Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023

Τον Οκτώβριο του 2023 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει το πράσινο φως για το ψηφιακό ευρώ.

Με την τεχνολογική πρόοδο να προχωρά και τις ψηφιακές πληρωμές να κατακλύζουν τον κόσμο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσφέρει μια νέα πρόταση που αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο που πληρώνουμε και αποθηκεύουμε τα χρήματά μας.

Η πρόταση αυτή αφορά το ψηφιακό ευρώ, ένα ηλεκτρονικό νόμισμα που θα εκδίδεται από την Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης (European Central Bank, ECB), προσφέροντας ένα ασφαλές και βολικό μέσο πληρωμής για τους καταναλωτές σε όλη την ευρωζώνη.

Τα ψηφιακά νομίσματα, ειδικά το Bitcoin, έχουν γνωρίσει απρόσμενη αύξηση της δημοτικότητάς τους τα τελευταία χρόνια. Παρόλα αυτά, έχουν προκύψει κάποιες ανησυχίες σχετικά με την απουσία ρύθμισης και προστασίας των καταναλωτών. Εναλλακτικά, το ψηφιακό ευρώ θα λειτουργεί υπό την αυστηρή εποπτεία της ECB και των ευρωπαϊκών κοινοτήτων, προσφέροντας ασφάλεια και σταθερότητα.

Η πρόταση αυτή αναμένεται να επιτρέψει στους ανθρώπους να αποθηκεύουν έως και 3.000 ευρώ σε ψηφιακά πορτοφόλια, τα οποία θα λειτουργούν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Τα ψηφιακά αυτά πορτοφόλια θα επιτρέπουν στους καταναλωτές να πραγματοποιούν πληρωμές είτε εκτός σύνδεσης (offline) είτε διαδικτυακές πληρωμές με μια απλή κίνηση.

"Με το ψηφιακό ευρώ, οι άνθρωποι θα μπορούν να πληρώνουν τελείως ηλεκτρονικά. Με μοναδικό τρόπο, θα μπορούν να πληρώνουν τόσο διαδικτυακά όσο και εκτός σύνδεσης", δήλωσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Με την πλειονότητα των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προτιμούν τις ψηφιακές πληρωμές ή τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, η εισαγωγή του ψηφιακού ευρώ αναμένεται να αποτελέσει μια ευπρόσδεκτη πρόκληση. Παράλληλα, η πρόταση αυτή έχει αντιμετωπίσει ορισμένες αντιρρήσεις, κυρίως από τους φορείς που ασχολούνται με την προστασία της ιδιωτικής ζωής και τις τράπεζες που εκφράζουν ανησυχίες για τυχόν ρυθμίσεις και περιορισμούς.

Οι αξιωματούχοι της ECB έχουν προτείνει ένα ανώτατο όριο 3.000 ευρώ για το ποσό που μπορούν να κρατούν οι καταναλωτές στα ψηφιακά τους πορτοφόλια, με στόχο την προστασία της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την αποφυγή πιθανών εκροών κεφαλαίων από τις τράπεζες.

Η υλοποίηση του ψηφιακού ευρώ απαιτεί την έγκριση όλων των 27 κρατών μελών της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αναμένεται ότι η ECB θα δώσει το πράσινο φως για τον εκκίνηση του ψηφιακού ευρώ τον Οκτώβριο. Με τον τομέα των ψηφιακών νομισμάτων να εξελίσσεται συνεχώς, η εισαγωγή του ψηφιακού ευρώ θα αποτελέσει μια σημαντική εξέλιξη προς την κατεύθυνση μιας πιο ψηφιακής και καινοτόμου κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου