Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023

Πόσα πυρομαχικά υπάρχουν στην 111 Πτέρυγα Μάχης - Πού σημειώθηκαν οι εκρήξεις, γιατί επιβλήθηκε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

 Συνολικά 70 μαχητικά βρίσκονται στις τρεις πολεμικές μοίρες της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο, όπου σημειωθηκαν εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών.Πρόκειται για τη δεύτερη πιο σημαντικη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας μετά απο αυτήν την Λάρισας.
Λίγο μετά τις 19:00 το απόγευμα της Πέμπτης, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το ΓΕΕΘΑ και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας έδωσαν εντολή προληπτικής απομάκρυνσης των μαχητικών αεροσκαφών F-16 που επιχειρούν από τις τρεις πολεμικές μοίρες της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο, λόγω των συνεχών εκρήξεων και της ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς.

Στην 111 Πτέρυγα Μάχης φιλοξενούνται περίπου 70 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην 330 Μοίρα επιχειρούν 32 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block30. Στις άλλες δύο πολεμικές μοίρες της Νέας Αγχιάλου, την 341 και την 347, βρίσκονται ακόμη 38 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block50.
Δεν απομακρύνονται όλα, καθώς τα περισσότερα από αυτά φιλοξενούνται σε «σέλτερ» τα οποία αντέχουν σε πολύ ισχυρές εκρήξεις. 

Κλείσιμο

Στην 111 Πτέρυγα Μάχης, υπάρχουν δύο όγκοι πυρομαχικών. Ο πρώτος που αποτελεί την αποκαλούμενη «Α' Χορηγία» είναι μέσα στη βάση και έχει πυρομαχικά που προορίζονται για άμεση χρήση. Αυτά βρίσκονται εκεί για να μπορούν να φορτωθούν άμεσα στα αεροσκάφη που βρίσκονται σε επιφυλακή (readiness).
Έκρηξη στην Νέα Αγχίαλο

O δεύτερος όγκο (Β' Χορηγία) βρίσκεται περιμετρικά της βάσης σε μεγαλύτερη απόσταση από τις κεντρικές εγκαταστάσεις και περιλαμβάνει μεγαλύτερο όγκο πυρομαχικών. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε αυτόν τον όγκο. Τα συγκεκριμένα πυρομαχικά προορίζονται τόσο για χρήση από αεροσκάφη της βάσης, όσο και για άλλα που δεν ανήκουν στη δύναμή της αλλά μπορούν να προσγειωθούν εκεί για να εξοπλιστούν. Σε αυτά περιλαμβάνονται και συμμαχικά αεροσκάφη (ΝΑΤΟ) αλλά και ελληνικά, ακόμη και Mirage.
.
Η στιγμή της έκρηξης στην Νέα Αγχίαλο

Στη Β' Χορηγία επίσης αποθηκεύονται και αποσυναρμολογημένα πυρμαχικά για λόγους ασφαλείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά πέρασε γρήγορα από τον συγκεκριμένο χώρο και πλέον δεν υπάρχει ενεργή εστία εκεί. Ωστόσο και για λόγους ασφαλείας έχει δημιουργηθεί μια άτυπη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων σε ικανή ακτίνα από την περιοχή. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπορούν να πετάξουν εναέρια μέσα πυρόσβεσης, καθώς μια πιθανή έκρηξη μπόρει να εκτοξεύσει θραύσματα ακόμη και σε ύψος 3.000 ποδών (σχεδόν 1 χιλιόμετρο).

Ακόμη και αν σβήσει τελείως η φωτιά στην περιοχή (έχει επιβληθεί ζώνη απαγόρευση κυκλοφορίας σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων), θα χρειαστεί η περιοχή όλη της βάσης να ελεγχθεί και να ασφαλιστεί.
Ο παραμικρός κραδασμός μπορεί να προκαλέσει έκρηξη σε «ευαισθητοποιημένα» από τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν πυρομαχικά. Ειδικοί πυροτεχνουργοί θα αναλάβουν όταν οι συνθήκες κριθούν κατάλληλες να ελέγξουν τόσο τη Β' Χορηγία, όσο και την Α΄Χορηγία για να αποφανθούν για την ασφάλεια της περιοχής.

Ο έλεγχος θα είναι ενδελεχής, γεγονός που μεταφράζεται ότι θα χρειαστεί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα έως ότου να είμαστε 100% βέβαιοι ότι δεν υπάρχει ο παραμικρός κρίνδυνος. 
Χαρακτηριστικό του πόσο ευαίσθητη θεωρείται η περιοχή, είναι το γεγονός πως το πρωτόκολλο ασφαλείας προβλέπει όσοι πλησιάζουν να μετακινούνται μόνον με ποδήλατο για να αποκλειστεί και το παραμικρό ενδεχόμενο κραδασμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου