Κυριακή 30 Ιουλίου 2023

Ισραηλινοί ηγέτες συζητούν σενάρια μάχης εναντίον της Χεζμπολάχ.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντήθηκε με τους επικεφαλής της άμυνας του Ισραήλ για να συζητήσουν τα σχέδια για μια στρατιωτική σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ. Οι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για πιθανά σενάρια μάχης και τις πολεμικές προετοιμασίες των IDF.Οι επικεφαλής ασφαλείας φέρεται να παρουσίασαν επιλογές για την απομάκρυνση μιας σκηνής της Χεζμπολάχ από έναν ισραηλινό θύλακα στα σύνορα με τον Λίβανο. Ορισμένοι δημοσιογράφοι άφησαν αρχικά να εννοηθεί ότι ο Νετανιάχου αποδέχθηκε τη σύσταση του στρατού για χρήση βίας. Ωστόσο, μεταγενέστερες αναφορές ανέφεραν ότι οι IDF δεν ήταν υπέρ της στρατιωτικής δράσης.

Μια ισραηλινή επιχείρηση θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια ανταλλαγή πυρών, μια περιορισμένη μάχη ή αρκετές ημέρες έντονων συγκρούσεων που μπορεί να εξελιχθούν σε πόλεμο. Ένα από αυτά τα σενάρια είναι πιθανό να υλοποιηθεί σύντομα, έγραψε ο στρατιωτικός δημοσιογράφος Noam Amir.

Παράλληλα, οι ισραηλινές δυνάμεις στα σύνορα με τον Λίβανο βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή για μια επίθεση της Χεζμπολάχ. Ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant ενέκρινε επιχειρησιακά σχέδια για χτυπήματα και ελιγμούς των IDF σε περίπτωση στρατιωτικής κλιμάκωσης, αναφέρει το Maariv Online.

Τις τελευταίες ημέρες, οι IDF κινητοποίησαν ένα τάγμα μάχης στα βόρεια σύνορα σε μια αιφνιδιαστική άσκηση. Ο στρατός ήθελε να δοκιμάσει την ταχύτητα αντίδρασης σε μια διείσδυση και επίθεση της Χεζμπολάχ εναντίον στρατιωτών ή αμάχων, ανέφερε η έκθεση.


Πολεμικό παιχνίδι προβλέπει μεγάλο πόλεμο

Σε ένα μήνυμα προς τη Χεζμπολάχ, ο Νετανιάχου είπε στο υπουργικό συμβούλιο ότι δεν τον εντυπωσιάζουν οι απειλές του Χασάν Νασράλα από το καταφύγιό του. Ωστόσο, οι πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες του Ισραήλ ανησυχούν ότι ο αρχηγός της Χεζμπολάχ θα μπορούσε να διατάξει μια πρόκληση που θα κλιμακωθεί σε έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας.

Ο ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής Eyal Zisser προβλέπει ότι μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ είναι θέμα χρόνου. Οι IDF θα πρέπει να χτυπήσουν πρώτα την κύρια δύναμη αντιπροσώπων του Ιράν αντί να παρασυρθούν σε μάχη, έγραψε ο Zisser στην εφημερίδα Israel Hayom.

Εν τω μεταξύ, ένα πολεμικό παιχνίδι που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας υποδηλώνει ότι το Ισραήλ θα μπορούσε σύντομα να πολεμήσει τη Χεζμπολάχ στο πλαίσιο μιας ευρύτερης σύγκρουσης με το Ιράν. Η προσομοίωση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια αναμέτρηση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα πυροδοτούσε έναν περιφερειακό πόλεμο.

Το πολεμικό παίγνιο του INSS προέβλεπε τον ιρανικό εμπλουτισμό ουρανίου 90% μετά από μια δολοφονία πυρηνικών επιστημόνων στο Ιράν από τη Μοσάντ, ανέφερε η εφημερίδα Haaretz. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το ερευνητικό ινστιτούτο εκτίμησε ότι το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εμπλακούν σε μια ευρείας κλίμακας σύγκρουση εναντίον του Ιράν και της Χεζμπολάχ.

Ειδικότερα, τα σχέδια της Χεζμπολάχ για πόλεμο κατά του Ισραήλ περιλαμβάνουν πυραυλικές επιθέσεις κατά του Τελ Αβίβ και διασυνοριακές επιδρομές κομάντος.

Εν τω μεταξύ, ο άξονας του Ιράν ετοιμάζεται να επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και τις δυνάμεις του στα σύνορα του Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ αρχίζει να κατασκευάζει μόνιμες βάσεις στο Λίβανο για τις δυνάμεις της Ιρανικής Επαναστατικής Φρουράς, ανέφερε ο δημοσιογράφος Smadar Peri στην εφημερίδα Yediot Aharonot.

israelradar.com

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου