Κυριακή 30 Ιουλίου 2023

Λιακόπουλος: Αυτό το κράτος πάσχει συθέμελα.

Ήθελα να γράψω ένα άρθρο για την κατάντια του ναυτικού μουσείου Ελλάδος, που είναι το χειρότερο ναυτικό μουσείο πάνω στον πλανήτη και βρίσκεται στη χώρα με τη μεγαλύτερη ναυτική ιστορία, αλλά οι εκρήξεις στη νέα Αγχίαλο με επανέφεραν στην ελληνική πραγματικότητα.


Όχι απλά πιστεύω, αλλά είμαι σίγουρος και πεπεισμένος, ότι τα μουσεία ενός κράτους, δείχνουν την ποιότητα της δημόσιας διοίκησής του, την ποιότητα της κουλτούρας του λαού του, αλλά και την θέλησή του να βελτιώσει την καθημερινότητά του.

Έτσι στο κράτος με την μεγαλύτερη και ενδοξότερη ναυτική ιστορία στον κόσμο, έχουμε το χειρότερο ναυτικό μουσείο της υφηλίου, που θυμίζει αισθητικά δημόσια υπηρεσία στα Άδανα της Τουρκίας τη δεκαετία του 1920 μ.Χ.

Το κακό είναι ότι από την εμπειρία μου γνωρίζω, ότι με 200.000 ευρώ το πολύ, ο ίδιος χώρος με τα ίδια εκθέματα, θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα αριστούργημα. Βέβαια στην πράξη, η Ελλάδα χρειάζεται ένα πολύ πολύ μεγαλύτερο σε εμβαδό και όγκο ναυτικό μουσείο, όπου ο επισκέπτης θα μπαίνει και θα μένει άφωνος, βιώνοντας σε κλίμακα 1:1 ή σε μικρότερη κλίμακα, την αργοναυτική εκστρατεία, τις εξερευνήσεις του Πυθέα στους πάγους της Γροιλανδίας, τον περίπλου της Αφρικής, τις περιπέτειες του Οδυσσέα, τον στόλο του Αλεξάνδρου στις Ινδίες και τον Ινδό ποταμό, τις μεγάλες ναυμαχίες του έθνους, τους βυζαντινούς δρόμωνες, τους αγώνες του ’21, τον μεγαλύτερο σύγχρονο εμπορικό στόλο κτλ κτλ. Δεν σεβόμαστε ούτε το παρελθόν μας, ούτε το μέλλον μας που είναι νεολαία, που αντί για εκπαιδευτικά μουσεία της δίνουμε οδηγίες αλλαγής φύλου και πως θα κάνουν πρωκτικό σεξ.

Ντράπηκα, όταν είδα βίντεο από το ναυτικό μουσείο της Κωνσταντινούπολης, φτιαγμένο από τους απογόνους του ΜΑΛΤΑ ΓΙΟΚ.

Για να μην αναφερθώ στο ναυτικό μουσείο του Αμβούργου ή και άλλα

Και να πει κανείς ότι πάσχουμε από εκθέματα;;; Το θέμα είναι πως τα εκθέτουμε.

Δεν θα μπορούσε το ελληνικό δημόσιο, ή ο Δήμος του Πειραιά, ή ο ίδιος ο Μαρινάκης, να δημιουργήσουν ένα αριστούργημα;

Τι σκέφτομαι όμως εγώ ο δημιουργικός και ονειροπόλος νους, σε μία χώρα, που δεν μπορεί να προστατεύσει τις κεντρικές αποθήκες πυρομαχικών της αεροπορίας της, σε μία χώρα όπου μέσα στα νοσοκομεία επι κορωνοϊού, άφηναν τον κόσμο να πεθαίνει αβοήθητος λόγω αλλαγής πρωτοκόλλων και κυρίως λόγω απαγόρευσης παρουσίας των συγγενών συνοδών των ασθενών.

Δεν μπορώ να ξεχάσω την εικόνα ενός παππού που αιμορραγούσε δεμένος στο σκουριασμένο νοσοκομειακό κρεββάτι του, χωρίς κάποιος να του παράσχει τα στοιχειώδη. Τι μπορώ να πω για τη μοναδική χώρα στον κόσμο, που επέβαλε με το ζόρι υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, με πρόστιμο για όσους άνω των 60 δεν εμβολιαζόταν. Τι μπορώ να πω για ένα κράτος που επιτρέπει την κατάσχεση σπιτιών (και μάλιστα πρώτης κατοικίας) για χρέη 800 μόλις ευρώ.

Τι θέλω;;; ναυτικό μουσείο αντάξιο του παρελθόντος μας;;;

Ας αρκεστώ σε ένα ναυτικό μουσείο αντάξιο του παρόντος μας!!!

el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου