαν τα πρώτα σπίτια. 

Το μέτωπο της φωτιάς θέριεψε και πάλι τα ξημερώματα στην περιοχή της παλιάς Περίθειας στην Κέρκυρα και είναι πλέον κοντά στο χωριό.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το απόγευμα της Δευτέρας φάνηκε η κατάσταση να είναι ελεγχόμενη και υπήρξε σχετική ύφεση, αλλά τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα η φωτιά φούντωσε και πάλι.

Το μέτωπο θέριεψε και έχει ήδη φτάσει στη θέση Ανάπαυση, ελάχιστα χιλιόμετρα από το χωριό Λούτσες.

Δύσκολη είναι η κατάσταση στην Κάρυστο της Εύβοιας, όπου η φωτιά μαίνεται κοντά στους οικισμούς Πλατανιστός και Ποτάμι Ευβοίας. Τις επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν στην Κάρυστο συνδράμουν ήδη με το πρώτο φως της ημέρας από αέρος δύο αεροσκάφη, ενώ θα προστεθούν και άλλα όσο περνάει η ώρα.

Τα μέτωπα και οι αναζωπυρώσεις της φωτιάς την Κάρυστο ήταν ο εφιάλτης από χθες το απόγευμα, καθώς «ξεφύτρωναν» από παντού μιας και η ένταση των ανέμων παρέμενε ιδιαίτερα ισχυρή.

Ο Πλατανιστός και το Λιβάδι ήταν τα δύο χωριά που είχαν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους τα επίγεια συνεργεία και οι εθελοντές μαζί με τα μηχανήματα των ΟΤΑ για να σταματήσουν τις φλόγες που κυριολεκτικά «έγλειφαν» τα σπίτια.

Μάλιστα το μέτωπο προς τον Πλατανιστό που προέκυψε από αναζωπύρωση πήρε μεγάλες διαστάσεις, χωρίς να μπορέσουν οι επίγειες δυνάμεις να το συγκρατήσουν και κατευθύνθηκε προς το χωριό Πλατανιστός και το Παλοχώρι.

Στις 2:00 σήμερα τα ξημερώματα μήνυμα από το 112 πληροφορούσε τους κατοίκους του Πλατανιστού ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους γιατί κινδυνεύουν από τη φωτιά και να κατευθυνθούν προς την Κάρυστο.

Μέχρι τότε οι αρχές είχαν κάνει μερική εκκένωση του οικισμού, ενώ στην συνέχεια θα έπρεπε να τον εγκαταλείψουν όλοι οι κάτοικοι. Την ίδια ώρα οι επίγειες δυνάμεις προσπαθούσαν να κρατήσουν τις φλόγες μέσα σε μία χαράδρα για να μην περάσει προς την Κάρυστο.

Παράλληλα στην Κάρυστο έχει σημάνει συναγερμός για έναν κτηνοτρόφο που πήγε να ελέγξει τα ζώα του στο μαντρί του το απόγευμα της Κυριακής κι έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη του. 

Όπως έγινε γνωστό, ο 41χρονος βοσκός, όταν η φωτιά άρχισε να πλησιάζει το μαντρί του, πήγε εκεί για να σώσει τα ζώα του και αγνοείται. Σύμφωνα με το Mega, ο αδερφός του κτηνοτρόφου που έχει εξαφανιστεί επισημαίνει πως ο 41χρονος δεν έχει επικοινωνήσει με κανέναν και έτσι ο ίδιος μετέβη στο αστυνομικό τμήμα και δήλωσε την εξαφάνισή του.

Κάηκαν πάνω από 107.000 στρέμματα στη Ρόδο

Από τη δορυφορική εικόνα που έδωσε ο SENTINEL 2 το μεσημέρι της Κυριακής (23.07.2023), υπολογίστηκε ότι κάηκαν πάνω από 107.000 στρέμματα και -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών- είναι πιθανό να αυξηθεί στα 150.000 στρέμματα, που αντιστοιχεί στο 10% της έκτασης όλου του νησιού.

Από αυτά, οι περιοχές NATURA που καταστράφηκαν αντιστοιχούν στο 12% της συνολικής καμένης έκτασης, κάπου 12.000 στρέμματα. Μέσα σε αυτή βρίσκονταν ώριμα κυπαρισσοδάση, καθώς και δάση τραχείας πεύκης, ένα είδος της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ κάηκαν και παλιές αναδασώσεις.

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς για δύο περιφέρειες της χώρας

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της Επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών καθώς και του ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Τρίτη 25 Ιουλίου 2023, προβλέπεται:

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

– Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ρεθύμνου, ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου)

– Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

– Περιφέρεια Αττικής

– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

– Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

– Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου, ΠΕ Καλύμνου, ΠΕ Κω)

– Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)

– Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Χανίων)

– Περιφέρεια Πελοποννήσου

– Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου